Ingineria interioara

sadhguru

Singura cale de iesire se afla in interior.

(The only way out is in.)

…………

„Exista in om un aspect caruia nu ii plac zidurile.” Robert Frost

………….

Care este semnificatia incetinirii ritmului respirator? Sa fie aceasta o simpla acrobatie yoghina? Nu, nici vorba. In mod normal, un om respira de 12-15 ori pe minut. Daca respiratia ta se stabilizeaza la 12 cicluri inspiratie/ expiratie pe minut, tu poti cunoaste ce se intampla in atmosfera Pamantului (cu alte cuvinte, devii sensibil la fenomenele meteorologice). Daca ea se stabilizeaza la 9 cicluri pe minut, tu poti cunoastre limbajul celorlalte creaturi care traiesc pe aceasta planeta. Daca ea se stabilizeaza la 3 cicluri pe minut, tu poti cunoaste insusi limbajul sursei creatiei. Nu vorbim asadar de o simpla amplificare a capacitatii tale aerobice, si inca si mai putin de o privare fortata de oxigen. O combinatie de hatha yoga cu o practica yoghina avansata numita kriya iti poate spori gradual capacitatea pulmonara, dar mai presus de toate, te poate ajuta sa obtii o anumita aliniere, o anumita usurinta, astfel incat sistemul tau sa evolueze catre o stare de stabilitate perfecta, fara zgomote statice. In aceasta stare, tu poti percepe absolut orice.

………….

Este foarte important sa nu mananci intruna. Daca ai mai putin de 30 de ani, trei mese pe zi sunt suficiente. Daca ai depasit 30 de ani, cel mai bine este sa reduci numarul meselor la doua pe zi. Corpul si creierul lucreaza cel mai bine atunci cand stomacul este gol. De aceea, mananca usor, astfel incat la doua ore si jumatate de la masa stomacul sa se goleasca complet, iar in 12-18 ore hrana sa paraseasca in totalitate organismul. In acest fel, vei experimenta mult mai multa energie, agilitate si luciditate. Acestea sunt ingredientele unei vieti de succes, indiferent ce alegi sa faci cu ea.

………….

Marea majoritate a oamenilor pot reduce hrana consumata la o treime. In acest fel, ei se simt mult mai plini de energie, si nici macar nu slabesc. Totul depinde de receptivitatea pe care si-o cultiva. Corpul lor este atat de receptiv cat ii permite constiinta. Daca este adevarat ca poti munci la fel de mult si iti poti sustine toate procesele corporale cu doar o treime din hrana consumata, este evident ca masinaria corpului tau va deveni mult mai eficienta.

……

Codul evolutionist

Daca nu te poti abtine de la hrana nevegetariana, cel mai recomandabil aliment este pestele. Pe de o parte, acesta este usor de digerat si are o valoare nutritionala foarte mare. Pe de alta parte, pestele lasa amprenta cea mai redusa asupra ta.

Ce inseamna acest lucru?

Corpul nostru – tot ceea ce mancam, excretam si ceea ce este incinerat sau ingropat in final – este pamant pur. Programul soft al sistemului nostru are grija ca daca mananci un fruct, acesta sa fie transformat intr-un corp uman, nu intr-unul de maimuta sau de soarece. Eficienta sistemului neutralizeaza programul care a transformat solul intr-un fruct si creeaza un soft nou, care transforma fructul intr-o forma umana. In cazul creaturilor mai evoluate, indeosebi al mamiferelor, softul acestora este mai distinct si mai individualizat. In consecinta, sistemul uman are dificultati mai mari de a neutraliza softul unor astfel de creaturi daca le consumi si incerci sa le suprapui programul personal cu unul nou.

Iin randul animalelor, pestele reprezinta o forma mai timpurie de viata care a aparut pe aceasta planeta, asa ca are un cod de software mai usor de neutralizat, putand fi mai usor de integrat in codul personal. Animalele inzestrate cu o inteligenta mai mare, indeosebi cele capabile de o gama larga de emotii (cum ar fi vacile si cainii), isi pastreaza propriile memorii. Cu alte cuvinte, nici nu putem integra complet creaturile mai evoluate, mai inteligente si mai bine inzestrate cu emotii in sistemul nostru.

In comunitatile mai primitive, care rezonau mult mai bine cu pamantul, oamenii vanau si consumau animale, dar reuseau sa neutralizeze intr-o mai mare masura consecintele printr-o activitate fizica extrem de intensa. Oamenii moderni traiesc insa o viata in mare masura sedentara. Pe fundalul acesteia, dieta nevegetariana conduce la un nivel foarte mare de aciditate, care explica in buna masura stresul neobisnuit de mare experimentat la ora actuala in lume. In plus, animalele de talie mare, indeosebi vacile, sunt constiente de macelarirea iminenta cu mult timp inainte de producerea acesteia. De aceea, ele experimenteaza un mare stres, care le acidifica in mare masura propriul sistem. La randul lui, acesta are un mare impact negativ asupra celor care le consuma mai tarziu carnea.

