Noaptea de foc

noaptea de foc.jpg

„Chiar si apa stie sa ne spuna te iubesc, ne cuprinde buzele in cel mai dulce sarut.” Dassine Oult Yemma

……….

Nu poti urma decat un singur drum odata.

………..

Esenta – mirarea plina de bucurie. De fapt, pamantul nu duce lipsa de minunatii, ci de oameni care sa se minuneze.

……….

Totul are un sens. Totul este intemeiat.

…………

Ziua e lunga. Si mai exista si maine.

…………..

Imi schimbasem conceptia despre calatorie: destinatia conteaza mai putin decat renuntarea. A pleca nu inseamna a cauta, ci a parasi totul, apropiati, vecini, obiceiuri, dorinte, opinii, pe tine insuti. Nu are rost sa pleci decat ca sa te abandonezi necunoscutului, neprevazutului, posibilitatilor infinite, chiar imposibilului. A pleca inseamna sa-ti pierzi reperele, stapanirea, iluzia ca stii, si sa fii dispus sa intampini ceea ce e iesit din comun. Adevaratul calator ramane fara bagaje si fara tinta.

……………..

Continuandu-si munca, Thomas clasa intr-un registru fiecare bucatica de realitate. Voia sa inventarieze totul, minerale, plante, animale, chiar si insecte… Cu un entuziasm inepuizabil, dadea nume multimii, ca si cand ar fi vrut sa-mblanzeasca abundenta, sa struneasca forfota, sa tina in frau tot ce misuna. Dincolo de pasiunea lui enciclopedica, eu banuiam o angoasa profunda. A numi infinitul nu inseamna a-l refuza? Thomas fisa, inregistra, clasifica, masura, delimita. Nimic nu trebuia sa-l depaseasca ori sa-l surprinda. In fond, il nelinistea nesfarsita bogatie a naturii, inventivitatea de care dadea mereu dovada; ca un jucator la cazinou care pretinde sa stapaneasca hazardul, incerca sa preia comanda. Inventarul lui frenetic nu era pus in slujba infinitului, ci il nega.

Eu adoptam atitudinea inversa: priveam in jurul meu nu ca sa-nvat, ci ca sa uit ce-am invatat, straduindu-ma sa discern in fiecare fiinta, in fiecare element, in fiecare peisaj altceva decat au spus deja oamenii despre ele. In realitate, incercam sa las sa patrunda in mine vidul.

Cine avea dreptate?

Nimeni…

Fiecare calator raspunde chemarilor vagi ale propriilor framantari.

…………….

Nu uita ce e de neuitat.

…………

Mi se parea ca abia acum, dupa ce fusesem, pentru o noapte, receptaculul unei revelatii, aveam dreptul sa iau cuvantul.

Mi-e teama sa nu-mi fie inteleasa prost aceasta marturisire… Nu, nu ma consider nici profet, nici inspirat; nu, nu ma erijez in portavoce a lui Dumnezeu; dimpotriva, cred ca nu sunt demn de harul pe care l-am primit si, chiar de m-as stradui toata viata, n-o sa ajung niciodata sa-l merit.

Totusi, ca orice om, nu trisez: traiesc si scriu pornind dintr-un singur loc, sufletul meu. Iar acesta a vazut lumina – si inca o vede, chiar si in cele mai intunecate tenebre.

……………

Ceea ce e surprinzator la o revelatie e ca, in ciuda evidentei traite, ramai liber. Liber sa nu iei in seama ce s-a intamplat. Liber sa-i dai o explicatie reductiva. Liber sa te abati de la ea. Liber s-o uiti.

………

Trebuie sa ne recunoastem nestiinta si sa o cultivam. Acesta este pretul umanismului pasnic. Suntem cu totii infratiti doar prin nestiinta, nu prin credinta. Doar in numele nestiintei ne vom tolera unii altora credintele atat de diferite. Trebuie intotdeauna sa respect in celalalt un alt eu insumi, cel care-ar vrea sa stie, dar nu stie; apoi, in numele a ceea ce ne e comun, voi respecta ce are el diferit.

Sursa: Eric-Emmanuel Schmitt – Noaptea de foc

3 thoughts on “Noaptea de foc”

  1. Cui nu-i place Eric Emanuel Schmitt?! Acum citesc “Razbunarea iertarii”. Simplu si profund in același timp, concentrat dar atat de clar

  2. Aici explica de unde a venit totul. Noaptea in care a avut trairea misterului si uimirii care s-a vazut mai tarziu in toata opera lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s