Darurile imperfectiunii

di

Viata traita din toata inima.

……………

Oamenii care îşi trăiesc plenar şi din toată inima viaţa SAPĂ într-adevăr adânc în interiorul lor, dar apelează la un buton diferit. Atunci când se simt copleşiţi şi epuizaţi, ei:

1.Se focalizează mental şi comportamental prin rugăciune, meditaţie sau prin fixarea intenţiilor;

2.Se simt inspiraţi să facă alegeri noi, diferite de cele anterioare;

3.Îşi văd de treabă, adică trec la fapte, nu stau să se lamenteze.

………….

Asumarea propriei poveşti poate fi dificilă, dar nu este nici pe departe atat de dificilă ca risipirea intregii vieţi pentru a fugi de ea. Acceptarea vulnerabilităţilor noastre este riscantă, dar nici pe departe la fel de periculoasă ca renunţarea la iubire, apartenenţă şi bucurie – experienţele care ne fac să fim mai vulnerabili. Numai oamenii suficient de curajoşi pentru a-şi explora latura intunecată sunt capabili să descopere puterea infinită a luminii lor interioare.

………….

Am constatat că marea majoritate a oamenilor care practică sincer compasiunea sunt oamenii cei mai ferm hotărâţi să le fie respectate hotarele.

………

Personal, definesc conectarea astfel: energia care există între oameni atunci când aceştia doresc să fie văzuţi, auziţi şi preţuiţi; atunci când dăruiesc şi primesc fără judecăţi critice; şi atunci când obţin susţinere şi tărie dintr-o relaţie.

…………

Dacă dorim să trăim şi să iubim din toată inima, şi dacă dorim să ne integrăm în această lume din perspectiva preţuirii de sine, noi trebuie să vorbim deschis despre obstacolele care se opun fericirii noastre, şi în primul rând despre ruşine, teamă şi vulnerabilitate.

………….

„Adeseori, oamenii încearcă să îşi trăiască viaţa invers: ei încearcă să acumuleze mai multe lucruri sau mai mulţi bani pentru a face mai multe lucruri pe care doresc să le facă, astfel încât să se simtă mai fericiţi. Mecanismul funcţionează însă pe dos. Mai întâi de toate trebuie să fii autentic, apoi să faci ceea ce doreşti să faci pentru a avea ceea ce îţi doreşti să ai.”

MARGARET YOUNG

…………..

Nu ceda. Nu da inapoi. Lupta pentru ceea ce crezi.

……….

Facem cu toti ce stim mai bine.

……..

Dacă dorim să ne cultivăm un spirit flexibil şi să nu mai cădem în capcana comparării vieţii noastre obişnuite cu cea din imaginile care ne manipulează, noi trebuie să învăţăm un mecanism de verificare a realităţii lucrurilor pe care le vedem. Cu alte cuvinte, noi trebuie să ne punem următoarele întrebări şi să răspundem la ele:

  1. Este real ceea ce văd? Prezintă aceste imagini viaţa reală, sau sunt ele o simplă fantezie?
  2. Reflectă aceste imagini o viaţă trăită sănătos, echilibrat şi din toată inima, sau îmi transformă ele propria viaţă, propriul corp, familia şi relaţiile mele în simple obiecte?
  3. Cine are de câştigat prin faptul că îmi expune aceste imagini, făcându-mă să mă simt rău în pielea mea?

………..

Nu există o desensibilizare emoţională selectivă. Desensibilizarea acoperă întregul spectru al emoţiilor umane, iar atunci când ne amorţim întunericul, ne amorţim inclusiv lumina interioară.

………….

Bucuria este la fel de spinoasă şi de ascuţită ca şi emoţiile întunecate. Ori de câte ori iubim pe cineva cu ardoare, credem în cineva din toată inima, sărbătorim un moment trecător sau ne angrenăm plenar în trăiri care nu ne garantează fericirea, noi ne asumăm riscul de a fi expuşi în faţa vulnerabilităţii şi adeseori în faţa durerii. Atunci când ne amorţim toleranţa la disconfort, noi ne amorţim simultan şi capacitatea de a ne bucura de viaţă. De fapt, studierea dependenţei arată că o experienţă pozitivă intensă poate cauza de multe ori evocarea unei experienţe dureroase la fel de intense.

Noi nu putem face o listă cu toate emoţiile noastre „negative”, declarând apoi: „O să-mi amorţesc aceste emoţii”, la fel cum nu putem face o listă cu toate emoţiile noastre „pozitive” declarând: „O să mă angrenez plenar în aceste trăiri!” Îţi poţi imagina cu uşurinţă cercul vicios pe care îl creează acest proces: oamenii refuză să experimenteze o bucurie prea mare pentru a nu-şi crea astfel un rezervor emoţional din care să extragă energie pentru emoţiile lor negative. Cu cât bucuria este mai mare, cu atât durerea este mai mare; de aceea, ei preferă să se desensibilizeze complet.

………..

 „Oamenii sunt ca nişte geamuri de sticlă. Ele strălucesc în lumina soarelui, dar atunci când se lasă întunericul frumuseţea lor nu mai este revelată decât de aprinderea unei lumini în interior”.

Elisabeth Kübler-Ross:

………

Fericirea este asociată cu situaţiile exterioare şi apare sau dispare odată cu acestea. Bucuria încolţeşte în inimă şi depinde de cultivarea spiritului şi recunoştinţei noastre. Experienţele concrete asociate cu bucuria – acele sentimente intense de conectare spirituală profundă şi de plăcere – ne deschid şi ne fac vulnerabili.

………..

 „… Intuiţia este scufundarea sufletului în curentul universal al vieţii, acolo unde toate poveştile oamenilor sunt conectate şi unde putem cunoaşte totul, căci totul este scris acolo”.

Paulo Coelho

…………

„Opusul jocului nu este munca, ci depresia. Respectarea nevoii noastre programate biologic de a ne juca ne poate transforma munca şi poate readuce în viaţa noastră entuziasmul şi ineditul. Jocul ne ajută să facem mai uşor faţă dificultăţilor, ne face să ne simţim dilataţi, promovează măiestria în tot ce facem şi reprezintă o parte esenţială a procesului creativ. Încă şi mai important, jocul autentic ce corespunde nevoilor şi dorinţelor noastre cele mai intime reprezintă singura cale prin care putem descoperi bucuria şi satisfacţia de durată în munca noastră. Pe termen lung, munca devine ineficientă dacă nu este însoţită de joc”.

Stuart Brown – Play

…………

„Nu te întreba de ce are nevoie lumea. Întreabă-te ce te face să te simţi viu şi dă curs lucrului respectiv. Lumea are nevoie de oameni care se simt vii”.

Howard Thurman

……….

Sursa: Dr.-Brene-Brown-Darurile-imperfectiunii

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s