Fata care citea in metrou II

fata care citea

-Vedeti dumneavoastra, spuse Leonidas, aranjarea cartilor are o poveste cel putin la fel de interesanta precum a cartilor insesi. Am cunoscut un om… Poate ca nu l-am cunoscut in realitate. Sa zicem ca am citit o carte in care el era personajul principal – dar e un mod bun de a cunoaste oamenii, nu-i asa? Poate cel mai bun. Ei bine, acest om evita sa puna pe aceeasi etajera doua volume ale unor autori care nu se intelegeau, nici chiar dincolo de moarte… Stiati ca Erasmus a fost condamnat de un judecator din Verona sa le dea saracilor o suta de ecu fiindca l-a ironizat pe Cicero? Shakespeare si Marlowe s-au acuzat reciproc de plagiat, Celine il numea pe Sartre „rahatel”, Valles il considera pe Baudelaire cabotin. Cat despre Flaubert, el folosea lauda cu dublu tais: „Ce om ar fi fost Balzac, daca ar fi stiut sa scrie!” Scrisul nu te scuteste niciodata sa fii invidios, meschin, sa ai un limbaj de tarfa – scuzati-ma.

……………….

Vorbea despre carti ca despre oameni vii – prieteni vechi, adversari redutabili cateodata, unii remarcandu-se ca adolescenti sfidatori, iar altii, ca niste doamne in varsta care coseau pe canava in fata focului. Exista in biblioteci, sustinea el, savanti artagosi si femei indragostite, furii dezlantuite, ucigasi potentiali, baieti zvelti, de hartie, intinzand mana unor tinere firave a caror frumusete se dezintegreaza pe masura ce se schimba cuvintele care o descriu. Anumite carti sunt cai impetuosi, nestruniti, care te poarta intr-un galop navalnic, cu rasuflarea taiata, abia tinandu-te de coama lor. Altele, luntri ce plutesc linistit pe lac intr-o noapte cu luna plina. Iar altele, temnite.

…………….

De fapt, il intelegea pe Soliman. Macar el nu se prefacea ca duce o viata „normala”. Se izolase de bunavoie intr-o fortareata de hartie, de unde trimitea regulat fragmente in exterior, ca niste sticle aruncate in mare, gesturi de ofranda si de afectiune pentru semenii sai, cei care infruntau, dincolo de ziduri, viata reala.

………….

Leonidas scoase pipa din gura, o ridica si se lovi usor cu coada ei in tampla.

-Sa-ti fie frica e un lucru bun, continua el calm. Incepeti sa intelegeti ca marea aranjare pe care o planuiti – si imptriva careia nu aduc nici un argument, credeti-ma – nu trebuie sa aiba loc intre acesti pereti.

-Dar unde, atunci?

Juliette isi recunostea vocea, febrila, avida.

-Aici. In ceea ce numiti, dupa cum doriti, spirit, cap, inima, intelegere, constiinta, amintiri… Mai sunt si alte cuvinte. Toate insuficiente, zic eu. Insa nu asta conteaza.

Se sprijini de bratele fotoliului si se apleca spre e.

-In dumneavoastra trebuie toate aceste carti sa-si afle locul. In dumneavoastra. Nicaieri in alta parte.

-Vreti sa spuneti ca… trebuie sa le citesc pe toate? Pe toate?

Si fiindca el nu raspundea, Juliette se foi putin, apoi isi incrucisa bratele la piept intr-un gest de aparare.

-Si daca as reusi… ce se va intampla dupa aceea?

Leonidas isi lasa capul pe spate si sufla fumul intr-un cerc perfect, pe care il urmari visator pana se deforma cand atinse tavanul.

-Le veti uita.

…………..

Aflase stupefiata ca domnul Bernard inchisese agentia. Ca isi impachetase cafetiera personala, ceasca pretioasa de ceai si plecase sa traiasca intr-o casa la marginea unei paduri, undeva in Ardeche. In sfarsit isi daduse seama, ii marturisise el lui Chloe, care era dorinta lui cea mai profunda: sa iasa dimineata din casa si sa vada o caprioara pierzandu-se in ceata.

-I-ai lasat si lui o carte,nu? o intrebase Chloe.

-Da.

-Ce carte?

Juliette si-o amintea foarte bine. Walden sau viata in padure de Henry David Thoreau.

………….

Cartile si oamenii au nevoie sa calatoreasca.

…………

E nevoie de toate pentru a alcatui o lume. Chiar si o lume a cartilor.

……

Lumea e foarte mica… Pacat ca nu poti sa pastrezi picaturi cu tot ce ai vazut frumos! Sau cu oameni. Tare mi-ar placea.

……………

Sursa: Christine Feret-Fleury – Fata care citea in metrou

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s