Shaman – Spiritul plantelor III

shaman

Halucinogenele in Vest

Atat descrierile samanilor San Pedro, cat si cele ale ayahuasceros despre modurile lor de lucru cu leacurile-plante si aliatii care le sunt parteneri spirituali si de vindecare ne arata o perspectiva foarte blanda, lirica si plina de suflet asupra lumii. Din aceste marturii incepe sa se nasca o  imagine foarte diferita de imaginile pe care le vedem in ziare si in documentarele de televiziune, care ne fac sa credem ca halucinogenele de orice fel sunt rele si trebuie interzise.

Povestirile samanilor ne vorbesc despre „daruirea de putere” catre pacientii lor, despre deschiderea mintilor lor spre noi posibilitati si libertati, catre o viata de conectare si de simt al divinului. Prin contrast, punctul nostru modern de vedere pare a fi bazat pe frica si respingere fata de insasi posibilitatea unei astfel de conectari. Ce poate genera aceasta discrepanta?

Noi nu suntem primii scriitori care remarcam o dimensiune politica in toata aceasta situatie. De exemplu, comedianul Bill Hicks scrie: „Drogurile care cresc in mod natural pe planeta, care iti deschid ochii si te fac sa-ti dai seama ca esti batjocorit in fiecare zi a vietii tale, tocmai acestea sunt ilegale! Ca sa vezi! Coincidenta? Nu prea cred… Acesta nu este un razboi contra drogurilor, ci un razboi contra libertatii personale.”

Guvernele lumii occidentale doresc sa interzica halucinogenele (si, intr-adevar, au facut asta) si sa-i acuze pe cei care le folosesc. Dar, de fapt, ce este controlat aici? Nu drogurile, ci libertatile si mintile noastre. Mesajul ascuns in spatele interdictiei este: „Nu va vom da voie sa va extindeti constiinta dincolo de norma realitatii prescrise social, nici sa vedeti posibilitatile care exista pe lume si care nu vin de la noi.”Este un mesaj insidios. Sapand mai adanc, ceea ce comunica el este, de fapt: „Nu va vom da voie sa fiti complet umani, sa va folositi mintea, sa experimentati realitatea asa cum este ea. Noi tinem sacrul departe de voi.”

Dar mintile noastre sunt ale noastre! Oare nu avem fiecare dreptul de a le explora dupa cum dorim?

Halucinogenele sacre, mai mult, nu sunt „droguri”, ci plante si, cu siguranta, exista o greseala in acea logica ce spune ca plantele pot fi substante ilegale, cand, in realitate, ele cresc natural, peste tot, cu imbelsugare, in fiecare tara a lumii. Bill Hicks, din nou: „Sa scoti canabisul din legalitate este ca si cum ai spune ca Dumnezeu a facut o greseala.”Pamantul ne da gratis tuturor. Unde este logica ideii ca el ar trebui sa fie in proprietatea si sub controlul celor putini?

(…)Ne pierdem legatura cu spiritul lumii din cauza puterii pe care o are guvernul de a ne controla accesul la aceasta legatura. Interdictia nu este pentru siguranta noastra – ca sa ne opreasca de la a sari de pe acoperisuri din cauza starii euforice – , ci pentru a ne tine incuiati intr-un cadru mental materialist. Orice experienta transformativa care ne arata interconectarea tuturor lucrurilor si rolul nostru in constiinta planetara actioneaza impotriva acestui obiectiv. Dar este evident cat de autodistructiv este obiectivul cand ne uitam in jur si vedem unde ne-a dus materialismul.

Tot ce ii facem planetei noastre in numele „progresului” ne facem si noua insine. Pe masura ce pierdem puterea de a visa si visele noastre mor, cream o lume cu baza in frica si conflict – exact lucrurile pentru care este cunoscut Vestul – foarte indepartata de lumea blanda a samanului.

…………..

Boala este vazuta ca semn al unei stari interioare de dezechilibru sau tulburare care, din perspectiva samanica, de obicei apare din doua forme de dezechilibru energetic:

Intruziunea spirituala – atunci cand forte exterioare unei persoane isi fac loc in sistemul sau energetic, fie absorbite si asimilate de la oameni din jur, fie, in anumite cazuri, introduse in mod deliberat. Aceste forte pot induce disconfort fizic, emotional, mental si spiritual.

Pierderea sufletului – care apare cand evenimente traumatice precum accidentele, pierderea unui membru al familiei, dezastre naturale sau abuzuri asupra persoanei cauzeaza o pierdere masiva a fortei vitale, ceea ce poate din nou crea dezechilibru si boala.

