Reintoarcerea la sacru I

reintoarcerea-la-sacru-lectii-de-trezire-a-sufletului

Experienta m-a invatat ca toate aceste nevoi diverse, scopuri si dorinte au o solutie comuna. Toti oamenii au nevoie sa se conecteze la o parte din ei insisi care este in afara timpului, neschimbatoare si esentiala. Chemarea la schimbare va rasuna in mintile lor pana cand se va produce aceasta legatura. Ei trebuie sa simta ca viata este sacra, iar aceasta include fiecare planta, piatra, animal sau om din lume. Acesti oameni, poate si dumneavoastra, au nevoie sa treaca printr-un proces numit individuatie: ei trebuie sa inceteze de a mai face ceea ce face toata lumea si de a-si gasi confortul, incadrandu-se in gloata.

Chiar daca ceea ce te face diferit iti aduce celebritate, ca in cazul unui muzician popular sau al unui politician reformist radical, tot risti sa fii numit ciudat sau chiar nebun. Ca societate, rareori incurajam individualitatile din randul nostru, desi e vorba tocmai de ceea ce e nevoie sa devina fiecare dintre noi. Oamenii spera adesea ca daca nu sunt prea diferiti, vor fi etichetati doar drept excentrici, iar felul lor de a fi diferit va fi tolerat.

Asadar te costa daca iti urmezi inima. Cand devii o individualitate distincta si treci dincolo de sau in afara a ceea ce altii asteapta de la tine, s-ar putea sa descoperi ca putini sunt cei ce te inteleg. S-ar putea sa nu reusesti sa-ti planifici existenta pe cat ai vrea. Dar poti incerca sa incepi a considera chemarea inimii ca o mare aventura, iar viata ta ca o calatorie, nu ca o destinatie.

Si desi schimbarile prin care vei trece iti vor aduce noutati minunate in viata, s-ar putea sa te lipsesti de unele lucruri dragi, familiare, dar care nu-ti mai slujesc. Nu va fi neaparat nevoie sa-ti desfaci casnicia ori vreo alta relatie care te leaga, dar e posibil si acest lucru. Nu va fi obligatoriu sa te muti in alta parte sau sa-ti schimbi apartenenta religioasa, dar nu este exclus sa fie asa.

Aceste schimbari nu inseamna trecerea de la un mod rau de viata, la unul bun. Stilul de viata in care te-ai impotmolit in acest moment ar putea fi tocmai ceea ce ii trebuie sau ii surade altuia. A avea grija de starea sacrului din tine nu inseamna ca aceasta este deteriorata. Nu inseamna nici a o vindeca, sau a o imbunatati. Inseamna, insa, o schimbare a centrului. Incepi sa recunosti ca tu esti sufletul si ca acest suflet, atunci cand este hranit, iti ingaduie sa duci o viata mai armonioasa decat ai putea-o duce prin metodele curente de rezolvare a problemelor.

In cei doua sute de ani care au urmat dupa revolutia industriala, barbatii si femeile au uitat de suflet si de sacru, crezandu-le inchise, teoretic si filozofic, in carti vechi, in biserici si in temple. Dar acum intram intr-o perioada in care informatiile despre aceste surse sunt, in general, la dispozitia maselor, oar accesul nu mai este restrans doar la cativa savanti si cativa oameni sfinti.

…………….

Aceasta este o carte despre esenta. De fapt toata existenta umana este legata de esenta. Suntem primii din istoria omenirii capabili sa manifestam sinele esential in actiune. Chem oamenii sa-si recunoasca esenta, sa devina parte a unei renasteri in care psihicul este descatusat, iar sufletul uman se deschide astfel incat interiorul si exteriorul sa devina una. Cred ca aceasta este epoca renasterii renasterilor. Esenta nu priveste autoperfectionarea sau dezvoltarea personala. Esenta nu este doar o stare a mintii. Este insusi interiorul nostru cel mai profund manifestandu-se ca imagine in fata ochiului mintii. Esenta este cat se poate de reala si transcende simbolurile sau limbajul. Este ceea ce ne ghideaza tot timpul. Este acea voce interioara pe care o auzim in stare de liniste si nemiscare. Este dragostea de viata ce isi aduce aminte de sursa.

Recuperarea sacrului ne duce din starea de tanjire generata de falsa identificare cu existenta noastra zilnica tridimensionala catre re-nastere, cand ajungem sa ne identificam cu peisajul din sufletul nostru.

……….

Aceasta relatie m-a readus pe cale, aratandu-mi cum sa incorporez sensul evenimentelor vietii in adancul esentei mele in loc de a incerca in zadar sa stapanesc tehnic evenimentele. M-am deschis spre nevoile spiritului si am abandonat ideea de a manipula lumea pentru a-mi satisface nevoile pe care credeam ca le am.

