Fata care citea in metrou I

fata care citea

Stiti cum e cand te intorci seara acasa plina de praf, dupa o zi in care te-ai unduit pâs-pâs pe langa stive si genti de carti, le-ai luat in mana pe fiecare in parte cu tandrete si le-ai oblojit si sters de praf, le-ai si adulmecat un pic, le-ai pus pe restul in stive care sa nu cada, ai mai si sortat din ele etc. Asa, si ajungi acasa, si, ca tot omul flamand de necitit, incepi o carte. Care este despre o frantuzoaica care nimereste paznic peste un depozit de carti calatoare pe care incepe sa le sorteze, pe langa care se misca pâs-pâs, pe care le viseaza noaptea. Si mobileaza cu carti un microbuz galben…

Povestea mea, povestea ei.

Viata mea, viata ei.

Viata mea, cartea ei.

Cartea mea, viata ei.

Simt minunea de a mai fi anticar pentru doar doua saptamani.  🙂

…………………..

-Cunoasteti principiul cartilor calatoare. Un american, Ron Hornbaker a creat ori, mai bine zis, a sistematizat conceptul in 2001. Sa transformi lumea toata intr-o biblioteca… Buna idee, nu? Pui o carte intr-un loc public, gara, banca dintr-un scuar, cinematograf, cineva o ia, o citeste, apoi, peste cateva zile sau saptamani, o lasa la randul lui in alta parte. (…) Totusi, era nevoia sa poti urmari cartile „puse in libertate”, sa le reconstitui itinerarul, sa li se permita cititorilor sa-si impartaseasca impresiile. Asa a aparut site-ul asociat miscarii, unde se inregistreaza fiecare carte. I se atribuie un identificator, ce trebuie semnalat lizibil pe coperta, cu URL-ul site-ului. Astfel, cel care gaseste o carte calatoare poate sa anunte data si locul descoperirii, sa-si exprime o parere, o obiectie…

………..

-Urmatorul caraus care intra in camera asta va avea raspunderea de a transmite aceste carti.

-Raspunderea? accentua Juliette.

-N-o sa le lase in natura sau in tren. Nu se va baza pe noroc, daca vreti, ca volumele sa-si gaseasca cititorii.

-Dar cum…

-Va trebui sa le aleaga un cititor. Sau o cititoare. Cineva pe care l-a observat, pe care l-a urmarit chiar, pana cand a intuit de ce carte are nevoie respectiva persoana. Nu va faceti idei gresite, e o adevarata munca. Nu dai o carte ca sfidare, din capriciu, din dorinta de a bulversa sau a provoca, exceptand cazul cand nu exista un motiv. Cei mai buni carausi ai mei sunt inzestrati cu o mare putere de empatie: simt, in adancul lor, frustrarile, resentimentele stranse intr-un corp pe care, la prima vedere, nimic nu-l deosebeste de un altul.

……….

-Fiecare carte este un portret si are cel putin doua chipuri.

-Doua…

-Da. Chipul celui – sau celei, in cazul dumneavoastra – care o da. Si chipul celui sau celei care o primeste.

………….

Juliette inchisese cartea si se indreptase, putin prea repede, spre el.

-O iau, murmurase ea, intinzandu-i volumul.

-Juarroz, soptise el.

Prinsese cartea intre palme si isi apropiase fata de marginea ei, inchizand ochii si zambind, ca un somelier care inspira aroma unui vin ales abia destupat.

-Batranul Juarroz…

Strecurase un deget in interiorul volumului si il plimbase in susul paginii, cu un gest in care Juliette, tulburata, vazuse senzualitate si chiar dragoste; apoi apucase pagina cu doua degete si o intorsese cu aceeasi lentoare grijulie, in timp ce buzele i se miscau. In final, ridicase capul, dezvaluindu-i tinerei femei privirea ochilor sai blanzi, enormi in spatele lentilelor bombate ale ochelarilor.

-Intotdeauna imi vine oarecum greu sa ma despart de ele, marturisise el. Trebuie sa le spun la revedere… Intelegeti?

-Da, soptise Juliette.

-Sa aveti grija de ea!

-Promit, raspunse tanara femeie buimaca.

Dupa ce iesise din anticariat facuse trei pasi, apoi se rasucise brusc spre vitrina cu vopsea cojita, inchisa peste comorile sale. O rafala aplecase umbrela rosie, ca un semn de ramas-bun, parca, sau ca o ultima recomandare.

…………….

Sursa: Christine Feret-Fleury – Fata care citea in metrou

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s