Ambele situatii pot lasa o persoana fara pofta de viata, fara dorinta sau abilitatea de a se angaja in ea si pot, in cele din urma, sa conduca la boli fizice, precum si la mai multe probleme psihospirituale, deoarece trupul si forta vitala sunt slabite.

…………..

Vorbim despre oameni care „au privirea taioasa” si observam ca „daca privirile ar putea ucide”, am da de necaz din cauza celor care ne vor raul; aceste expresii sunt o confirmare inconstienta a unui fapt spiritual: ca privirile si cuvintele – energie trimisa spre exterior in forma simbolica – au putere. Stim din experienta personala ca, in timpul unui conflict, de exemplu, aratarea cu degetul sau cuvintele grele se simt la nivel fizic. Cine nu a fost ranit de cuvintele altcuiva? Le simtim in adancul fiintei noastre.

„Intr-un anume fel”, spune Michael Harner, „conceptul de putere intruziva nu este prea diferit de conceptul medical vestic de infectie” si, de fapt, acestea „au loc cel mai frecvent in regiuni urbane… Oamenii, fara sa stie, au posibilitatea de a-i rani pe altii cu eruptiile puterii lor personale atunci cand intra intr-o stare de dezechilibru emotional, cum e mania. Cand spunem despre cineva ca „emana ostilitate”, este aproape o expresie a perspectivei samanice”.

……………

A primi initiere inseamna, cu adevarat, sa te extinzi in toate directiile, in gloria stejarilor, muntilor, ghetarilor, cailor, leilor, ierburilor, cascadelor, caprioarelor. Avem nevoie de salbaticie si de extravaganta. Orice il separa pe om de aceste lucruri il va omori. (Robert Bly)

…………

Jeremy Narby face un studiu al sensibilitatii plantelor in cartea sa, Intelligence in Nature, si conchide ca ele nu sunt de fapt prea diferite de noi:

Acum stiinta ne arata ca plantele, ca si animalele si oamenii, pot invata despre lumea din jurul lor si pot folosi mecanisme celulare similare cu cele pe care ne bazam noi. Plantele invata, isi amintesc, iau decizii…

Celulele plantelor transmit informatii intre ele folosind semnale, ca de exemplu ionii de calciu. Neuronii nostri fac la fel. Celulele plantelor au, de asemenea, propriile lor semnale, care tind sa fie proteine mari si complicare si secvente de ARN. Aceste molecule inoata in planta, dand informatii de la celula la celula. Celulele individuale ale plantelor par a avea o capacitate de a cunoaste… Cercetatorii confirma acum ceea ce samanii au spus de mult timp despre natura naturii.

Faptul ca semnalele plantelor (proteinele si secventele de ARN) tind sa fie mari si complexe, spre deosebire de moleculele mai mici ale semnalelor creierului uman, este iarasi semnificativ, deoarece „moleculele mari pot gestiona cantitati mari de informatii, ceea ce inseamna ca in comunicarea plantelor este loc de o complexitate enorma”.

O parte a prejudecatii stiintifice impotriva notiunii de inteligenta a plantelor se bazeaza pe simplul fapt ca ele nu se misca. Cercetatorii de moda veche au tras concluzia ca nu exista nici o dovada a inteligentei, deoarece doar miscarile deliberate dovedesc aplicarea gandirii si a luarii de decizii. Dar este o prostie: o multime de oameni stau nemiscati si gandesc.

……………..

In timpul germinatiei si cresterii, plantele absorb si stocheaza energii imense din pamant si din cer. Cand o persoana ingereaza o planta, energia e eliberata si circulata prin trup si in aura. Energia ierburilor adauga ceva din propria sa natura si ajuta la eliberarea energiilor uzate ale pacientului pentru a stimula autovindecarea.

……………

Plantele cresc acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

………………

Am ajuns la o intelegere cu viitorul. De azi, voi umbla usor pe fata Pamantului. Voi planta copaci. Nu voi mai ucide fiinte vii. Voi trai in armonie cu toate fiintele. Voi ajuta Pamantul acolo unde ma aflu. Nu voi mai folosi din resursele sale mai mult decat am nevoie. Si voi asculta, voi asculta ce are sa-mi spuna. (M.J.Slim)

………….

Sursa: Ross Heaven, Howard G Charing – Shaman, spiritul plantelor pdf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s