Magul din Java II

magul

-La Nivelui Intai pur si simplu iti umpli dantien-ul cu chi yang,da? Asta necesita optzeci si una de ore de meditatie absoluta. Ei bine, un student incepator nu-si poate mentine concentrarea vreme indelungata. Poate ca, intr-o sesiune de o ora, el e in meditatie efectiv vreme de 1,3 minute. Asta inseamna ca mediteaza doar 2,2% din timp, ceea ce inseamna ca daca face o sesiune de o ora pe zi, are nevoie de zece ani de antrenament ca sa-si faca cele optzeci si una de ore de meditatie.

-Si cum e meditatia efectiva?

-Nu exista ganduri si nu exista notiunea timpului. Daca gandesti, nu esti in meditatie. Daca esti constient de tine, iara nu esti in meditatie. Trebuie sa devii ca un bebelus in pantece, acolo si totusi nu acolo. Meditatia este ca granita intre somn si veghe, intre constienta si inconstienta.

-Foarte dificil.

-Nu e asa de dificil, Kosta. Tu ai stat in meditatie perioade lungi, pe cand erai embrion si bebelus – si treci prin starea asta si acum, de fiecare data cand dormi. Trebuie doar sa-ti amintesti cum.

-Si Nivelul Doi?

-La Nivelul Doi, umplem canalele din corpul nostru cu chi yang si in acelasi timp dam forma chi-ului din dantien dupa caracteristicile noastre fizice. Atunci putem sa ne impingem chi-ul yang in afara corpului – dar nu in spatiu.

-Si Nivelul Trei?

-Nivelul Trei e foarte greu de trecut. E nevoie de cel putin trei ore  de antrenament continuu pe zi, poate mai mult.

-Nivelul Patru?

-Nivelul Patru este punctul la care incepem sa punem yin si yang impreuna. Cand inchei Nivelul Patru, cele doua sunt asezate in dantien ca si simbolul yin-yang.

……………

-Yin si yang exista in lume. Sunt forte universale care se gasesc peste tot in natura, de la un capat al universului , la celalalt. Nu sunt doar concepte filosofice – ele sunt forte fizice efective, care pot fi experimentate si observate de oricine. (…)Chi-ul yang se afla in aer. Natura il creeaza, viata il foloseste. Toate lucrurile vii au atat chi yin, cat si chi yang. (Lovi cu pumnul in birou.) Asta este yang. De la sine, yang este lipsit de viata. Pentru ca sa existe viata, un corp trebuie sa aiba atat yin, cat si yang. (…) Chi-ul yin vine de la pamant. Este ca un fel de fenomen de camp ce ne hraneste forta vitala si care poate fi blocat de materiale izolatoare. Spre exemplu, daca ai un covor facut din materiale sintetice in casa. Chi-ul yin nu poate trece prin el. Asta nu e chiar bine pentru sanatatea ta. Chi-ul yin intra in corp printr-un punct de acupunctura pe care il numim hui yin. Acesta este amplasat intre tractul urinar si anus.

…………

Existenta energiei yin ca fenomen asociat cu campul energetic al planetei noastre ar putea completa o serie de lacune din teoria generala a campurilor. Ce anume era? John spusese ca se comporta asemanator cu un camp electromagnetic, ca putea fi blocata de un material izolator si ca fluxul acestei energii putea fi intrerupt foarte usor. Cum ar putea un om de stiinta sa caracterizeze un fenomen pe care nu-l putea detecta? Si cum ar putea un om de stiinta sa nu dea curs unei astfel de provocari? De exemplu, virusurile si bacteriile plutesc in jurul nostru si in noi, cu miliardele, dar nu le putem percepe direct; aceste forme nu au putut fi detectate pana ce nu s-a descoperit microscopul. Ca sa facem acelasi lucru cu energia yin, ar trebui, mai intai, sa gasim un mod de a o cuantifica si de a o masura, iar apoi sa folosim informatia pentru a o face cunoscuta comunitatii stiintifice din toata lumea. Eram mai incitat de energia yin decat de cea yang; eram destul de sigur ca chi-ul yang avea sa fie descoperit si cuantificat curand, avand in vedere ca se lucra mult in domeniul energiilor vitale si al fenomenelor psihice. Cat despre energia yin – ei bine, Occidentul nu avea nici o idee ce insemna ea.

Omul de stiinta care avea sa identifice fie energia yang, fie pe cea yin, avea sa primeasca premiul Nobel, eram sigur de asta. Mai stiam si ca forma actuala a lumii s-ar putea schimba, odata ce vom fi inteles chi-ul – si s-ar putea schimba in bine. Viata si natura nu ar mai fi tagaduite.

