Factfulness II

 

20190524_142538

Data viitoare cand la stiri vor prezenta imagini ingrozitoare despre victime prinse sub daramaturi, vei putea sa-ti aduci aminte de trendul pozitiv pe termen lung? Cand jurnalistii se vor intoarce la camera si vor spune „De astazi lumea este mai periculoasa decat a fost” vei avea puterea sa-i contrazici? Sa te uiti la echipele de salvare cu castile lor colorate si sa te gandesti: „Majoritatea parintilor lor nu stiau sa citeasca. Dar oamenii acestia actioneaza dupa principii internationale de prim-ajutor. Lumea devine un loc mai bun”.

…………..

In 2016 un total de 40 de milioane de zboruri comerciale au aterizat in siguranta la destinatiile lor. Doar zece au fost implicate in accidente fatale. Desigur, jurnalistii au scris despre acestea din urma: 0,000025% din total. Avioanele care zboara in siguranta nu sunt subiect demn de stiri.

…………………..

Instinctul fricii

Factfulness inseamna sa iti dai seama cand lucrurile infricosatoare iti capteaza atentia si sa-ti aduci aminte ca acestea nu sunt in mod necesar cele mai riscante. Fricile noastre naturale fata de violenta, de captivitate si de contaminare ne fac sa supraestimam sistematic aceste riscuri.

Ca sa controlezi frica, calculeaza riscurile.

 • Lumea infricosatoare: frica versus realitate. Lumea pare un loc mult mai infricosator decat este de fapt, deoarece ceea ce auzi a fost selectat de propriul filtru al atentiei sau de media, tocmai pentru ca este infricosator.
 • Risc= pericol x expunere. Riscul pe care il presupune un pericol nu depinde de cat de mult te infricoseaza, ci de combinatia a doi factori. Cat de periculos este? Si cat de mult esti expus la acest pericol?
 • Calmeaza-te inainte sa mergi mai departe. Cand te temi, vezi lumea cu alti ochi. Cand esti cuprins de panica, incearca sa iei cat mai putine decizii.

……………………….

Instinctul marimii

Factfulness inseamna sa recunosti cand un numar singur pare impresionant (mic sau mare) si sa-ti aduci aminte ca ai putea avea o impresie diametral opusa daca l-ai compara sau l-ai imparti la alt numar relevant.

Ca sa controlezi instinctul marimii pune lucrurile in porportie.

 • Numerele mari par mereu mari. Numerele individuale, scoase din context, te induc de multe ori in eroare si ar trebui sa-ti ridice un semn de intrebare. Cauta mereu comparatiile. La modul ideal, imparte acest numar la altul.
 • 80/20. Ai primit o lista lunga? Cauta elementele cele mai mari si concentreaza-te mai intai pe ele. Cel mai probabil sunt mai importante decat toate celelalte laolalta.
 • Sumele si proportiile pot spune povesti diferite. Proportiile au o semnificatie mai mare, mai ales cand compari grupe diferite ca marime. In mod particular, cauta cifrele/persoana cand compari tari sau regiuni.

………………………..

Ulterior, gazda si-a exprimat nedumerirea: „N-am mai vazut asa ceva in viata mea. Cum puteti admite oameni atat de prosti la universitatea de medicina?”. I-am explicat ca toate lifturile din Suedia au senzori la usi. Daca se interpune ceva intre ele, usile se opresc automat si se deschid. Doctorul indian m-a privit neincrezator. „Dar cum poti fi sigur ca acest mecanism avansat va functiona de fiecare data?” M-am simtit ridicol cand i-am raspuns: „Nu se pune problema sa nu se deschida. Cred ca se datoreaza regulilor mai stricte de siguranta si inspectiilor regulate”. Nu a parut convins. „Hmmm. Deci tara voastra a devenit atat de sigura, incat atunci cand calatoriti lumea este plina de pericole pentru voi.”

Te pot asigura ca tanara suedeza nu era nici pe departe proasta. Doar ca generalizase simplist si periculos experienta ei de nivel 4 cu lifturile la toate lifturile din toate tarile.

………………..

Fii deschis sa accepti ca experienta ta poate sa nu fie cea „normala”. Fii precaut si nu extrapola experientele de nivel 4 la restul lumii. Mai ales daca ulterior esti tentat sa concluzionezi ca ceilalti sunt niste idioti.

Daca vei vizita Tunisia, o tara unde vei gasi oameni traind pe toate nivelurile, de la 1 la 4, s-ar putea sa dai de case construite pe jumatate, cum este cea de mai jos. Ea apartine familiei Salhi, care traieste in capitala tarii, Tunis. Uitandu-te la aceasta casa ai putea trage concluzia ca tunisienii sunt lenesi si dezorganizati.

