Trezirea mintii luminoase II

trezirea mintii

In traditia Bon si in celelalte traditii budiste, avem exemple de iluminare sub forma fiintelor care au atins starea  de Buddha si avem invatatori in viata, care sa ne ghideze pe calea noastra. Avem scripturi si invataturi care sa ne clarifice confuzia si avem semeni practicanti care sa ne sprijine si sa ne inspire. Aceste patru tipuri de suport – invatatorul, fiintele care au atins starea de Buddha, textele si semenii practicanti – reprezinta ceea ce numim refugiul exterior. Desi sunt importante, adevarata lor semnificatie este aceea ca ne indica si reprezinta cunoasterea interioara, refugiul interior.

………………

Mai intai va trebui sa ne recunoastem suferinta si sa ne indreptam atentia spre linistea interioara, tacere si spatialitate. Daca suferinta noastra se va dizolva, se va crea mai mult loc in spatiul deschis al fiintarii. Dar daca suferinta noastra nu se va dizolva pur si simplu, vom avea nevoie sa construim o relatie adecvata cu ea. Vom avea nevoie de o relatie plina de grija protectoare.

………..

Simtim ca suntem sustinuti atunci cand cel de langa noi este pe deplin prezent, deschis, nepartinitor, disponibil, grijuliu si atent, pastrand tacerea. Iar tacerea care inglobeaza in ea plenitudinea prezentei este un lucru atat de incantator. Simplul fapt ca ai pe cineva langa tine te face sa te simti sustinut.

Exemplul pe care tocmai l-am dat, care arata cum o persoana poate sa sprijine pe altcineva, ilustreaza cu exactitate cum ar trebui sa va comportati fata de propria voastra persoana pentru a avea o relatie bazata pe grija protectoare cu propria suferinta. Fiti deschis in timp ce va traiti suferinta. Fiti tolerant, tacut si prezent in toata plenitudinea fiintei voastre. Imbratisati-va suferinta cu multa caldura. Daca veti face astfel, va veti vindeca mai rapid.

………….

De fiecare data cand simtiti suferinta, fiti pur si simplu alaturi de ea. Fiti un sprijin de nadejde pentru suferinta voastra. Fiti o prezenta calda, care sa fie complet deschisa si, cel mai important, o prezenta toleranta. Fiti pur si simplu acolo, pentru a va intampina suferinta. Oamenii din Occident au deseori o problema cu linistea interioara, tacerea si spatialitatea. Cand sunteti linistit, atunci incepeti sa cautati o problema. Cand sunteti tacut, ceilalti din  jur devin suspiciosi si cred ca exista o problema. Cand sunteti spatios, ceilalti pot sa creada ca nu sunteti foarte inteligent. Un soc cultural pe care l-am experimentat cand am vizitat pentru prima oara Statele Unite ale Americii a fost mantra „am treaba”. Toata lumea spune acest lucru. Daca veti spune: „Nu am treaba”, atunci s-ar putea crede ca ceva nu este in regula cu persoana voastra. Daca va intreaba cineva „Ce mai faci?” si voi ii raspundeti „Nu mare lucru”, cealalta persoana o sa creada: Ceva trebuie sa fie in neregula aici. Asa ceva nu e normal.

………..

Ruga: Binecuvanteaza-ma sa-mi recunosc adevarata fata cu propriii mei ochi. Ajuta-ma sa recunosc comoara din mine, copacul refugiului, piatra pretioasa, sursa iluminarii, adevaratul meu sine.

…………

Cel de-al treilea loc de refugiu este corpul maretei beatitudini. Cand se naste constienta, se petrece ceva. Pornind din spatiul inimii voastre, din lumina constientei, intunericul ignorantei se risipeste si se manifesta o senzatie de atingere a maretei beatitudini. Aceasta este exact bucuria de a fi. Ea nu este bucuria implinirii, sau bucuria de a avea ceva, sau incantarea ori asteptarea de a avea ceva. Sunteti si, odata ajunsi la acest nivel, stiti ca sunteti si de aceea sunteti bucuros. Voi sunteti bucurie. Nu sunteti nevoiti sa simtiti bucuria, deoarece sunteti chiar voi bucuria. Nu trebuie sa cautati bucuria, deoarece sunteti chiar voi bucuria. Nu trebuie nici macar sa impartasiti, deoarece deja daruiti, prin simplul fapt ca sunteti. Cu cat incercati mai mult sa daruiti, cu atat mai putin sunteti capabil sa daruiti. Cu cat sunteti mai mult, cu atat mai mult daruiti. Sunteti pe deplin prezent. Sunteti aceasta beatitudine; sunteti aceasta bucurie; detineti aceasta recunoastere si nu trebuie sa incercati sa faceti nimic. Acest sentiment de bucurie este prezent acolo unde mergem pentru a gasi refugiul. Este posibil sa nu fi reusit sa ne conectam la o asemenea bucurie sau sa fi reusit doar sa intrezarim o scurta licarire din experienta aceasta, dar, cu toate acestea, ea exista in noi. Prin urmare, gasim refugiul in prezenta bucuriei din noi.

……………

Increderea vine din intelegerea faptului ca nu e nimic de pierdut. Aceasta este adevarata forta, forta care nu vine din speranta, ca opus al fricii. Speranta si frica sunt hrana pentru ego. Cand experimentati increderea profunda, va eliberati de speranta si de frica. Indiferent cu ce va confruntati in viata, nu pierdeti ce sunteti. Daca sunteti patruns de linistea interioara, deveniti pe deplin aceasta liniste interioara; daca auziti tacerea, deveniti in totalitate aceasta tacere; daca recunoasteti spatialitatea, sunteti inseparabil de aceasta spatialitate.

