Marea inselatorie II

20191210_104138

„Nu sunt suparat ca m-ai mintit. Sunt suparat ca, de acum incolo, nu mai pot sa am incredere in tine.” [Friedrich NIetzsche]

…………..

Oamenii vor inceta sa mai gandeasca pentru ei insisi atunci cand o persoana pe care o percep ca fiind un expert le va oferi sfaturi sau indrumare. Se pare ca primirea sfaturilor „experte” inchide zonele din creierul nostru responsabile cu procesele de luare a deciziei.

…………….

Editorii de carte stiu ca unul din cele mai bune moduri de a vinde o carte este ca un anumit grup sa o interzica.

………..

Impulsurile sunt nevoile fundamentale ale speciei. In psihologie, impulsurile umane sunt adesea mentionate sub denumirea de „cele patru instincte”: lupta, fuga, hrana si sex. Eu tind sa cred ca am evoluat odata cu aparitia comertului modern si a platii in rate. Prin urmare, perspectiva mea include cinci instincte sau cinci forte vitale. Al cincilea e simplu: mai mult!

Adauga-l la primele patru elemente si vei vedea ca nimeni nu are suficient: toata lumea vrea mai mult. Astazi, mai mult inseamna putere, prestigiu, statut, liniste sufleteasca etc. Acum inseamna atat cantitate, cat si calitate. Sa avem si noi ce au vecinii!

Expertii stiu cum sa acceseze si sa foloseasca aceste impulsuri, prin intermediul principiilor de conformare. Cand cel care aplica aceste principii doreste sa convinga pe cineva, subtil, se foloseste pe strategii bazate pe instinct, care evoca invariabil vulnerabilitatea, non-dominatia, loialitatea etc. Daca ceva este infricosator (fuga), violent (lupta), satisfacator/nesatisfacator (hrana) si/sau sexual, se vinde. Daca toate fortele pot fi combinate, atunci nivelul vanzarilor va creste pana la cer!

Daca un produs nu este niciunul dintre aceste lucruri, atunci asocierea lui cu aceste forte va spori vanzarile si imaginea sa.

……………

Viktor Frankl, care a supravietuit unui lagar de concentrare nazist, il citeaza pe filosoful Friedrich Nietzsche: „Cel care are un motiv pentru a trai poate suporta aproape orice.”Trebuie sa ne gasim propriile motive – sau altcineva o va face in locul nostru.

……………

Multi cred ca ajuta-te pe tine insuti si autoperfectionarea inseamna ridicarea de la saracie la bogatie, de la esec la succes etc. – cand, in realitatea, reprezinta inceputul unei calatorii in autodescoperire. In interiorul fiecarei fiinte umane se afla un adevar etern si un scop al vietii. Folosirea propriei puteri a mintii inseamna doar a porni motorul pe acea cale catre implinirea cea mai inalta a posibilitatilor noastre.

Kant era convins ca atat cunoasterea, cat si cercetarea necesitau nu doar inteligenta, ci si curaj. Pentru el, a deveni iluminat marca diferenta dintre copilarie si maturitate. Copil fiind, doar ii lasam pe altii sa aiba grija de noi; avem incredere ca ei o vor face foarte intelept. Ca adulti, incepem sa avem grija de noi insine si, destul de obisnuit, descoperim ca adultii care aveau grija de noi erau preocupati mai mult sa aiba grija de ei insisi decat de noi. A deveni adult inseamna iluminare – acesta este motivul pentru care Sapere Aude [indrazneste sa cunosti] era atat de important pentru Kant.

El privea semnificatia vietii astfel: „Daca as avea o carte care sa aiba cunostere pentru mine, un consilier spiritual care sa aiba constiinta pentru mine, un medic care sa-mi analizeze dieta pentru mine etc., nu ar mai trebui sa fac niciun efort. Nu ar mai trebui sa gandesc, atata vreme cat pot sa platesc; curand, altii vor avea grija de treburile obositoare pentru mine.”

Profesorul Jay Garfield, de la Colegiul Smith, scria: „Kant sustine ca autoritatea, fie ea politica sau religioasa, se foloseste de scuza paternalismului si de propria noastra teroare de dezordine in societate, precum si de lenea noastra pentru a ne mentine imaturi si supusi.”

………….

Sursa: Eldon Taylor – Marea inselatorie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s