Marea inselatorie I

20191210_104138

Desi autorul e pornit tare in special pe sistemul american (politic, medical, social, financiar), au fost multe aspecte in cartea asta care mi-au dat de gandit si de care te ciocnesti inevitabil si tu in viata de zi cu zi, la tine acasa.

……………..

Ideea simpla este ca, desi cautarea spirituala este cel mai important aspect al vietii si invataturilor mele, am invatat ca aceasta calatorie trebuie sa inceapa separand sinele real de cel artificial, creat de societatea in care traim. Doar atunci cand ne-am dezvaluit pe deplina adevarata esenta putem incepe calatoria dezvoltarii si manifestarii potentialului nostru.

………….

„Noi nu suntem capabili nici macar sa gandim in mod adecvat cu privire la comportamentul nostru aflat pe punctul de distrugere. Dar ce gandim e mai putin decat ce stim; ce stim e mai putin decat ce iubim; ce iubim e atat de mai putin fata de ceea ce exista. Si, exact in aceeasi masura, noi suntem atat de putin fata de ceea ce suntem.” [R.D. Lang – The Politics of Experience]

……….

Intelegere gresita: Te gandesti, poate, ca iti iei propriile decizii liber si cu atentie pe deplin constienta.

Fapt: Am fost cu totii transformati si conditionati sa gandim si sa ne comportam in anumite moduri care au devenit automate prin definitie, pana in momentul in care ne oprim si analizam.

…………..

Lucrarea lui John Watson, Psychology as the Behaviorist Views It este acum numita deseori Manifestul Behavioristului. Afirmatia oarecum controversata a lui Watson rezuma pozitia sa:

„Da-ti-mi o duzina de copilasi sanatosi, bine construiti si propria mea lume pentru a-i duce in ea si va garantez ca il iau pe oricare dintre ei, la intamplare si il antrenez sa devina orice tip de specialist as alege – medic, avocat, artist, comerciant si da, chiar si cersetor sau hot, indiferent de talentele, inclinatiile, tendintele, abilitatile, vocatiile si rasa stramosilor lui. Trec dincolo de datele mele si recunosc asta, dar asa au facut si sustinatorii ideii contrare – iar ei fac asta de multe mii de ani.”

……………

„Daca nu-ti controlezi mintea, altcineva o va face.” [John Allston]

…………

„Indoctrinare” este modul in care unii ar descrie intrebuintarea moderna a televiziunii. De ani de zile am evidentiat cum efectul de palpaire folosit de televiziune cand asaza imaginile pe ecranul tau angreneaza, de fapt, creierul. Atunci cand ne asezam in fata televizorului, ii facem, de fapt, o vizita hipnotizatorului nostru local – cel care locuieste in aparatul nostru TV.

Creierul uman functioneaza frecvent, in constiita normala, intre 14 si 30 de cicli pe secunda. Cand oamenii intra in hipnoza, starea undelor lor cerebrale incetineste pana la 8-14 cicli pe secunda. In aceasta stare de constiinta ei isi pot imagina o arsura si va aparea o basica, isi pot aminti ceea ce intentia lor constienta pierduse din vedere, pot suporta operatii fara anestezice etc. Intr-adevar, posibilitatile sunt foarte bine validate si destul de uluitoare pentru cei neinitiati.

Imagineaza-ti acum ca mergi la un hipnotizator pentru un motiv oarecare, sa spunem pentru a scapa de un obicei neplacut. Aflandu-te sub hipnoza, el te sugestioneaza ca te vei imbolnavi in viitorul apropiat. Din cauza bolii, te vei intoarce la el pentru inca o sedinta, ca sa-ti vindeci boala. Ce ai crede despre etica acestui hipnotizator, care se comporta astfel?

Cat de des te-ai aflat in fata televizorului cand ai dat peste o reclama in care se spunea ca orasul tau va fi cuprins de o raceala, dar exista un remediu la farmacie, produsul XYZ? Acesta e un mod in care se vinde boala.

Multe alte idei sunt vandute prin media, indeosebi prin televiziune. In opinia mea, una dintre aceste idei, destul de nociva, duce la desensibilizarea sistematica a pragului nostru de stimulare.

…………….

