A patra cale I

20190430_111910

Lucrarea de fata este in mare parte rezultatul publicarii de catre Uspensky a discutiilor avute cu elevii sai, in cadrul conferintelor pe care le organiza. In ea, autorul expune intr-un mod clar si riguros sistemul exoteric initiat de catre maestrul sau, sistem in care intelepciunea occidentala si orientala sunt complementare si armonios integrate. Meritul incontestabil al lui Gurdjieff consta in maiestria de a actualiza si adapta invatatura straveche orientala la necesitatile omului modern occidental. Iar meritul incontestabil al lui Uspensky este ca a validat prin proprie experienta si a facut sa fie cunoscute adevarurile fundamentale revelate de catre Maestrul sau.

…………….

Putem invata cum sa utilizam partile neutilizate ale masinii noastre. Aceasta inchisoare inseamna ca intr-adevar noi locuim in bucataria si subsolul casei noastre si nu suntem capabili sa iesim de acolo. Omul poate iesi, dar nu singur. Fara o scoala acest lucru nu este posibil. Scoala inseamna ca exista oameni care deja evadeaza sau, in orice caz, se pregatesc sa evadeze. Scoala nu poate incepe fara ajutorul altei scoli, fara ajutorul celor care deja au evadat. Ei ne pot da anumite idei, un anumit plan, o anumita cunoastere – acestea sunt uneltele noastre. Repet, nu toti pot sa evadeze. Exista multe legi care interzic aceasta. Ca sa ma exprim mai simplu, ar fi prea batator la ochi si asta ar determina o reactie imediata a fortelor mecanice.

…………..

In legatura cu functiile si starile de constienta si din punctul de vedere al evolutiei sale posibile, omul se imparte in sapte categorii. Oamenii se nasc doar in una din primele trei categorii. O persoana in care predomina functiile instinctive sau motorii si in care functiile emotionale si intelectuale sunt mai putin dezvoltate se numeste omul nr.1; daca functia emotionala predomina asupra celorlalte functii se numeste omul nr.2; si daca functia intelectuala predomina, el este omul nr.3. Dincolo de aceste trei tipuri de oameni, dar fara sa se fi nascut asa, este omul nr.4. Acesta semnifica inceputul schimbarii, in primul rand in ceea ce priveste constienta, dar si in ceea ce priveste cunoasterea si capacitatea de observare. Apoi urmeaza omul nr.5, care deja a realizat in el a treia stare de constienta, care este constient de sine si in care este activa functia emotionala superioara. Urmeaza omul nr.6 si in sfarsit omul nr.7 care are constiinta obiectiva deplina si in care este activa functia intelectuala superioara.

………..

Toate lucrurile din Univers, mici sau mari, la orice scara, se bazeaza pe doua legi fundamentale, care in acest sistem sunt numite Legea lui Trei si Legea lui Sapte.

Legea lui Trei, pe scurt, inseamna ca trei mari forte intra in orice manifestare, in orice fenoment si in orice eveniment. Ele sunt numite pozitiva, negativa si neutralizanta sau activa, pasiva si neutra; sau, si mai simplu, ele pot fi numite prima forta, a doua forta si a treia forta. Aceste trei forte sunt prezente pretutindeni. In multe cazuri noi intelegem necesitatea existentei a doua forte – ca o forta poate crea actiune, ca exista actiune si reactiune. Dar in general noi nu suntem constienti de a treia forta. Acest lucru este legat de starea fiintei noastre, de starea noastra de constienta. Intr-o alta stare, noi am fi constienti de ea in multe cazuri in care acum nu o observam. Uneori putem gasi exemple de a treia forta in studiul stiintific obisnuit – de exemplu, in chimie si in biologie putem intalni necesitatea unei a treia forte in crearea evenimentelor si a fenomenelor.