Poti vizita familia Salhi pe Dollar Street sa vezi cum traieste. Mabrouk are 52 de ani si este gradinar. Sotia sa, Jamila, are 44 de ani si si-a deschis o brutarie la parterul casei. Majoritatea vecinilor au case asemanatoare, cu al doilea etaj doar pe jumatate construit. Ai sa gasesti asta peste tot in lume, la nivelurile 2 si 3. In Suedia, daca o persoana si-ar construi astfel casa, am crede ca are probleme grave de planificare sau ca echipa de muncitori a dat bir cu fugitii. Dar nu poti generaliza de la Suedia la Tunisia.

Familia Salhi si multi altii care traiesc in circumstante similare au gasit o solutie ingenioasa pentru a rezolva mai multe probleme deodata. Pe nivelurile 2 si 3, familiile nu au de cele mai multe ori acces la banca, unde sa-si depoziteze economiile si de la care sa ia credit. Ca sa economiseasca pentru a ridica locuinta, trebuie sa adune bani. Dar banii pot fi furati sau isi pot pierde valoarea din cauza inflatiei. Din acest motiv, ori de cate ori isi permite, familia Salhi cumpara caramizi care nu-si pierd valoarea. Dar nu au loc inauntru sa le depoziteze, iar afara ar putea fi furate. Asa ca mai bine sa le adaugi la casa pe masura ce le cumperi. Hotii nu le pot fura, iar inflatia nu le va schimba valoarea. Nimeni nu-ti verifica solvabilitatea. Iar peste 10 sau 15 ani ai construit incetul cu incetul o locuinta mai buna pentru familia ta. In loc sa presupui ca familia Salhi este lenesa si dezorganizata, porneste de la premisa ca este o familie inteligenta si pune-ti intrebarea: cum de au gasit o solutie atat de ingenioasa?

…………..

Instinctul generalizarii

Factfulness inseamna sa recunoastem cand o categorie este folosita intr-o explicatie si sa ne amintim ca deseori categoriile ne induc in eroare. Nu putem opri generalizarile si nici nu ar trebui sa incercam. Dar ar trebui sa incercam sa evitam generalizarile incorecte.

Ca sa controlezi instinctul generalizarii, pune-ti sub semnul intrebarii categoriile.

 • Cauta diferentele dintr-un grup. Mai ales daca grupurile sunt mari, incearca sa le imparti in grupuri mai mici, mai precise. Si…
 • Cauta similaritatile dincolo de grupuri. Daca gasesti similaritati evidente intre grupuri diferite, intreaba-te daca nu cumva categoriile tale sunt irelevante. Dar, de asemenea…
 • Cauta diferentele dincolo de grupuri. Nu crede ca daca se aplica pentru un grup se aplica si pentru altul.
 • Fereste-te de „majoritate”. Majoritatea inseamna doar mai mult de jumatate. Intreaba daca este vorba despre 51%, 99% sau ceva intermediar.
 • Fereste-te de exemplele puternice. Imaginile intense sunt usor de rememorat, dar de multe ori ele sunt exceptia, nu regula.
 • Pleaca de la premisa ca oamenii nu sunt idioti. Cand ceva pare ciudat, fii curios, umil si intreaba-te in ce masura ai de-a face cu o solutie inteligenta.

………………………………

Instinctul destinului

Factfulness inseamna sa recunosti ca multe lucruri (inclusiv oameni, tari, religii si culturi) par constante pentru ca schimbarea este lenta, dar sa nu uiti ca si schimbarile mici si lente se acumuleaza treptat si se transforma in schimbari mari.

Ca sa controlezi instinctul destinului, nu uita ca si schimbarea lenta este tot schimbare.

 • Monitorizeaza imbunatatirile treptate. O mica schimbare anuala se poate transforma intr-o schimbare uriasa peste decenii.
 • Improspateaza-ti cunostintele. Unele cunostinte expira repede. Tehnologia, tarile, societatile, culturile si religiile se schimba constant.
 • Vorbeste cu bunicul. Daca vrei sa-ti dai seama cum s-au schimbat valorile, gandeste-te la valorile bunicilor tai si cum difera de ale noastre.
 • Aduna exemple de schimbari culturale. Contesta ideea potrivit careia cultura actuala trebuie sa fi fost la fel si ieri, si trebuie sa fie la fel si in viitor.

……………………

Sursa: Hans Rosling – Factfulness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s