Masina magica de spalat

masina

Sunt constienta de semnificatia ei pentru femei de mult timp. Este unul din obiectele care ne-a schimbat viata si pe care il luam ca pe un dat, fara a ne pune intrebari. Dar uite ca nenea asta, Hans Rosling, a spus-o mai bine. Si va mentionez mai jos si savurosul speach TED in care ii puteti vedea efervescenta in a-si prezenta cercetarile sale si povestea.

Revolutia industriala a salvat miliarde de vieti nu pentru ca a dat la iveala lideri mai buni, ci pentru ca a produs detergentul, de exemplu, care putea fi pus in masinile de spalat automate.

Aveam patru ani cand am vazut-o pe mama punand pentru prima oara rufe in masina de spalat. Era o zi importanta pentru mama. Timp de mai multi ani, stransese bani impreuna cu tata ca sa poata cumpara masina. Bunica, invitata fiind la ceremonia de inaugurare, era si mai entuziasmata. Toata viata incalzise apa pe focul de lemne ca sa spele rufele cu mana. Acum era pregatita sa vada cum munceste electricitatea in locul tau. Era atat de entuziasmata, ca s-a asezat pe un scaun in fata masinii de spalat si a urmarit fascinata intregul ciclu. Pentru ea, masina era un miracol.

Era un miracol si pentru mama, si pentru mine. Era o masina magica. Pentru ca in acea zi mama mi-a spus: „Acum, Hans, am pus hainele la spalat. Masina o sa faca treaba. Iar noi putem merge la biblioteca ”. Bagam rufe murdare si scoteam carti. Multumesc, industrializare, multumesc, turnatorie, multumesc, centrala electrica, multumesc, industrie chimica, pentru ca ne-ati oferit timp pentru citit.

In prezent, doua miliarde de oameni au suficienti bani incat sa foloseasca o masina de spalat si suficient timp pentru mame ca sa lectureze carti. Asta pentru ca, in general, mamele pun rufe la spalat.

Intrebarea 12

Cat la suta din populatia lumii are in prezent acces la electricitate, intr-o oarecare masura?

A: 20%

B: 50%

C: 80%

Electricitatea este o nevoie de baza, ceea ce inseamna ca marea majoritate – aproape oricine de pe nivelurile 2,3 si 4 – are acces la ea. Cu toate acestea, doar o persoana din patru stie raspunsul corect. Ca de obicei, raspunsul corect este cel mai pozitiv: 80% dintre persoane au acces la electricitate. Poate fi instabil, de multe ori sunt intreruperi de curent, dar incetul cu incetul lucrurile se indreapta. Conectare dupa conectare. Casa cu casa.

Asa ca hai sa fim realisti cand vine vorba despre sperantele celor cinci miliarde de oameni din lume care inca isi spala hainele cu mana. Ei vor face tot ce le sta in putinta ca sa isi depaseasca nivelul. Este nerealist sa ne asteptam sa-si incetineasca de bunavoie cresterea economica. La fel de mult ca noi, si ei isi doresc masini de spalat, lumina electrica, sisteme decente de canalizare, un frigider in care sa depoziteze alimente, ochelari daca au probleme cu vederea, insulina daca au diabet si transport ca sa plece in vacanta cu familiile lor.

Atata timp cat tu nu esti dispus sa renunti la toate aceste lucruri si sa incepi sa-ti speli de mana blugii si asternuturile, de ce te-ai astepta s-o faca altii? In loc sa gasesti un tap ispasitor si sa te astepti sa-si asume responsabilitatea, nu ar fi mai util sa construim un plan realist de salvare a planetei de la riscurile uriase ale schimbarilor climatice? Trebuie sa ne canalizam toate eforturile spre inventarea de noi tehnologii care le vor permite celor 11 miliarde de oameni sa traiasca viata la care ar trebui sa aspire toti. Adica viata pe care o traim noi in prezent, pe nivelul 4, dar cu solutii mai inteligente.

Sursa: Hans Rosling – Factfulness

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s