(…) Legea lui Sapte se refera la faptul ca in aceasta lume nici un proces nu se desfasoara fara intreruperi. Pentru a ilustra aceasta idee, haideti sa luam o anumita perioada de activitate in care vibratiile sunt in crestere; sa presupunem ca ele au frecventa de 1000 de vibratii pe secunda si cresc la 2000 de vibratii pe secunda. Aceasta perioada este denumita octava, pentru ca aceasta lege a fost aplicata in cazul muzicii si perioada a fost impartita in sapte note si o repetare a primei note. O gama, in special o gama majora, este intr-adevar un model al unei legi cosmice, deoarece in organizarea cosmica, ca si in cadrul unei game exista doua momente in care frecventa vibratiilor scade de la sine. Frecventa vibratiilor nu creste regulat. Intr-o gama major acest lucru este simbolizat de semitonurile lipsa; acesta este motivul pentru care ni se spune ca este modelul unei legi universale; dar aceasta lege nu are nimic de-a face cu muzica.

Motivul pentru care este necesar sa intelegem Legea lui Sapte este ca ea joaca un rol foarte important in toate evenimentele. Daca nu ar fi existat Legea lui Sapte, totul in lume ar fi continuu, dar din cauza acestei legi totul deviaza. De exemplu, cand ar incepe sa ploua, ar continua la nesfarsit, cand ar incepe inundatiile, ele ar acoperi totul, cand ar incepe un cutremur de pamant ar continua indefinit. Dar toate aceste fenomene se opresc, datorita Legii lui Sapte, pentru ca la fiecare semiton lipsa lucrurile deviaza, ele nu merg dupa linii drepte. Legea lui Sapte explica si de ce nu exista linii drepte in natura. In viata noastra si in mecanismul nostru totul se bazeaza, de asemenea pe aceasta lege. (…) In acelasi timp, Legea lui Sapte explica faptul ca, daca stii cum si in ce moment sa o faci, poti da o energie suplimentara unui proces pentru a mentine linia dreapta. Puteti observa in viata de zi cu zi cum oamenii incep sa faca un lucru si dupa un timp fac cu totul altceva, dandu-i totusi acelasi nume, fara a observa ca lucrurile s-au schimbat complet. Dar in activitatea personala, in special in activitatea legata de acest sistem, trebuie sa invatam cum sa impiedicam aceste octave sa devieze, cum sa tinem linia dreapta. Altfel, nu vom decoperi nimic.

……..

Din punctul de vedere al sistemului exista doar doua lucruri care pot fi comparate sau vazute in om: manifestarea legilor mecanice si manifestarea constiintei. Daca vreti sa gasiti exemple de ceea ce numiti bine sau rau, pentru a ajunge la un anumit standard veti vedea imediat ca ceea ce numim rau este intotdeauna mecanic, nu poate fi niciodata constient; si ceea ce numim bine este intotdeauna constient, nu poate fi mecanic. Va dura mult pana vom intelege ce este asa, pentru ca aceste idei de mecanic si constient sunt foarte amestecate in mintea noastra.

………….

Prin evolutie trebuie sa intelegem un proces constient si eforturi constiente, continue si corelate. Nu exista evolutie mecanica asa cum se intelege uneori. Evolutia, daca este posibila, poate fi doar constienta, si inceputul evolutiei este intotdeauna evolutia constientei, nu poate fi altfel. Pe masura ce fiinta devine mai constienta, o serie intreaga de alte aspecte incep sa se trezeasca si sa evolueze. Daca fiinta se mentine la acelasi nivel de constiinta, tot restul ramane la acelasi nivel.

Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le intelegem foarte bine de la bun inceput in legatura cu evolutia. Primul, ca din numarul imens de oameni 1, 2 si 3 doar cativa pot deveni nr. 4, 5, 6 si 7.

……….

Toti oamenii, in conditii obisnuite de viata traiesc sub doua feluri de influente. Primele sunt influentele create in viata, dorinta de bogatii, faima si asa mai departe, pe care le numim influente A. Din a doua categorie fac parte alte influente, care vin din lumea din afara, care functioneaza in aceleasi conditii desi sunt diferite, si pe care le vom numi influente B. Ele ajung la om sub forma religiei, literaturii sau filozofiei. Aceste influente de al doilea tip sunt constiente la origine. Influentele A sunt mecanice la inceput. Omul poate primi aceste influente de tip B sau poate trece pe langa ele fara sa le observe, sau poate sa le auda si a creada ca le intelege, sa utilizeze cuvintele si in acelasi timp sa nu aiba catusi de putin o intelegere reala. Aceste doua influente determina de fapt evolutia ulterioara a omului. Daca omul acumuleaza influente B, rezultatul acestor influente se cristalizeaza in el si formeaza in el un anumit fel de centru de atractie pe care il numim centru magnetic.

