Cercul vietii III

coperta

Vorba indienilor hopi, cand se intalnesc: „tine-ti deschisa partea de sus a capului”.

……………

Prefer sa daruiesc iubire fiecarui pas fals, fiecarei caderi, fiecarei greseli, fiecarei boacane. Cine s-o faca daca nu eu?

………..

Primul principiu, care este fundamentul intregii culturi si al intregului sistem de credinte al indienilor, este: „Totul porneste de la principiul feminin”. Femininul sta la originea a tot ce exista. Asta schimba, in mod evident, intreaga perspectiva… Al doilea principiu este: „Nu vei face nimic din ce ar putea dauna copiilor, si asta pana la a saptea generatie”. Iata inca un principiu care respecta ceea ce este bland, slab, vulnerabil.

……………

„Mergi pe urma cuvantului tau”, cum spun indienii. (Walk your talk.)

…………..

In orice rugaciune sau ceremonie a indienilor, Mama-Pamant, cea care hraneste, este recunoscuta si i se multumeste. Un batran intelept pe nume Leon Shenandoah explica acest lucru: „Religia noastra se ocupa cu multumirile aduse Creatorului pentru lume, aduse fiecarui animal si fiecarei plante care exista. L e multumim pentru tot ce exista. Nu consideram ca existenta unui copac in locul unde traim este ceva firesc, de la sine inteles. Noi multumim pentru acest copac. Daca n-am face-o, Creatorul ar putea sa-l ia de acolo. Pentru asta ceremoniile noastre sunt atat de importante. Noi ne rugam pentru armonia lumii. Noi credem ca daca nu ne-am indeplini ceremoniile in Casa Lunga, lumea s-ar opri. Ceremoniile noastre sunt cele care tin lumea in miscare. Puteti sa nu credeti asta, puteti sa radeti, dar este adevarat. Creatorul vrea sa i se multumeasca.”

…………..

Dumnezeu nu se ia pe bucati. (referitor la esenta lui masculina si feminina separat)

…………..

Mama-Pamant de sub picioarele noastre ne aminteste ca ne poarta, ne sustine, ne da viata, la fiecare pas pe care il facem pe suprafata ei. Soarele-Tata ne lumineaza, fecundeaza Pamantul cu lumina lui producand viata. Una e sa stii asta si alta e sa o traiesti in asa fel incat sa devii un Arbore al Vietii, un fir care leaga Cerul de Pamant.

…………………..

Tacerea este un spirit. El contine tot Universul.

…………..

Dupa obiceiul indienilor de campie, pipa era bine infasurata intr-un saculet din piele alba de ied, brodata cu perle din sticla multicolore. Medicine man desfacuse bucatile de piele in care se aflau mustiucul si causul, fiecare in husa lui. Causul era sculptat dintr-o bucata de piatra rosiatica numita chiar pipestone („piatra de pipa”) si care se gaseste intr-o anumita cariera considerata sacra. Mustiucul, cu o lungime de aproximativ patruzeci de centimetri, fusese scobit dintr-o bucata de lemn moale. Cele doua bucati ale pipei se odihneau pe saculetul de piele. Medicine man a luat cele doua bucati, a invocat puterile celor patru directii si, cu un gest solemn si plin de forta, a introdus mustiucul in caus: in acel moment precis, pipa devenea o pipa sacra, caci simboliza alianta masculinului cu femininul, permitand astfel energiilor din Univers sa circule prin ea si sa creeze astfel spatiul sacru destinat ceremoniei. Apoi, dupa ofrandele de tutun asezate in caus de fiecare participant si dedicate diverselor elemente ale Universului, pipa a fost aprinsa.

Fumul ei reprezenta rugaciunile, care se inaltau spre marele Spirit. Aici, a fuma inseamna a te ruga. Pe cand noi, in societatea noastra, fumam pentru ca nu mai stim sa ne rugam!

A  te ruga: a celebra elementele si a le multumi. A multumi inainte de a cere ceva.

…………….

Uniunea dintre masculin si feminin in interiorul nostru poate da nastere in exterior unei uniuni homoteiste, pornind nu de la nevoia de a umple un gol interior sau de la complementaritatea dintre doua lipsuri, ci de la forta unei unitati interioare impartasite. Energia creata astfel in interiorul fiecaruia intra in rezonanta cu energia celui sau celei care dispunde de obiectele interioare necesare la trasul cu arcul. Atunci s-ar putea realiza o noua dinamica, dincolo de dependenta ce caracterizeaza inca pe majoritatea semenilor nostri, insa mai departe si de independenta prea des disperata pe care o regasim la atatia celibatari, astazi din ce in ce mai numerosi: interdependenta parteneriatului.

Sursa: Maud Sejournant – Cercul vietii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s