Cantarile vietii II

krishna-das

Dragostea este ceea ce suntem; nu o primim de la nimeni, nu o putem da nimanui, nu ne indragostim si nu ne dezindragostim. Dragostea este Fiinta noastra adevarata.

(…)Iubirea nu este ceva ce „primim” din partea altor oameni; e mereu aici, dar n-o gasim, pentru ca o cautam in afara noastra. El spunea ca relatiile noastre cu alti oameni, de cele mai multe ori bazate pe credinta gresita ca suntem separati unii de altii, sunt intr-adevar „business”. Intr-un anumit sens, ne tinem de afaceri – facem barter cu afectiunea si atentia noastra, cu scopul de a atrage o alta persoana care sa faca acelasi lucru pentru noi.

(…)Putem impartasi atentie, grija si afectiune cu o alta persoana, dar dragostea adevarata se afla in noi. Si e la fel cu toata lumea… e chiar natura sufletului, a esentei fiintei noastre.

Eram odata la un curs sustinut de un lama tibetan, care ne-a intrebat: „De ce occidentalii cred ca relatiile ar trebui sa-i faca fericiti?”Pur si simplu nu putea concepe asa ceva!

In cadrul relatiilor pe care le experimentam, navigam prin lumea noastra, iar ceilalti oameni navigheaza prin lumea lor. Cand acestia fac sau spun ceva la care reactionam, rareori ne intrebam (sau ii intrebam) ce intentii au avut cu adevarat. De obicei, luam de buna propria noastra versiune asupra povestii – reactia noastra fata de ceea ce consideram ca au facut sau au spus, versiune pe care o vedem prin filtrul „filmului despre Mine” – iar asta ni se pare perfect rezonabil. Nu o punem la indoiala catusi de putin. Acceptam ce vedem prin propria lentila. De pilda: Ea nu ma place. Crede ca sunt un dobitoc. Avem insa vreo dovada ca respectiva persoana gandeste asa? In nouazeci si noua la suta din timp, ceilalti nu banuiesc catusi de putin ca vorbele sau actiunile lor au declansat in noi o anume reactie si se simt confuzi si raniti vazandu-ne reactia. Cu totii suntem rataciti in programele noastre. Iar asta se intampla in cea mai mare parte a vietii de zi cu zi. Inotam in mare, ne ciocnim unii de altii si rareori ne punem intrebarea daca reactiile noastre se bazeaza pe ce s-a intamplat cu adevarat sau pe versiunea noastra subiectiva asupra realitatii.

………..

Nu conteaza cat de mult practici. Daca nu o aduci in viata de zi cu zi, totul e irosit.

-Roshi Philip Kapleau

……..

Cand am urmat primul curs de meditatie metta am fost suprins ca nu mi s-a cerut sa ma asez si sa ma lupt cu mintea. In schimb, urma sa stau si sa repet o versiune a urmatoarelor patru propozitii:

Fie ca sa ma simt in siguranta

Fie ca sa fiu fericit

Fie ca sa fiu sanatos

Fie ca sa am inima usoara.

Apoi sunt inchinate altora.

………….

Ne aflam uneori la supermarket, impingand caruciorul pe culoarele dintre rafturi, dar in loc sa fim adormiti, cum suntem de obicei, sa ne uitam in jur. Nimeni nu e de fata. Toata lumea e pe pilot automat, insfacand hapsan obiecte si punandu-le in cos.Nimen nu e prezent.

Toti sunt total pierduti printre lucrurile care le trec prin cap. Asta iti da sansa de a te plimba pe culoar si a dori binele tuturor: Vreau ca toata lumea sa fie fericita, sa se trezeasca si sa aiba tot ce-si doreste in viata. E un lucru minunat pe care sa-l faci. De data ce veti iesi din acel magazin, veti fi coplesit de dragoste.

………….

Se spune ca, in postura de fiinte umane, traim experienta de a fi atrasi in inimile noastre, de catre chiar inima noastra, intr-un sentiment pe care il numim „dor”.

……….

Cand mama lui Ramana Maharshi l-a gasit in Arunachala, multi ani dupa ce disparuse de acasa, a vrut sa-l ia inapoi cu ea. El i-a spus:

Cel care face legea controleaza destinul sufletelor, in conformitate cu a lor prarabdha-karma (destinul care urmeaza sa fie parcurs in aceasta viata, rezultand din raportul actiunilor din existentele trecute). Ceea ce e sortit sa nu se intample nu se va intampla, chiar daca ne-am stradui din rasputeri. Ceea ce e sortit sa se intample se va intampla, indiferent cat ne-am stradui sa-l zadarnicim. Acest lucru e cert. Cea mai buna cale, prin urmare, este de a ramane tacut.

……………

IUBESTE – SERVESTE – AMINTESTE-TI

(LOVE – SERVE – REMEMBER)

………..

Mai tarziu, in aceeasi zi, cand Maharaj-ji a venit in spatele templului sa stea cu noi, Ram Das a abordat subiectul care ne pusese pe toti pe jar. „I-ai spus sa mediteze ca Hristos. Cum a meditat acesta?”

Maharaj-ji parea pe cale sa raspunda, dar in schimb si-a inchis ochii si a ramas complet nemiscat, perfect tacut. Parea sa fi disparut cu totul. In tot timpul cat am fost cu el, nu l-am vazut stand nemiscat in acest fel decat de cateva ori. Era o scena de o intensitate extraordinara, parca intregul univers devenise tacut. Apoi pe obraz i-a aparut o lacrima. Eram coplesiti. Dupa cateva minute, si-a deschis ochii pe jumatate si, stapanit de o emotie majora, a spus linistit: „Se mistuia in dragoste, asta era meditatia lui. Era una cu toate fiintele. Iubea pe toata lumea, chiar si pe cei care l-au crucificat. N-a murit niciodata. El e atmn. Traieste in inimile tuturor. S-a mistuit in iubire.”

…….

Pe masura trecerii timpului, am constatat ca, atunci cand ma simt bine in raport cu mine, chiar si pentru un scurt interval, devin tot mai sensibil la suferinta altora. Iar atunci vreau sa fac mai mult, pentru a fi de ajutor. Este un lucru dificil, deoarece oamenii nu sunt intotdeauna draguti; nu se comporta asa cum am dori noi. Dar nu e nimic rau in asta. Nu e nevoie sa le zambim, sa le intarim un nasture sau sa le dam flori semenilor nostri; trebuie doar sa le ingaduim sa fie cine sunt. Una din modalitatile de a anula separarea dintre noi si altii este de a cultiva aceasta atitudine de grija fata de oameni si de a-i accepta asa cum sunt. Daca actionam intr-un mod ce presupune grija fata de celalalt, multe bariere din inimile noastre incep sa cedeze.

………..

Sursa: Krishna Das – Cantarile vietii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s