Cartea bucuriei I

tutu.jpg

Cartea asta e patrunsa de umorul si jucausenia celor doi. Am avut parte de strafulgerari a cum se comporta doi oameni cu adevarat spirituali unul cu celalalt. Genial respectul si tachinarile concomitente! M-a umplut de bucurie si febra musculara la falci 🙂 .

M-a molipsit intr-atat incat, in momentul in care am avut parte de o persoana dificila, am reactionat altfel ca de obicei. Tocmai terminasem de citit partea asta legata de umor si o transcriam din carte. Chiar daca nu a reactionat pozitiv la glumita mea si tot batzos a plecat nenea (“Folositi acest natang cuvant din dictionarul ucrainean!”, “De ce radeti?”), am ramas cu un zambet fain pe chip. Atunci si acolo mi-am dat seama ca prea ne luam in serios si ca nu degeaba mi-a aparut in cale sa ma testeze daca s-a prins de mine ceva din ce-am citit.

Vedeti si voi:

……………………….

Candva am auzit ca rasul e cea mai directa legatura intre doi oameni si, cu siguranta, Dalai Lama si Arhiepiscopul foloseau umorul pentru a inlatura barierele sociale care ne despart. Umor, la fel ca umilitate, vine din cuvantul-radacina pentru umanitate: humus. Pamantul supus, care ne sprijina, este sursa celor trei cuvinte. Oare e o surpriza faptul ca trebuie sa fim capabili de umilitate ca sa putem rade de noi insine si ca razand de noi insine ne aducem aminte de umanitatea pe care o impartasim?

…………….

-Parinte Arhiepisccop, am spus, umorul poate fi si foarte crud. Dar umorul dumneavoastra, dupa cum am vazut de-a lungul anilor, are rolul de a ne aduce impreuna, nu de a ne separa sau de a denigra pe cineva – poate cu exceptia lui Dalai Lama. Dar in majoritatea timpului are rolul de a ne uni. Puteti sa ne spuneti amandoi cateva cuvinte despre modurile in care umorul poate sa ne aduca impreuna si sa ne arate ridicolul nostru, al tuturor?

-Ei bine, da, daca iti doresti mult sa aduci oamenii impreuna, nu vei reusi fiind sever. Stii, e atat de bine sa vezi ridicolul in noi toti, serios. Cred ca asa ajungem sa privim umanitatea noastra comuna in multe moduri. In definitiv, cred ca trebuie sa fii capabil sa razi de tine insuti si sa nu te iei prea in serios. Nu e vorba de umorul umilitor care-i denigreaza pe ceilalti si te pune pe tine in valoare, ci de a-i aduce pe oameni pe un teritoriu comun. Daca reusesti sa te ironizezi, daca esti in stare sa razi de tine insuti si sa-i faci pe altii sa rada de tine fara sa se simta vinovati ca rad de tine. Umorul care nu injoseste este o invitatie adresata tuturor de a se alatura rasului. Chiar daca rad de tine, ti se alatura printr-un ras care e salvator.

-Cand dumneavoastra si Dalai Lama va tachinati unul pe celalalt, am adaugat, umorul acesta nu e deloc injositor.

-Da, Dalai Lama si cu mine ne tachinam unul pe celalalt, dar aceasta este o afirmare a increderii in relatia noastra. Arata ca exista un rezervor de bunavointa suficient de mare incat sa spui intr-adevar: „Am incredere in tine. Si tu ai incredere in mine ca eu stiu ca nu ma vei injosi si ca nu vei fi jignit de mine.” Ma gandesc doar ca avem o asemenea capacitate de a umili pentru ca suntem foarte nesiguri de noi insine si credem ca metoda cea mai buna de a afirma cine suntem este denigrarea celuilalt, in timp ce acest tip de umor spune: „Vino si stai langa mine si hai sa radem impreuna cu mine, apoi putem sa radem impreuna cu tine.” Nu-l umileste pe nici unul din noi, ci ne inalta, ne permite sa recunoastem si sa luam in ras umanitatea pe care o impartasim. Viata e grea, stiti, dar prin ras putem suporta toate ironiile, dovezile de cruzime si momentele de nesiguranta cu care ne confruntam.

Cercetarile despre umor sunt destul de limitate, dar se pare ca rasul si umorul au un rol in evolutia noastra, in gestionarea nelinistii si stresului provocate de necunoscut. Glumele sunt amuzante tocmai pentru ca nu corespund asteptarilor noastre si ne ajuta sa acceptam ceea ce este neasteptat. Ceilalti sunt una din cele mai mari surse de nesiguranta din vietile noastre, prin urmare nu este surprinzator ca, de multe ori, folosim umorul pentru a gestiona si a face mai usoare aceste intalniri. Arhiepiscopul si Dalai Lama sunt maestri ai folosirii umorului pentru a-i lega si a-i uni pe oameni cand se intalnesc cu ceilalti.

Poate ca acesta este unul dintre motivele pentru care radeau atat de mult cand isi petreceau timpul impreuna. Cu toata bucuria pe care o simteau cand erau impreuna, experienta de a petrece impreuna o saptamana in Dharamsala nu avea precedent si, fara indoiala, era marcata de nesiguranta. Se intalnisera doar de sase ori, in general in ocazii scurte si oficiale. Liderii globali au programul incarcat si momentele pe care le petrec impreuna sunt planificate in amanunt, prin urmare aveau extrem de rar ocazia sa glumeasca si sa fie ei insisi.

-Ce-i sfatuiti pe oamenii care spun ca nu sunt amuzanti sau ca nu au un simt al umorului dezvoltat? l-am intrebat pe Arhiepiscop.

-Mi se pare ca multi oameni cred ca trebuie sa fie sobri pentru ca asta le confera solemnitate si simt ca au mai multe sanse sa fie respectati daca sunt seriosi. Dar cred cu deosebita tarie ca o buna metoda de a patrunde in inimile oamenilor este capacitatea de a-i face sa rada. Daca esti capabil sa razi de tine insuti, atunci toata lumea stie ca nu esti pompos. In plus, nu prea poti sa darami o persoana care se darama singura. Ai putine sanse sa distrugi o persoana daca s-a autodistrus deja, ca sa zicem asa. Nu cred ca m-am trezit si imediat am fost amuzant. Cred ca e ceva ce poti sa cultivi. O abilitate. Da, te ajuta daca ai o inclinatie, mai ales daca poti sa razi de tine insuti, asa ca invata sa razi de tine insuti. E cel mai usor sa incepi asa. E vorba de umilitate. Incearca sa razi de tine insuti si sa nu mai fii atat de pompos si de serios. Daca incepi sa cauti umorul in viata, il vei gasi. Nu te vei mai intreba: „De ce eu?” si vei incepe sa recunosti ca viata ni se intampla tuturor. Astfel, totul devine mai usor, inclusiv capacitatea ta de a-i accepta pe ceilalti si de a accepta tot ce-ti va aduce viata.

Sursa: Dalai Lama, Desmond Tutu, Douglas Abrams – Cartea bucuriei

Dalai_Lama__Bishop_Tutu._Carey_Linde-1035x675.jpg

sursa foto

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s