…….

Daca vei observa ciclul natural al corpului tau, vei descoperi ca acesta include o mandala. O mandala ste un ciclu de 40-48 de zile prin care trece organismul uman. In fiecare astfel de ciclu exista trei zile in care corpul nu are nevoie de mancare.

Daca esti constient de maniera in care functioneaza corpul tau, iti poti da seama ca in anumite zile acesta nu are nevoie de mancare. In aceste zile tu poti renunta fara niciun efort la hrana. Chiar si cainii sau pisicile au astfel de zile in care nu mananca.

Ziua in care sistemul opteaza pentru a nu manca este o zi de purificare.

……..

In mod traditional, indienii considera ca trebuie sa te inclini in fata tuturor lucrurilor din fata ta. Nu conteaza daca iti iese in cale un copac, o vaca, un sarpe sau un nor – trebuie sa te apleci in fata sa. Atunci cand te inclini in fata tuturor lucrurilor, fie esti un idiot, fie un iluminat care a inteles natura vietii in profunzimea sa absoluta. La prima vedere, diferenta dintre un idiot si un iluminat nu este foarte mare. Cei doi par destul de asemanatori, dar intre ei exista o veritabila prapastie. Un idiot nu trage concluzii deoarece este incapabil. Un mistic nu le trage deoarece nu doreste acest lucru. Ceilalti oameni, dintre aceste doua extreme, se lauda cu concluziile lor, pe care le considera cunostinte. Idiotul stie sa se bucure de cunostiintele sale minore. Iluminatul isi savureaza la maxim cunoasterea absoluta a vietii. Ceilalti oameni traiesc in conflict si sufera.

……

Ceea ce numim in general ocultism poarta numele de tantra. Din perspectiva societatii, tantra foloseste metode neortodoxe si inacceptabile din punct de vedere social, dar in sensul sau clasic, ea inseamna pur si simplu „tehnologie”. Tantra nu are nimic de-a face cu sexualitatea descatusata. Este important sa facem o distinctie clara intre tantra oculta si cea spirituala. Acestea sunt numite „tantra de mana stanga” si „tantra de mana dreapta” si au naturi complet diferite.

Tantra de mana stanga presupune folosirea unor ritualuri care li se par extrem de ciudate marii majoritati a oamenilor. Ea este o cale exterioara, care necesita diferite materiale si aranjamente elaborate. Practicile oculte, numite in general tantra de mana stanga, le confera oamenilor puterea de a comunica la mare distanta, de a aparea in doua locuri diferite in acelasi timp si de a-si folosi energiile in beneficiul lor personal si in detrimentul altora. Tantra de mana dreapta este mult mai interioara. Ea te ajuta sa iti folosesti energiile pentru a produce diferite efecte. Aceasta tantra se foloseste chiar si de cele mai simple aspecte ale vietii ca de o stiinta subiectiva, cu scopul de a te ajuta sa te interiorizezi si sa te transformi. Tantra de mana stanga este o tehnologie rudimentara, care le sta cu usurinta la dispozitie celor neinitiati, dar cea de mana dreapta este o stiinta extrem de rafinata, care nu le sta la dispozitie decat celor care trec prin initieri puternice.

Tantra reprezinta o capacitate. Fara eanu poate exista un proces spiritual. Daca nu dispui de tantra, tu nu dispui de tehnologia necesara pentru a-i transforma pe oameni. Nu dispui decat de cuvinte. Cuvintele pot inspira si orienta, dar nu pot transforma pe nimeni. Un erudit nu poate fi confundat cu un guru. Fara o tehnologie de transformare, nu putem vorbi de un maestru. In consecinta, nu exista guru fara tantra. La ora actuala, foarte multi oameni se pretind a fi guru, dar marea majoritate nu fac altceva decat sa citeze din scripturi. Adevarata sarcina a unui guru este sa reseteze intregul mecanism uman pentru a-l elibera de tiparele ciclice dobandite ale karmei si pentru a-l orienta catre posibilitatea sa suprema. Ea aminteste de munca unui mecanic, cu diferenta ca gurul extirpa nodurile karmice! Daca un om nu detine tantra sau tehnologia, el nu poate fi considerat un guru.

Sursa: Sadhguru – Ingineria interioara-ghidul unui yoghin catre starea de bucurie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s