John mentionase ca un elev trebuia sa fie cel putin la Nivelul Trei pentru a putea simti energia yin; ca o fiinta umana, yang prin insasi natura ei, nu poate simti direct energia yin. Mai degraba, fiinta umana simte prezenta  energiei yin, prin reactia pe care aceasta o are la yang. Este vorba de o forta neidentificata, care nu lasa nici o urma si pe care nu o putem simti in corp, nici chiar atunci cand este in exces (la fel ca in cazul gravitatiei, spre deosebire de electricitate), dar ale carei rezultate le vazusem, le traisem, le simtisem.

Era o situatie frustranta pentru un inginer. Vazusem „eterul”, dar aveam nevoie de un mod in care ii puteam dovedi existenta in fata lumii.

Un alt lucru care ma intriga era si faptul ca majoritatea oamenilor in Occident considera yin-ul si yang-ul doar concepte filozofice, mai degraba decat ca pe niste energii fizice efective. O prezentare serioasa care sa le plaseze pe cele doua intr-un curent ortologic ar fi cel putin revolutionara.

…………..

De atunci am putut sa inteleg ce se intampla cu cei care au experiente extracorporale; constiinta li se deplasa, pur si simplu, de la energia yang la energia yin.

……………

Religia e ca un baston. Cand esti copil, ai nevoie de ajutorul parintilor ca sa mergi. Cand esti batran, ai nevoie de un baston. Cand esti un adult sanatos, nu-ti trebuie bastonul; daca incerci sa alergi, bastonul te va impiedica. Toate religiile sunt asa; cunoaste-L pe Dumnezeu direct si nu vei mai avea nevoie de ele.

………

-In chineza, numim voia cerului jodo. De exemplu, faptul ca tu, Kosta, si tu, Andreas, va aflati aici este jodo. Stiti cati oameni au venit sa ma caute si nu m-au putut gasi? Faptul ca va aflati aici este voia cerului.

-Sifu, de ce faptul ca te-am gasit pe tine nu inseamna pur si simplu karma buna? Care e diferenta intre jodo si karma?

-Jodo vine de la Dumnezeu. Karma vine de la noi.

-Deci Dumnezeu are un plan, dar depinde de noi sa ne ridicam la acest plan.

-Da. Si vei suporta consecintele tuturor actiunilor tale, fie rele, fie bune. Karma este pur si simplu legea naturii, ca biologia si ca fizica; jodo este voia cerului. Nu pot sa fiu mai clar decat atat. Pentru cea mai mare parte dintre oameni, jodo decide pur si simplu momentul momentul si locul nasterii si momentul si locul mortii lor. Dar o karma rea iti poate scurta viata; daca ai fost destinat sa traiesti o suta de ani, ai putea sa sfarsesti prin a trai doar cincizeci.

………

Tot ce se afla pe pamant este yang, dar pamantul in sine este yin.

……………

Chi-ul yang este un fenomen solar. John spusese: „Chi-ul yang se afla in aer; natura il creeaza.” L-am vazut ca este de culoare albastra. Ca practicant de Nei Kung, pot sa simt chi-ul yang, depozitat permanent in dantien; este fierbinte, exact asa cum il descriu vechile texte chinezesti. Ambele observatii se potrivesc perfect cu lucrarile lui Wilhelm Reich cu privire la orgon. Se pare ca, de asemenea,  concentratia chi-ului yang creste o data cu cresterea inaltimii; adica, chi-ul yang tinde  sa se rupa de gravitatie (de aceea practicantii Taoisti se strang in munti). Eu pot sa simt cu chi-ul yang vrea sa o ia in sus, in corpul meu – daca asta e vreo indicatie. Existenta chi-ului yang arata clar cat suntem de nebuni, ca specie. Considerand ca stilul nostru actual de viata este concetrat pe distrugerea mediului si presupunand ca natura circula si propaga energie vitala esentiala, atunci inseamna ca, prin eliminarea naturii, ne sinucidem.

Marea surpriza, insa, la modelul universului pe care il prezinta John este energia yin, pentru ca aceasta se comporta pur si simplu diferit de orice alt fenomen fizic inregistrat. Nimic nu o explica – nici telekinezia, nici controlul mental. John mi-a trecut acest fel de energie prin corp de mai multe ori, iar senzatia a fost diferita de tot ce am intalnit pana acum. Era ca un fior rece, o boare de iarna, vidul spatiului cosmic. Teoria chinezeasca clasica numea chi-ul yin kan (apa), intr-o incercare de a ii descrie textura; in acelasi timp, chi-ul yang este numit  li (foc).

Ambele denumiri sunt metaforice.

Legea conservarii energiei este un pilon fundamental al fizicii. In timpul experimentului de la ferma, atunci cand John ne-a trecut chi yin prin corp si am prins gloantele din pusca cu aer comprimat, alicea de plumb nu se deformase si nici nu radia caldura. Aceasta sugera ca energia glontului nu fusese conservata, ci, mai degraba, intr-un fel, incetase sa existe. Conform legilor fizicii actuale, acest lucru nu este posibil.

………

poza

Toate imaginile se refera la ridicarea energiei Pamantului.

…………

Sursa: Kosta Danaos – Magul din Java

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s