Cele o mie de nume ale bucuriei II

byron

Suntem traiti. Nu noi o facem. In absenta unei povesti, ne miscam fara efort, fluid, fara sa opunem rezistenta. Aceasta posibilitate poate fi foarte inspaimantatoare pentru persoanele care cred ca detin controlul. Asadar, cerceteaza-ti gandurile si vezi cum viata isi continua cursul fara tine, ba chiar mult mai bine.

…..

Cand mintea e limpede, nu exista nicio posibilitate de a comite vreo greseala.

……………

Ce poate dainui, in afara de rasul etern? Sa fie lumina, sa fie lume, deoarece lumea, dupa cum inteleg eu lucrurile, se naste in permanenta acum, iar momentul prezent este punctul in care se termina intotdeauna.

Lucrurile isi urmeaza calea lor blanda, fie ca le ingadui, fie ca nu. Trandafirul infloreste fara aprobarea ta si moare fara consimtamantul tau. Chiar daca nu i-ai dat nicio instructiune, tramvaiul isi suna clopotelul, taxiul opreste pentru a lua un om in costum gri. Lumea functioneaza perfect. Totul se face fara tine. Totul se face pentru tine, indiferent daca intervii sau nu. chiar si interventia ta, viata care se traieste pe sine, prin intermediul tau. Viata isi revarsa incontinuu darurile si se traieste pe sine, in propria sa maniera blanda. Tot ce trebuie sa faci este sa observi. Aceasta e adevarata maiestrie.

……………

Nu e nimic in neregula, totul este bine.

……….

Nimic nu lipseste niciodata si totul este asa cum trebuie sa fie.

…………

Ori de cate ori cineva ma paraseste, am fost crutata.

…………….

Orice persoana care e in armonie cu tot ce exista nu are un trecut pe care sa-l proiecteze in viitor, asa ca nu asteapta nimic. Orice ar aparea, e mereu proaspat, stralucitor, surprinzator, evident si e intocmai ceea ce are nevoie. Il vede ca pe ceva pentru care n-a facut nimic ca sa-l merite. Se minuneaza cu privire la modul in care se petrec lucrurile. Nu face distinctie intre sunet si absenta sunetului, intre a vorbi despre un lucru sau a-l trai, intre a-l vedea sau a fi chiar acel lucru, intre a-l atinge sau a se lasa atinsa de el. Traieste in dragoste constanta. Viata este chiar propria poveste de dragoste.

Pentru o astfel de persoana, totul este nou. N-a mai vazut nimic inainte de asta. Nu detine niciun crez care sa poata aduce atingere intelegerii pe care o are in raport cu realitatea. In inocenta conditiei celul-care-nu-stie, in intelepciunea de a nu trebui sa stie, constata ca tot ceea ce apare in momentul prezent e binevoitor, intotdeauna.

Ea le ingaduie tuturor lucrurilor sa vina, intrucat ele vin oricum; nu e ca si cum ar fi putut alege. Ea permite tuturor lucrurilor sa treaca, deoarece ele trec oricum, cu sau fara consimtamantul sau. Isi gaseste placerea in aceasta venire si in aceasta plecare. Nimic nu apare decat in momentul in care e nevoie de acel ceva, nimic nu trece decat atunci cand nu mai e necesar. Ii este foarte limpede acest lucru. Nimic nu e irosit; nu exista niciodata prea mult sau prea putin.

Nu asteapta rezultate, pentru ca nu are niciun viitor. Isi da seama de eficienta si de necesitatea caii, cat de plina este, cat de bogata, dincolo de orice concept pe care-l are despre ceea ce ar trebui sa fie. Iar in aceasta realizare, viata sa este mereu reinnoita. Ea insasi tine de cale, intotdeauna deschisa inspre ceea ce vine, intotdeauna multumita.

…………..

„Eu ar trebui sa”, „n-ar trebui sa”, „tu ar trebui”, „tu n-ar trebui sa”, „vreau”, „am nevoie de” – aceste ganduri nesupuse judecatii denatureaza aparenta binelui, care este la fel de raspandit ca firele de iarba. Cand le dai crezare, iti diminuezi mintea, iar ingustimea mintii nu-ti permite sa vezi de ce pierderea picioarelor este buna, de ce orbirea este buna, boala, foamea, moartea, un sat distrus, intreaga lume in aparenta suferinta. Nu esti constient de tot binele din jurul tau, iti blochezi euforia pe care ai resimti-o cand in cele din urma ai recunoaste-o. Indiferent ce crezi, realitatea e calea naturala a lucrurilor. Aceasta nu se va indoi conform ideilor tale despre cum ar trebui sa fie si nu va astepra acordul tau.  Va ramane asa cum este, bunatate pura, indiferent daca intelegi sau nu.

…………

A fi prezent inseamna a trai fara control si avand intotdeauna nevoile satisfacute. Pentru cei care sunt epuizati de durere, nimic nu poate fi mai rau decat incercarea de a controla ceea ce nu poate fi controlat. Daca vrei un control real, renunta la iluzia controlului. Lasa viata sa te traiasca. O va face oricum. Tu doar spui povestea despre cum acest fapt nu se intampla, iar aceasta poveste nu poate fi reala. Nu tu faci ploaia, nici soarele sau luna. Nu ai niciun control asupra plamanilor sau inimii tale, asupra vederii sau a respiratiei. Intr-o clipa esti bine si sanatos, in clipa urmatoate nu esti. Cand incerci sa fii in siguranta, iti traiesti viata foarte, foarte atent si s-ar putea sa sfarsesti nemaiavand parte de vata defel. Totul constituie hrana. Imi place sa spun: „Nu fi atent, s-ar putea sa te ranesti”.

…………..

Daca pierzi ceva, e mai bine fara acel ceva.

……

Adevarul pur este ca ceea ce se intampla este cel mai bun lucru care se poate intampla. Oamenii care nu vad asta pur si simplu dau crezare gandurilor lor si raman blocati in iluzia unei lumi limitate, pierduti in razboiul cu ceea ce este. Este un razboi pe care il vor pierde mereu, pentru ca se confrunta cu realitatea si realitatea este intotdeauna binevoitoare. Ceea ce se intampla este cel mai bun lucru care se poate intampla, indiferent daca intelegi sau nu. Si pana nu intelegi asta, nu ai liniste.

Realitatea este intotdeauna mai binevoitoare decat povestea pe care ne-o spunem despre ea. Daca ar fi sa spun o poveste despre realitate, ar fi o poveste de dragoste. Povestea ar fi despre  cum viata s-ar trai pe sine, tot mai binevoitoare, cu schimbari care nu pot fi anticipate pe parcursul ei.

Sursa: Byron Katie – Cele o mie de nume ale bucuriei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s