Factfulness III

20190524_135711

Instinctul perspectivei unice

Factfulness inseamna sa recunosti ca o perspectiva unica iti poate limita imaginatia si sa-ti aduci aminte ca este mai bine sa privesti o problema din mai multe unghiuri pentru a putea s-o intelegi pe deplin si sa gasesti solutii practice.

Ca sa controlezi instinctul perspectivei unice, fa rost de o cutie de scule, nu de un ciocan.

 • Testeaza-ti ideile. Nu aduna doar exemple care sa arate ce excelente sunt ideile tale favorite. Gaseste oameni care nu sunt de acord cu tine, testeaza-ti ideile si gaseste-le punctele slabe.
 • Expertiza limitata. Nu pretinde ca ai expertiza dincolo de domeniul tau de specialitate. Recunoaste onest ce nu stii. Fii constient de limitele din expertiza celorlalti.
 • Ciocane si cuie. Daca te pricepi sa manuiesti o unealta, vei fi tentat sa o folosesti mai des. Daca ai analizat o problema in profunzime, poti ajunge sa-i exagerezi importanta sau relevanta solutiei. Nu uita ca nicio unealta nu poate rezolva toate problemele. Daca ideea ta favorita este un ciocan, cauta colegi cu surubelnite, chei si rulete. Fii deschis la ideile din alte domenii.
 • Numere, dar nu doar numere. Lumea nu poate fi inteleasa fara numere si nici numai prin numere. Indrageste numerele pentru ceea ce-ti povestesc despre viata reala.
 • Fereste-te de ideile si de solutiile simple. Istoria este plina de vizionari care au folosit viziuni utopice simple pentru a-si justifica actiunile cumplite. Fii adeptul complexitatii. Combina idei. Accepta compromisurile. Rezolva problemele de la caz la caz.

…………………………..

Cea mai mare cantitate de dioxid de carbon emis de oameni si acumulat in atmosfera in ultimii 50 de ani provine de la tarile care se afla acum pe nivelul 4. Emisiile pe cap de locuitor ale Canadei sunt de doua ori mai mari decat ale Chinei si de opt ori mai mari decat ale Indiei. De fapt, stiti cati dintre combustibilii fosili arsi anual sunt arsi de cei mai bogati un miliard de oameni? Mai mult de jumatate. Apoi al doilea cel mai bogat miliard de oameni arde jumatate din ce a mai ramas si tot asa. Cei mai saraci un miliard de oameni sunt responsabili de arderea a doar 1% din combustibilii fosili.

Va dura cel putin doua decenii pana cand cel mai sarac miliard care se lupta sa treaca de pe nivelul 1 pe nivelul 2 isi va creste contributia la emisiile globale de CO2 la aproximativ 2%. Le va lua decenii bune sa treaca la nivelurile 3 si 4.

In aceste circumstante, instinctul tapului ispasitor este responsabil de modul usuratic in care noi, vesticii, gasim de cuviinta sa transferam responsabilitatea de la noi insine la altii. Spunem ca „ei” nu pot trai ca noi. Adevarul este ca  „noi nu putem trai ca noi”.

20190524_144612

………………

Instinctul tapului ispasitor

Factfulness inseamna sa recunosti cand se cauta un tap ispasitor si sa nu uiti ca invinovatirea unei persoane muta atentia de la alte posibile explicatii, blocandu-ne capacitatea de a preveni probleme similare pe viitor.

Ca sa controlezi instinctul invinovatirii, rezista tentatiei de a gasi un tap ispasitor.

 • Cauta cauze, nu ticalosi. Cand lucrurile nu merg bine, nu cauta sa invinovatesti un individ sau un grup. Accepta ca se pot intampla lucruri rele fara ca ele sa fie premeditate. In schimb, foloseste-ti energia ca sa intelegi cauzele multiple sau sistemul care a dat nastere acelei situatii.
 • Cauta sisteme, nu eroi. Cand cineva isi aroga merite pentru un lucru bun, intreaba-te daca acel lucru nu s-ar fi intamplat oricum, chiar daca persoana nu ar fi facut nimic. Ofera si sistemului un strop de incredere.

…………………………………….

Instinctul urgentei

Factfulness inseamna sa recunosti cand o decizie ti se pare urgenta, dar sa-ti aduci aminte ca de cele mai multe ori nu este.

Ca sa controlezi instinctul urgentei, fa pasi mici.

 • Respira adanc. Cand esti impulsionat de instinctul urgentei, celelalte instincte se activeaza la randul lor si nu mai ramane loc de analiza. Cere mai mult timp si mai multe informatii. Rareori este vorba despre acum ori niciodata sau de ori/ori.
 • Insista pe date. Orice este urgent si important ar trebui masurat. Fereste-te de date relevante, dar incorecte, sau corecte, dar irelevante. Doar datele relevante si corecte sunt utile.
 • Fereste-te de ghicitorii in stele. Orice predictie asupra viitorului este incerta. Fereste-te de previziunile care nu isi dau seama de asta. Insista pe intreaga gama de scenarii, nu doar pe cel mai optimist si pe cel mai pesimist. Intreaba cate astfel de predictii s-au adeverit in trecut.
 • Fii precaut cu actiunile drastice.intreaba care vor fi efectele secundare. Cum a fost testata ideea. Imbunatatirile practice pas cu pas, cu impact masurat, sunt mai putin dramatice, dar de obicei mult mai eficiente.

