Trezirea mintii luminoase I

trezirea mintii

Exista trei moduri prin care veti invata sa va schimbati directia de focalizare a atentiei. In timp ce va indreptati atentia spre suferinta corpului, sunteti instruit sa simtiti linistea interioara a corpului. In timp ce va indreptati atentia spre suferinta limbajului, va conectati la ascultarea tacerii. Iar in timp ce va indreptati atentia spre suferinta mintii sau spre mintea discursiva, instructiunea este sa recunoasteti spatialitatea si sa va conectati la ea. In aceste moduri, este posibil sa descoperiti un loc profund al linistii interioare, al tacerii si al spatialitatii. Aceste trei usi deschise conduc la accesarea unor locuri importante de protectie si refugiu.

……………..

Ce reuseste sa elibereze suferinta? Momentul in care aveti o scurta licarire prin care recunoasteti ca sunteti mai important decat credeti sau decat simtiti este un moment de vindecare. Intr-un astfel de moment, sentimentul fals de „eu” incepe sa isi slabeasca stransoarea. Prin meditatie, observarea acestei disolutii a unui sine durabil este incurajata prin indreptarea atentiei voastre asupra sentimentului insusi de a fi, in locul unei reactii date, temporare. In clipa in care acest sentiment fals de „eu” incepe sa se disipeze, veti incepe sa va simtiti altfel. Daca aveti incredere in spatiul ce se deschide, puteti sa descoperiti un sprijin mai profund decat reactivitatea ego-ului vostru. Acest sprijin mai profund este refugiul interior si el reprezinta protectia voastra.

…………..

Noi accesam refugiul interior prin experimentarea linistii iterioare din corpul nostru, a tacerii din vorbire si a spatialitatii din minte, deschizand aceste trei usi.

Refugiul interior al mintii naturale nu este o credinta sau un concept. Aceasta experienta nu are forma, nici culoare, nici definitie, nici o locatie unica si nici nu este produsul vreunei religii sau filosofii. Prin recunoasterea mintii naturale, suntem eliberati de suferinta; prin neputinta noastra de a o recunoaste, continuam sa suferim. Descoperirea mintii naturale vindeca scindarile, rezolva emotiile si gandurile contradictorii si pune capat confuziei si suferintei. Cand ne identificam mintea naturala si atingem stabilitatea si maturitatea prin recunoasterea acestei surse in adancul fiintei noastre, numim aceasta realizare iluminare. Ca fiinte umane, fiecare dintre noi detine o comoara incredibila, un loc al intelepciunii ce salasluieste in noi. Dar ne-am pierdut legatura cu refugiul din noi insine.

…………..

Cum puteti sa descoperiti refugiul interior prin usa deschisa a limbajului? Suferinta corpului are propriul ei limbaj. Are propriile sale voci interioare. Nu este greu sa evitati anumite persoane, sa va schimbati locul de munca si sa divortati de partener, dar este foarte greu sa divortati de vocile interioare critice. Chiar daca plecati intr-o superba vacanta, suferinta limbajului calatoreste cu voi. Daca mergeti pe plaja, ea este prezenta acolo. Daca va indreptati spre crestele muntilor pentru a lua o gura de aer proaspat, dialogul interior continua nestingherit. Cum este posibil sa va invingeti spiritul critic intern? Asa ceva nu este posibil atat timp cat veti continua sa vorbiti, nici chiar daca dialogul vostru va fi mai „inteligent”, acesta fiind lucrul pe care il facem de obicei.

(…) Atunci ce puteti sa faceti? Focalizati-va atentia si ascultati tacerea. Daca vocile voastre interioare continua sa va vorbeasca, lasati-le sa continue si umpleti spatiul si tacerea din jurul lor, in loc sa le dati ascultare si sa incercati sa stati la discutie cu ele. Simtiti tacerea din vocile interioare si din jurul lor, in loc sa faceti eforturi sa descoperiti tacerea din absenta acestor voci. Nu este nevoie sa fugiti de zgomot pentru a descoperi tacerea. Descoperiti tacerea in miezul zgomotului. Incepeti sa ascultati tacerea. Ea este prezenta acolo. A fost dintotdeauna prezenta acolo. Puteti sa o descoperiti. De fapt, nici nu va respingeti vocile interioare, nici nu le bagati in seama. Nu faceti decat sa  fiti complet deschis. Deschiderea este adevarata cheie. Asa cum cerul imbratiseaza norii, tot astfel tacerea imbratiseaza toate sunetele, fie ele externe ori interne.