………..

Fundamentul refugiului este increderea. Chiar daca nu aveti acces la o experienta profunda a linistii interioare si la corpul vacuitatii intr-un anumit moment dat, tot puteti sa aveti incredere ca aceasta se afla acolo. S-ar putea sa existe momente in viata voastra cand traversati stari intense de suferinta, frica, confuzie si intuneric si simtiti ca nu exista lumina. In loc sa spuneti „Nu o vad, nici nu o simt; nu este acolo”, ati putea sa spuneti „Nu vad nicio lumina, dar am incredere ca este acolo. Nu o simt in acest moment, dar am incredere ca este acolo”. Aceasta incredere ofera protectie, chiar daca nu ati dobandit realizarea pacii interioare in acel moment. Aceasta incredere va daruieste o anumita rezistenta si directie pentru a stapani mai bine aceste experiente dificile.

………….

Pe masura ce continuati sa practicati tehnica de indreptare a atentiei asupra linistii interioare, este important sa le dati voie gandurilor si sentimentelor sa ia nastere fara sa le judecati sau sa le schimbati in vreun fel. Pe masura ce gazduiti orice ati experimenta in deschidere si continuati sa mentineti constienta deschiderii insesi, acest sentiment de sine infinit pe care il experimentati nu este doar un dar de care beneficiati voi, ci poate, totodata, sa fie un dar pretios pentru o alta persoana. Aveti puterea de a-i lasa pe ceilalti sa fie asa cum sunt. In timp ce simtiti acest spatiu infinit din voi insiva, ii lasati pe ceilalti sa fie, fara sa fiti nevoit sa va gestionati sau sa va manipulati pe voi insiva sau pe ei. Sunteti capabil sa-i ingaduiti experientei lor sa se manifeste pe deplin, deoarece puteti sa-i ingaduiti propriei voastre experiente sa se manifeste pe deplin. Ori de cate ori membrii familiei, prietenii sau colegii manifesta stari de stres, tensiune, frici sau asteptari, sunteti capabil sa fiti acolo, pe deplin prezent, fara sa judecati sau sa reactionati. Daca nu simtiti acest spatiu din voi insiva, cum puteti sa i-l daruiti unei alte persoane? Iar daca-l experimentati cu adevarat, el devine un mare dar de oferit celorlalti. Experienta acestora, fie ca e vorba de bucurie sau de suferinta, nu va mai activeaza suferinta corpului si astfel veti fi capabil sa le oferiti deschidere. Deschiderea care genereaza incredere si cutezanta in adancul fiintei voastre, poate sa ii inspire pe ceilalti sa-si descopere propriul sentiment de incredere.

Poate ca ati incercat sa ajutati o anumita persoana candva, pe parcursul vietii, dar eforturile voastre au fost lipsite de succes sau au condus la tensiune sau neintelegere. Daca veti analiza cu mai multa atentie situatia, veti vedea ca este activata suferinta corpului, ca forma de reactie fata de acea persoana si, din aceste motiv, cuvintele sau actiunile voastre se manifesta ca si cum ar intentiona sa controleze sau sa manipuleze, in loc sa fie protective si binevoitoare. Uneori, chiar intentiile noastre bune ascund o dorinta de a-i controla pe ceilalti. Orice senzatie de disconfort pe care o resimtiti in adancul vostru, este un semn clar ca aveti nevoie sa va intoarceti acolo si sa va conectati la refugiul spatiului nemarginit. Aveti nevoie sa simtiti acest spatiu din voi insiva mai intai, inainte sa puteti sa-i influentati in mod pozitiv pe ceilalti. Cand experimentati spatiul interior, veti iradia o senzatie de spatialitate pe care o emanati chiar prin propria voastra prezenta. Pe masura ce deveniti constient de acest spatiu nemarginit, pe masura ce simtiti si va conectati la acest spatiu nemarginit, impartasiti darul deschiderii, lasandu-i pe ceilalti sa fie cine sunt ei. Ideea nu este sa le faceti altora loc, plecand voi de acolo si lasandu-i pe ei singuri, ci sa fiti pe deplin prezent alaturi de ei, in timp ce le lasati lor loc sa fie asa cum sunt ei. Spatiul refugiului nu este daruit de cineva altcuiva; el este un dar care exista in mod natural. A recunoaste acest dar inseamna a-l primi. Doar recunoasterea acestui dar a lipsit pana acum. Intaresc ideea ca refugiul interior este un dar pe care il primiti si il daruiti in egala masura celorlalti. Cand sunteti in refugiu, darul este in mod firesc prezent acolo. Atata vreme cat il recunoasteti, nu numai ca este tot ce aveti nevoie, dar, in timp ce va conectati la acest sentiment de abundenta si valoare din voi insiva, veti deveni in mod firesc constient de oportunitatile de care vor beneficia ceilalti. Toate calitatile se ivesc in mod automat din acest spatiu interior si devin disponibile prin interactiunile noastre cu ceilalti. Dar este important sa stim ca nu incercam sa daruim. Acesta nu este un proces dualist, in care o persoana este agentul activ, entuziast, care daruie, in timp ce o alta persoana este receptorul pasiv, in nevoie. Nu, intregul proces este o minunata manifestare a vacuitatii. Odata ce stiti acest lucru, veti deveni infinit de generos. Acesta este darul deschiderii.

Sursa: Tenzin Wangyal Rinpoche – Trezirea mintii luminoase

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s