………………

Ar trebui sa ne invatam copiii care este cadrul de referinta actualizat, bazat pe evidente, al vietii pe cele patru niveluri si in cele patru regiuni si sa-i educam sa foloseasca regulile de baza ale Factfulness. Asta le-ar permite sa puna stirile din intreaga lume in context si sa recunoasca atunci cand presa, activistii sau oamenii de vanzari ne stimuleaza instinctele dramatice prin provesti ultradramatizate. Aceste abilitati fac parte din competenta de gandire critica, predata deja in multe scoli. Asta ar proteja generatia viitoare de prea multa ignoranta.

Trebuie sa-i invatam pe copiii nostri:

 • Ca exista tari pe toate nivelurile de sanatate si de venit, dar ca majoritatea se afla la mijloc.
 • Care este pozitia socioeconomica a tarii lor in relatie cu restul lumii si cum se schimba lucrurile.
 • Cum a evoluat tara lor de la un venit la altul ca sa ajunga unde este acum si cum sa ne folosim de aceste cunostinte ca sa intelegem cum se desfasoara viata in prezent in alte tari.
 • Ca oamenii se misca de pe un nivel de venit pe altul si ca multe lucruri se imbunatatesc pentru ei.
 • Cum era cu adevarat viata in trecut, ca sa nu creada in mod eronat ca nu s-au facut progrese.
 • Cum sa jongleze cu doua idei in acelasi timp; ideea ca se intampla lucruri rele in lume, dar ca multe lucruri devin mai bune.
 • Ca stereotipurile culturale si religioase sunt inutile daca vrei sa intelegi lumea.
 • Cum sa se raporteze la stiri si sa recunoasca influenta dramatica, fara sa se streseze sau sa-si piarda speranta.
 • Care sunt modalitatile comune prin care oamenii vor incerca sa-i duca de nas folosindu-se de numere.
 • Ca lumea va continua sa se schimbe si ca trebuie sa ne actualizam constant, de-a lungul intregii vieti, cunostiintele si viziunea despre lume.

Cel mai important, ar trebui sa ne invatam copiii umilinta si curiozitatea.

Sa fii umil inseamna, in cazul de fata, sa fii constient  cat de dificile pot fi instinctele in incercarea ta de a gasi informatiile corecte. Inseamna sa fim realisti in ceea ce priveste nivelul cunostintelor noastre. Inseamna sa fii fericit cand spui „nu stiu”. Mai inseamna si sa fii pregatit sa-ti schimbi opinia daca descoperi informatii noi. Este destul de relaxant sa fii umil. Asta inseamna ca ai scapat de sentimentul ca esti mereu gata sa-ti dai cu parerea despre orice, ca trebuie sa-ti aperi punctele de vedere tot timpul.

Sa fii curios inseamna sa fii deschis la informatii noi, sa le cauti activ. Inseamna sa accepti informatii care nu se potrivesc cu opinia ta si sa le incerci sa intelegi implicatiile. Inseamna sa permiti erorilor sa-ti stimuleze curiozitatea, in loc sa te stanjeneasca. „Cum de am putut sa ma insel asupra unui lucru? Ce pot invata din eroarea asta? Oamenii astia nu sunt prosti, deci de ce folosesc solutia asta?” Este palpitant sa fii curios, pentru ca poti descoperi mereu ceva interesant.

Dar lumea va continua sa se schimbe, iar problema adultilor ignoranti nu se va rezolva doar prin educarea  generatiei viitoare. Ce inveti in scoala despre lume nu va mai fi valabil peste zece sau 20 de ani de la absolvire. Este nevoie sa gasim o cale de a improspata cunostintele adultilor. In industria de masini, masinile sunt rechemate in fabrica daca se identifica o eroare. Primesti o scrisoare de la producator in care ti se spune: „Am dori sa readucem masina in fabrica, pentru a-i schimba franele”. Ar trebui sa primim o scrisoare si atunci cand datele pe care le-am invatat la scoala sau la universitate nu se mai potrivesc cu realitatea: „Ne cerem scuze, ce v-am invatat nu mai este adevarat. Va rugam sa returnati creierul pentru o actualizare gratuita”. Sau poate angajatorul ar trebui sa ia taurul de coarne: „Va rugam sa cititi acest material si sa dati testul, ca sa evitati sa va puneti intr-o situatie delicata la Forumul Economic Mondial sau in alta situatie similara”.

Sursa: Hans Rosling – Factfulness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s