……………

Exista o tehnica pe care maestri sufiti o numesc „traspaso de baraka” sau transferul de binecuvantare. In carte descriai cercetarea ochilor iubitei. Era asemenea cercetarii de catre maestri a ochilor oamenilor, pentru a vedea divinitatea din ei si trecerea catre constiinta universala ce se arata dincolo de ei. Este o cale spre iluminare folosita pentru a atinge starea de atemporalitate extatica, pe care tu o descrii drept trezirea sufletului. Asa cum nu putem vedea aerul care ne sustine, nu putem vedea nici sufletul. Devenim constienti de suflet doar cand se misca asemenea vantului sau cand simtim ca suferim in lipsa lui. Toti ne nastem cu un suflet. Este forta interna ce anima trupul si imprima constiinta experientelor cotidiene. Toate sufletele sunt perfecte si contin experienta multor niveluri de viata si de constiinta. Dar pentru a trai acea perfectiune trebuie sa fim treziti si activati pentru a ne putea deplasa dinspre o identitate superficiala spre una esentiala.

……………..

Trebuie sa pierzi mai mult din ceea ce crezi ca esti pentru a descoperi pe cel care esti cu adevarat.

………..

Este vorba de o rugaciune de protectie. Daca o spui atunci cand esti pe cale sa stabilesti o legatura cu lumea spiritelor, nu va trebui sa te lupti cu fortele intunecate si nici nu vei risca sa absorbi accidental raul.

Spirite, protejati-ma! Fie ca lumina alba a cunoasterii sa ma inconjoare si sa ma apere de ignoranta! Fie ca lumina verde a vindecarii sa ma inconjoare si sa-mi dea putere! Fie ca lumina violet a transmutatiei sa ma inconjoare si sa trimita – fara ura sau iubire – acele forte care nu sunt in rezonanta cu cele trei culori inapoi de unde au venit!

…………………

Comunitatea din Maroc este unul din cele mai bune locuri din lume pentru a practica invocarea lui Dumnezeu, iar sufismul este una din cele mai bune traditii stiintifice care ingaduie constientizarea prezentei lui Dumnezeu. Majoritatea religiilor consistente ale lumii ne invata ca exista un singur Dumnezeu. Unele traditii, insa, cum ar fi cea a hindusilor, ori cea a filozofilor greci, au inceput sa-L plaseze pe Dumnezeu atat de sus, incat au ajuns sa-L considere prea mare si prea coplesitor pentru intelegerea credinciosului de rand. Sufismul crede ca orice persoana poate avea acces direct la Dumnezeu, nemediat de preoti. E o traditie deosebit de utila in acest stadiu de evolutie din istoria lumii, in cadrul careia suntem chemati sa devenim ceea ce invatatorul tau, domnul Shah, numea „mistici practici”. Acum fiecare trebuie sa aiba propria relatie cu divinul. Trebuie sa ne dezvoltam capacitatea de a functiona in mod practic in lume, in timp ce traim sacrul in propriile noastre vieti si nu ne luam toate angajamentele fata de Dumnezeu, numai din credinta bazata pe parabole si povestiri.

………….

Tehnica de meditatie numita „Ochii lui Dumnezeu”.Te imaginezi privind spre interiorul tau cu ajutorul ochilor imaginari dinspre partea din spate a capului. Iti urmaresti ochii fizici cum privesc in afara si observa lumea din jur.

Asta imi aminteste de o meditatie sufita. Sufitii cred ca in spatele si deasupra capului se mai afla un cap tainic. Prin ochii acelui cap poti privi la tine insuti de sus si poti observa ce faci, ca si cum ai urmari pe altcineva. Te vezi si pe tine si ii vezi si pe altii dintr-o perspectiva superioara, mai putin stapanit de emotii confuze.

…………….

Ma bucuram la gandul ca puteam calatori oriunde pe glob si energia spirituala avea sa ma gaseasca.

Starea de minunare la intelegerea acestui lucru era asemanatoare cu ce am simtit cand, la inceputul adolescentei, am descoperit meditatia. „Acum e momentul.” Cat timp ma focalizam pe „acum”, vedeam cum se dezvolta interfata dintre lumea pamanteana si cele ceresti. M-am rugat sa se reverse in mine acele lucruri dupa care-mi tanjea sufletul: iubire, compasiune, pace si bucurie. Mi-am dus constiinta in centrul inimii si am simtit aceste calitati.

Cand am facut aceasta, am simti o schimbare in energia dinauntrul corpului fizic. Am recunoscut acest lucru, iar fiinta mea, esenta, se solidifica si se intari cu cunoasterea fiintei adevarate. Stiam ca nu conteaza unde ma aflu. As fi putut fi in muntii din Peru, Maroc, America de Nord ori Europa. Esenta se facea tot mai puternica cat timp continuam calatoria. Cu cat inaintam, eram facut tot mai constient de raspunderea pe care o aveam pentru profunzimea propriei mele inimi.

……………

Invocatie:

Toate fiintele constiente sa aiba parte de fericire si de cauzele ce o genereaza.

Toate fiintele constiente sa fie lipsite de suferiinta si de cauzele ce o genereaza.

Toate fiintele constiente sa nu fie lipsite de extazul  fara durere.

Toate fiintele constiente sa vietuiasca in echilibru sufletesc, eliberate de prejudecati, atasamente sau manie.

………….

 Sursa: Carlos Warter – Reintoarcerea la sacru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s