„Cele doua viziuni semnificative in privinta unei distopii viitoare sunt 1984 a lui George Orwell si Brave New World a lui Aldous Huxley. Dezbaterea, printre cei care observa caderea noastra catre totalitarismul corporatist, era cine anume a avut dreptate. Suntem, asa cum scria Orwell, dominati de un stat cu supraveghere si securitate represica, care foloseste metode de control crude si violente? Sau suntem, asa cum isi imagina Huxley, vrajiti de divertisment si spectacol, captivati de tehnologie si sedusi de consumul risipitor, imbratisandu-ne propria asuprire? Se dovedeste ca amandoi au avut dreptate. Huxley a vazut prima etapa a inrobirii noastre, Orwell, pe cea de a doua.” [Chris Hedges]

……………

„Ne-am cedat puterea catre un stat corporatist care, asa cum a prevazut Huxley, ne-a sedus si manipulat prin:

 • Implinire materiala
 • Bonuri ieftine de masa
 • Credit nelimitat
 • Teatru politic
 • Distractie

In timp ce am fost mentinuti in divertisment:

 • Reglementarile care, candva, mentineau sub control puterea acaparatoare a corporatiilor au fost eliminate
 • Legile care candva ne protejau au fost rescrise
 • Am fost saraciti

Acum, intrucat:

 • Creditul se epuizeaza
 • Slujbele decente pentru clasa muncitoare s-au dus pentru totdeauna
 • Bunurile de productie in masa sunt scumpe

…ne gasim transportati din Brave New World in 1984.

Statul, paralizat de masivele sale deficite, nesfarsitul razboi si infractiunile corporatiste, aluneca sigur catre faliment inevitabil. E momentul ca Big Brother sa preia de unde a ramas Huxley.”

[Gordon T. Long]

………….

Stiai ca e mai putin probabil sa daruiesti si, cand o faci, sa daruiesti mai putin atunci cand te afli intr-un grup decat atunci cand esti singur? Cercetarile au indicat, in special, ca e mai putin probabil ca indivizii sa ajute atunci cand se afla intr-un grup si, cu cat mai larg este grupul, cu atat mai mare devine coeficientul de „mai putin probabil”.

……………

„Sunt lucruri cunoscute si sunt lucruri necunoscute, iar intre ele se afla usile perceptiei.”

[Aldous Huxley]

……….

„-Miza internetului sta in interactivitatea sa. Aceasta este diferenta. Online, cineva iti viziteaza site-ul. Poti organiza un mic sondaj acolo, care spune: „Hei, ce crezi despre reducerile de taxe?” iar oamenii dau clic si astfel se impart. De aici, primul avantaj. Nu doar ii convertesti, vorbind in gol. Primesti informatii. Dar iata care e partea cu adevarat ingenioasa: site-ul tau nu e static. Este generat dinamic. Stii ce inseamna asta?

-Nu.

-Inseamna ca site-ul arata diferit oamenilor diferiti. Sa spunem ca alegi optiunea sondajului care spune ca esti in favoarea reducerii taxelor. Ei bine, exista un cookie in calculatorul tau acum si, cand te vei uita iar la acel site, articolele vor fi despre modul in care Guvernul iti risipeste banii. Site-ul selecteaza dinamic continut bazat pe ceea ce doresti. Vreau sa spun: nu ceea ce doresti. Ce anume te va enerva? Ceea ce iti va atrage atentia si iti va intari credintele te face sa ai incredere in acel site. Si daca ai spus ca esti impotriva reducerii de taxe, ti se vor arata povesti despre cum republicanii blocheaza programe sociale etc. Functioneaza in orice mod. Site-ul tau este construit din oglinzi, reflectand inapoi gandurile fiecaruia. E foarte tare, nu?

-Este extraordinar!

-Si nici macar n-am apucat sa vorbim despre cuvintele-cheie. Asta e doar inceputul. Al treilea avantaj major: oamenii care folosesc un site ca acesta au tendinta de a-si spori dependenta fata de el. Brusc, toate aceste alte noi surse, cele care nu incadreaza intreaga poveste in termenii credintelor esentiale ale utilizatorului, incep sa para derutante si stranii. Incep sa para tendentioase, de fapt, ceea ce e oarecum amuzant. Deci, acum ai un utilizator care nu numai ca are incredere in tine, dar tu esti sursa sa principala de informatii in privinta a ceea ce se intampla in lume. Boom – tipul ala e al tau. Ii poti spune orice vrei si nimeni nu te va contrazice.”

[fictiunea Lexicon de Max Barry]

…………………

Sursa: Eldon Taylor – Marea inselatorie – subjugarea liberului arbitru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s