Masa compacta de amintiri ale acestor influente il atrag intr-o anumita directie, sau il orienteaza intr-o anumita directie. Atunci cand centrul magnetic este format in el, ii va fi mai usor sa atraga spre el mai multe influente de tip B si sa nu fie perturbat de influentele de tip A. La oamenii obisnuiti influentele de tip A pot ocupa atat de mult din timpul lor, incat nu mai ramane nimic pentru altfel de influente si abia daca sunt afectati de influentele de tip B. Dar daca acest centru magnetic din om devine mai puternic, atunci dupa un anumit timp el intalneste alt om, sau un grup de oameni, de la care poate sa invete ceva, ceva ce nu este inclus in influentele de tip B si ceea ce vom numi influenta tip C. Aceasta influenta este constienta la origine si ca mod de a actiona si poate fi transmisa doar prin instructiune directa. Influentele de tip B pot veni prin carti si opere de arta si lucruri de acest gen, dar influentele de tip C pot veni doar prin contact direct. Daca un om in care centrul magnetic s-a dezvoltat se intalnescte cu un om sau un grup prin care intra in contact cu influenta C, asta inseamna ca a facut primul pas. Atunci pentru el exista posibilitatea unei evolutii.

I: Ce inseamna primul pas?

R: Este legat de ideea de „cale” sau „drum”. Ceea ce este important de inteles este ca aceasta cale nu incepe la nivelul obisnuit al vietii; incepe la un nivel superior. Primul pas este atunci cand omul intalneste influentele de tip C. De aici porneste o scara cu un numar de trepte, care trebuie urcata inainte de a ajunge la cale. Calea nu incepe la baza, ci doar dupa ce ultima treapta a fost urcata.

……..

Daca urmaresti deciziile tale, vei vedea ca un „Eu” decide si un altul trebuie sa duca la indeplinire decizia si ca acesta fie ca doreste sa faca asta, fie nu a auzit niciodata despre ea.

………..

Relatia dintre teorie si experienta este o intrebare foarte mare. As dori sa va ganditi la asta si sa aveti in vedere ceea ce am spus. Incercati sa gasiti propriile voastre exemple. Teoria te poate duce foarte departe. Intrebarea este: poate fi primita? Poate fi asimilata? Suntem capabili sa primim un anumit gen de cunoastere, dar nu suntem capabili sa primim un alt tip si nu putem face generalizari. Sa luam de exemplu cunoasterea psihologica: asa cum suntem, putem invata foarte mult si anumite lucruri pot deveni mult mai clare. Dar in fiecare moment, cunoasterea unui om depinde de experienta sa. Asta nu intelegem noi. Un om poate asimila cunoastere doar in masura in care ii permite experienta sa, altfel cunoasterea lui va fi alcatuita doar din cuvinte. Daca li se ofera niste informatii mai multor oameni, unii dintre ei le primesc, altii nu. De ce? Evident, din cauza ca experienta lor difera. (…)”Experienta” inseamna tu, ceea ce esti. Cu cat te cunosti mai bine, cu atat mai bine iti cunosti esenta. Daca nu ai fost invatat ca ai un anumit nivel de constiinta, atunci vei considera ca toti oamenii sunt identici. Daca ii vei vorbi despre amintirea de sine unui om care nu a auzit despre ea, iti va raspunde ca el este capabil sa-si aminteasca de sine. Acesta este un om aflat la un anumit nivel. Altul stie ca nu este constient – acesta se afla pe un alt nivel. Al treilea incepe sa-si aminteasca de el – acesta este un al treilea nivel. Asa trebuie sa privim lucrurile.

Intelegem diferenta dintre lucruri, dar in gandirea obisnuita nu intelegem diferenta de nivel de constiinta. Ce invatam in acest sistem? In primul rand ca nu suntem o singura fiinta, ca avem numerosi „Eu”, ca nu exista nici un „Eu” dominant. Acesta este nivelul nostru. Rezultatul este mecanicitatea – suntem niste masini. Daca reusim sa fim mai putin mecanici, mai putin scindati, daca reusim sa avem un control mai bun asupra noastra, inseamna ca nivelul nostru de constiinta s-a modificat.

………..

sursa: P.D.Ouspensky – A patra cale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s