Scafandrul si fluturele

scafandrul

Nascut in 1958 in Franta, tata a doi copii, jurnalist, a fost redactor-sef al revistei Elle. Pe 8 decembrie 1995, un accident vascular l-a aruncat intr-o coma profunda din care avea sa iasa, dar cu toate functiile motrice distruse. E un pacient atins de sindromul locked-in, tradus literal: inchis in sine. Nu mai poate misca, manca, vorbi si nici macar respira fara ajutor. In tot acest trup inert, mai misca un singur ochi. Acest ochi – stangul – e legatura lui cu lumea, cu ceilalti, cu viata. Acest ochi il ajuta sa scrie cartea. Moare pe 9 martie 1997.

………….

Ce inseamna, de fapt, sa fii viu? Care ne sunt, cu adevarat, bucuriile vietii? Cine –  sau ce – din noi traieste, se-ndragosteste, cauta, uita, iarta? Cata suferinta incape intr-un trup, cata nefericire intr-un suflet? De ce trebuie sa murim?

Publicat doar cu cateva zile inaintea mortii autorului, victima a unui accident vascular, Scafandrul si fluturele este una din cele mai zguduitoare povesti despre viata. Iesit din coma, dar paralizat cvasicomplet, cu o singura pleoapa, stanga, mobila, Jean-Dominique Bauby „dicteaza” aceasta carte. Cateva sute de mii de batai de pleoapa – pentru ca noi sa putem vedea lumea si altfel.

Jean-Dominique-Bauby-01By Rehman90Yükləyənin öz işi, CC BY-SA 3.0, Link

…………..

Dincolo de perdeaua roasa de molii, o lumina laptoasa anunta apropierea zorilor. Ma dor talpile, imi simt capul greu, ca o nicovala, parca tot trupul mi-ar fi bagat intr-un costum de scafandru. (…)

E o dimineata ca oricare alta. De la ora sapte, clopotul capelei incepe din nou, la fiecare sfert de ceas, sa marcheze fuga timpului. Dupa armistitiul de peste noapte, plamanii mei chinuiti sufla zgomotos. Sub cearsaful galben, crispate, ma dor mainile, dar nu stiu sa spun daca sunt fierbinti sau inghetate. Incerc sa lupt impotriva anchilozei si-atunci declansez o miscare involuntara, care face ca bratele si picioarele sa mi se miste cativa milimetri. E, adeseori, suficient ca sa-ti simti mai usor un membru dureros.

Costumul de scafandru strange mai putin, iar spiritul poate hoinari ca un fluture. Cate nu sunt de facut! Sa zbori prin spatiu sau prin timp, sa pornesti inspre Tara de Foc ori catre curtea regelui Midas…

Poti trece pe la femeia pe care-o iubesti, ca sa te strecori langa ea si sa-i mangai chipul inca adormit. Poti visa oricat si la orice, poti gasi Lana de Aur, iti poti implini visele de copil si visarile de adult…

…………..

In absenta vacarmului, odata linistea redobandita, pot sa ascult fluturii care-mi zboara prin cap. E nevoie de multa atentie, chiar de reculegere, pentru ca bataia aripii lor e aproape imperceptibila. O respiratie mai puternica ajunge ca s-o acopere. E straniu – auzul meu nici vorba sa se imbunatateasca, si totusi ii aud din ce in ce mai bine. Trebuie ca am urechi fine, de fluture.

……………

Acum, cand sa fac saltul periculos in propriul meu trecut, simt ca ametesc. Nu stiu de la ce capat sa apuc orele acelea apasatoare si inutile, imposibil de adunat, intocmai ca bilutele de mercur dintr-un termometru frant in doua. Cuvintele se eschiveaza. Cum sa evoci gratia si caldura trupului tanar al brunetei inalte langa care te-ai trezit pentru ultima data, fara sa-i acorzi atentie, aproape morocanos? Totul era cenusiu, pastos si resemnat: cerul, oamenii, orasul hartuit de mai multe zile de greva din Transporturi. Alaturi de milioanele de parizieni, eu si Florence intram in malaxorul incalcit al zilei, cu privirile goale, cu fetele trase, ca niste zombi. Executam mecanic toate gesturile acelea care, astazi, mi se par miraculoase: sa te barbieresti, sa te-mbraci, sa-ti bei ciocolata…

…………

Sursa:Bauby Jean Dominique – Scafandrul si fluturele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s