………

Ne simtim inconfortabil de fiecare data cand suntem cuprinsi de indoiala, cand ne lipseste increderea sau ne pierdem simtul directiei. Acestea sunt momente cand ne confruntam cu provocarile in viata. Ce putem face? Va recomand sa luati medicamentul pe care eu il numesc spatialitate. Cum putem lua medicamentul spatialitate? La fel ca mai inainte, indreptati-va atentia spre universul vostru interior – nu spre corp, nici spre vocile interioare, ci spre mintea insasi. In loc sa simtiti linistea interioara sau tacerea, incercati sa simtiti spatialitatea. De ce este important acest lucru? Natura mintii este foarte spatioasa. Textele stravechi din traditia Bon descriu natura mintii ca fiind in mod fundamental clara si luminoasa. Orice suferinta, confuzie sau lupta interioara pe care le simtiti se datoreaza numai faptului ca nu recunoasteti adevarata calitate a mintii.

Pe masura ce deveniti linistit si tacut, este mai simplu sa inchideti ochii si sa va concetrati atentia supra mintii. Puteti sa simtiti spatiul din jurul si din interiorul acestui sentiment de ne-cunoastere. Puteti sa descoperiti constienta din aceasta ignoranta. Acum, recunoasteti lumina din mijlocul acestui intuneric. Nu incercati sa renuntati la ignoranta si sa descoperiti constienta, ci descoperiti constienta din mijlocul acestei ignorante. Nu convietuiti cu efortul de a incerca sa renuntati la aceasta ignoranta. Efortul devine acum lipsit de efort. Mintea, care nu era constienta, acum este constienta de aceasta stare, de aceasta baza. In clipa in care simtiti astfel, veti simti o protectie incredibila, un sentiment de siguranta, un sentiment de pace interioara, un sentiment de echilibru. Conceptul de refugiu se refera la modul in care simtiti protectie cu adevarat. Asadar, cea de-a treia usa care se deschide pentru a descoperi refugiul interior este usa mintii, iar aceasta usa este accesata prin conectarea la spatialitate.

Pe masura ce continuati sa va intoarceti spre refugiul interior, in timp ce faceti fata provocarilor vietii, pe masura ce deveniti din ce in ce mai familiarizat cu spatialitatea, constienta si caldura refugiului, va experimentati pe voi insiva ca fiind refugiul – acesta este cel care sunteiti in mod fundamental, si, treptat, asjungeti sa experimentati ca totul este bine asa cum este. In traditia Bon, aceasta este esenta conceptului dzogchen si acestea sunt cele mai avansate invataturi. Totul este desavarsit in acest moment. Nimic nu lipseste. Aveti sansa sa intrezariti, sa gustati si sa simtiti ce este acolo. In clipa in care ii simtiti gustul, intelegeti ca va este bine asa cum sunteti. Acest lucru va sustine sa va simtiti bine cand va confruntati cu schimbarile, chiar si cu acele schimbari de care va temeti cel mai mult, cum ar fi pierderea unei fiinte iubite sau propria voastra moarte. In refugiul vostru, va simtiti sustinut si de neclintit. Orice vine din afara nu mai este ceva de temut. Daca exista ceva la care trebuie sa renuntati, il lasati sa plece. Daca aceasta este clipa in care simtiti nevoia sa iertati pe cineva, sunteti pe deplin capabil sa o faceti, deoarece sunteti absolut generos. Daca aceasta este clipa cand veti muri, sunteti pregatit. De unde vine aceasta forta? Ea vine din refugiu interior. In spatiul nemarginit al fiintarii, nu exista nici urma de teama sau de greseala. Spatiul acesta este deplin, complet, desavarsit.

(Nota Adi: Subscriu, totul este bine exact asa cum este 🙂 )

Sursa: Tenzin Wangyal Rinpoche – Trezirea mintii luminoase

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s