Grota inteleptilor

grota.jpg

Fiecaruia dupa credinta sa, fiecaruia dupa nevoile sale. Solemnitatea ceremoniilor religioase este, pentru multi, o consolare, si nu trebuie sa-i condamnam pe aceia care nu au inaintat indeajuns pe Carare si care nu sunt inca in stare sa stea pe propriile picioare fara ajutorul carjelor.

……….

-Onorabile lama, daca aceste carti sunt atat de periculoase, pentru ce exista?

Invatatorul meu imi arunca o privire mirata, apoi imi surase.

-Dar, dragul meu Lobsang, raspunsul este foarte clar! Citeste, citeste mereu, dar nu lasa nicio carte sa-ti denatureze vreodata puterea de judecata si de discernamant. O carte poate avea drept scop sa te instruiasca sau chiar sa te distreze. Ea nu este un invatator pe care sa il urmezi orbeste, fara sa te gandesti. Nici o fiinta inzestrata cu ratiune nu trebuie adusa la conditia de sclav gratie unei carti sau cuvintelor unei alte persoane.

Am dat din cap in semn de aprobare. Da, toate acestea mi se pareau logice. Dar atunci, de ce trebuie sa ne interesam de carti?

-De ce, Lobsang? Pentru ce trebuie sa existe carti, aceasta se intelege de la sine! Bibliotecile din intreaga lume contin majoritatea cunostintelor omenesti, dar numai un imbecil ar putea pretinde ca omenirea este sclava cartilor care, intr-adevar, sunt acolo numai pentru a o indruma, pentru a-i servi drept referinta, pentru a-i veni in ajutor. Este adevarat ca daca nu sunt bine intelese, ele pot fi daunatoare, caci pot alimenta orgoliul cuiva care ajunge sa se supraestimeze, si il pot indruma pe cai gresite, intortocheate, cai pe care, in lipsa unor cunostinte suficiente, cu siguranta ca se va rataci.

-Ei bine, onorabile lama, am insistat, la ce servesc, de fapt, cartile?

-Nimeni nu se poate duce in totate orasele din lume ca sa invete sub indrumarea unor mari invatatori, dar cuvantul tiparit – cartea – iti poate aduce invatatura lor la tine acasa. Nimeni nu te obliga sa crezi tot ce citesti in carti – marii scriitori au fost intotdeauna de aceasta parere. Tu va trebui sa faci apel la propria ta judecata si sa te servesti de cuvintele lor intelepte ca de o calauza care te va ajuta sa decoperi propria ta intelepciune. Pot afirma ca un om care nu este inca pregatit sa studieze o anumita problema isi poate face un mare rau daca citeste carti care se refera la acel subiect si daca incearca sa se ridice, ca sa spun asa, deasupra conditiei sale karmice insusindu-si cuvintele si operele altcuiva. Este, de asemenea, posibil ca acela care studiaza sa fie un om foarte putin evoluat si, in acest caz, studiul unor subiecte care nu sunt potrivite puterii lui de intelegere, ii pot intarzia in loc sa-i accelereze evolutia.

………..

Este adevarat ca un numar insemnat de oameni care studiaza ocultismul sunt cu totul imptriva vietii sexuale si aceasta pentru urmatorul motiv: ti s-a spus deja ca cei mai mari ocultisti nu erau oameni normali, in sensul ca sufereau de o boala fizica. O persoana poate suferi de o boala grava, de tuberculoza sau de cancer, o alta poate suferi de tulburari nervoase; acesta este un rau care poate dezvolta perceptiile metafizice. Pentru multi oameni instinctul sexual este un stimulent puternic. Unii, dintr-un motiv sau altul,  incearca sa-l sublimeze in vederea cresterii fortelor spirituale. Odata ce o persoana, barbat sau femeie, a renuntat la o anumita practica, ea devine un adversar inversunat al ei. Nimeni nu va lupta cu mai multa indarjire impotriva relelor provocate de alcool decat betivul care a renuntat la bautura! Tot astfel, barbatul si femeia care au renuntat la placerile carnii (poate pentru ca nu erau in stare sa guste sau sa ofere aceste placeri) se indreapta spre ocultism si intreaga energie de care dispuneau (cu sau fara succes) in viata sexuala, o vor consacra de acum inainte ocultismului. Din nefericire, se intampla uneori ca acesti oameni sa-si piarda simtul masurii. Ei sustin sus si tare ca nu se poate evolua decat renuntand definitiv la viata sexuala. Nimic nu poate fi mai absurd si mai impotriva adevarului; multi dintre oamenii eminenti de pe pamant duc o viata normala si aceasta nu-i impiedica sa faca progrese remarcabile in metafizica.(…) Este clar ca cei care duc o viata sexuala normala – si asta trebuie sa faca! – isi dezvolta si forta spirituala. Nu trebuie sa abuzam de activitatile sexuale, dupa cum nu trebuie nici sa le interzicem. Declansand anumite vibratii la o fiinta umana, actul sexual ii poate mari forta spirituala. Totusi, adauga el privindu-ma cu o anumita severitate, sa nu uiti, Lobsang, ca acest act nu este permis decat celor care se iubesc, celor care se simt legati pe plan sentimental si spiritual. Prostituarea corpului nu este permisa, este un fapt condamnabil; ea poate fi tot atat de daunatoare pentru cineva pe cat de benefica ii poate fi iubirea.

……………

Cu cat o alimentatie este mai simpla si mai monotona, cu atat se dezvolta mai mult componentele psihice ale corpului.

………….

Sursa: Lobsang Rampa – Grota inteleptilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s