Calea deschisa

pico

Singurele adevaruri relevante pentru noi, sugereaza Dalai Lama, se aplica tuturor fiintelor umane, la fel ca teorema lui Pitagora sau ca legile termodinamicii; in cazul in care acestea se refera doar la o anumita traditie sau cultura, ele nu sunt catusi de putin adevaruri omenesti. Si singurul lucru pe care il poate facilita un oriental sau un occidental este o perspectiva asupra acestor adevaruri, care sa ne permita noua, celorlalti, sa le vedem mai clar decat inainte. (…) Nu trebuie sa ne definim prin diferentele dintre noi.

………..

Lucrurile lumesti pot fi transformate de scopurile pe care le asociem lor.

………..

O pace mondiala la care ar ajunge oamenii, care sunt inca nelinistiti sau speriati ori gelosi, nu este deloc pasnica.

Singura pace posibila se produce atunci cand linistesti ceva in tine, mergand dincolo de propriul sine, intr-un spatiu unde nu ai avut nici un sentiment de  „noi” si „ei”, vazand, in schimb, totul conectat intr-o retea vie, care-ti reaminteste ca seful pe care nu-l suporti este posibil sa fi fost mama ta intr-o viata anterioara – sau sa devina mama ta intr-o viata viitoare. Singura revolutie, in acest sens, venea din reevaluare; pentru a schimba o societate sau un sistem, trebuie sa te intorci, mental, la cauzele sale profunde. Asa cum spune Graham Greene, in memorabila carte Puterea si gloria: „Ura era doar un esec al imaginatiei!”

..

Fiti lumini pentru voi insiva!

Nu cautati alt refugiu in afara de voi insiva! (Buddha)

……….

Ochi pentru ochi si intreaga lume orbeste.

………..

Vu cat Yeshi vorbea mai mut, cu atat mai mult am putut intelege ceea ce se afla sub tot rationamentul si dialectica atenta si ceea ce nu facea decat sa creasca pe masura ce anii treceau. „Suntem fiinte umane”, a spus el. „Ne-am pierdut patria; ne-am vazut stramosii ucisi. Chiar daca ne-ati gasit zambind, razand impreuna cu voi, adanc, in strafunduri, exista frustrarea. Nu avem o viata politica. China ar trebui sa-i fie recunoscatoare lui Dalai Lama.” Ochii lui au inceput sa sclipeasca, asemanandu-se putin cu cei ai lui Lhasang Tsering. „Ei il numesc separatist care provoaca invrajbire si scindare, dar, daca Dalai Lama nu ar exista, lupta tibetana ar lua o alta forma.” (Vehementa din vocea lui nu mi-a lasat nici o indoiala cu privire la ce fel de intorsatura ar fi luat aceasta lupta.)

(…) „Astazi”, a spus el, iar acest lucru a fost cel mai aproape, intr-adevar, de criticarea opiniilor liderilor sai, „lumea considera Tibetul drept un subiect de negociere, drept un cobai. Incearca un experiment, incearca o noua notiune de pace mondiala.” Dar partea care a fost sacrificata pentru a face posibil acesy joc de noroc a fost insusi Tibetul. „Daca eu iti spun ca esti o fiinta umana foarte buna – blanda, marinimoasa ”, a declarat Yeshi (si am auzit in vocea lui ecoul a tot ceea ce restul lumii spune Tibetului), „acest lucru te poate rani; iti poate afecta cauza. Este un experiment bun, dar nu si pentru noi.”

…………

Chiar si in vechiul Tibet unii erau auzit mormaind „Prea multa religie, prea putina politica”.

……….

Cea mai profunda dintre toate enigmele asociate cu Dalai Lama a fost, pur si simplu, faptul ca el era liderul spiritual si temporar al poporului sau, si tot ce facea pentru a indeplini un aspect al mandatului sau putea sa mearga impotriva altuia. Cand vorbea din inima, transmitand incredere, asa cum ii cerea vocatia monahala, el putea fi acuzat ca este prea inocent sau nelumesc; cand a procedat cu maiestrie sau pragmatism, asa cum a facut de multe ori, el vedea cum autoritatea sa spirituala avea de pierdut. De multe ori, ca in 1987, cand a spus ca nu cauta independenta deplina fata de China, ci autonomia – o notiune budista, daca te gandesti la asta -, a fost asaltat dintr-o parte pentru a fi fost prea expeditiv, iar pe de alta parte pentru a fi fost prea idealist.

(…)Religia organizata nu ar trebui sa se amestece in afacerile de stat.

…….

Un calugar este un raspuns umblator, prin angajamentul ce este baza vietii sale.

Sursa: Pico Iyer – Calea deschisa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s