Irezistibil III

20190419_102451

Pe termen lung scopul este sa ne eliberam cu totul de obiceiurile obsesive – nu sa inlocuim un obicei cu altul. In ciuda tuturor beneficiilor distragerii, aceasta ramane o solutie pe termen scurt si care nu reuseste sa elimine singura dependenta decat in cazuri foarte rare. Piesa care lipseste din ansamblul tratamentului este reconfigurarea mediului propriu, in asa fel incat tentatiile sa fie cat mai absente. Aceasta este ideea din spatele tehnicii arhitecturii comportamentale.

…………

Cat de departe sunteti acum de telefoanele voastre? Puteti sa ajungeti la ele fara sa va miscati picioarele? Iar atunci cand dormiti puteti sa ajungeti din pat la telefon? Daca sunteti ca multi altii, acum este prima data cand v-ati pus aceste intrebari, iar raspunsurile voastre la una dintre intrebari sau la amandoua va fi „da”. Locul in care se afla telefonul s-ar putea sa nu vi se para mare lucru – genul de aspect pe care nu v-ati sinchisi niciodata sa il luati in calcul in toiul vietilor voastre ocupate – dar este un exemplu extraordinar al puterii arhitecturii comportamentale.

(…)Arhitectura comportamentala admite faptul ca nu putem evita complet tentatiile. Nu poti sa nu mai folosesti deloc telefonul, dar poti sa iti propui sa il folosesti mai rar. Nu poti evita sa verifici e-mailul, dar viata inseamna sa faci mult mai multe lucruri, asa ca nu e obligatoriu sa iti actualizezi contul tot timpul. Exista un anumit timp pentru munca si tehnologie si un anumit timp pentru concedii si relatii sociale. Multe dintre instrumentele care ne alimenteaza dependentele sunt profund invazive, asa ca trebuie sa fim vigilenti.

(…) Primul principiu al arhitecturii comportamentale este foarte simplu: orice aveti in apropiere va avea un impact mai mare asupra vietii cognitive decat ceea ce se afla mai departe. Inconjurati-va cu tentatii si veti fi tentati; eliminati tentatiile din locurile la care aveti acces usor si veti descoperi rezerve de vointa. Proximitatea este atat de puternica incat influenteaza chiar si natura prieteniilor, respectiv cu cine ajungeti sa va intalniti intamplator.

………….

La fel cum tindem sa ne imprietenim cu strainii din apropiere, suntem atrasi de orice tentatie se intampla sa fie la indemana. Multe remedii pentru dependenta comportamentala presupun stabilirea unei distante, psihologice sau fizice, intre utilizator si ceea ce declanseaza comportamentul. Heldergroen, un birou de design olandez, si-a proiectat mobilierul de birou in asa fel incat sa se ridice la tavan in mod automat in fiecare seara, la ora sase. Birourile, mesele si calculatoarele sunt legate cu fire puternice din otel care le trag in sus printr-un sistem de parghii puse in miscare de un motor puternic. Dupa ora sase, biroul se transforma in spatiu pentru yoga sau in ring de dans – sau orice alta activitate care se poate desfasura cu succes pe o podea libera. Producatorul de masini german Daimler are o politica similara pentru e-mailuri. Cei 100000 de angajati ai companiei pot sa isi configureze contul de e-mail in asa fel incat sa se stearga automat e-mailurile cand sunt in concediu. Un asa-numit asistent de corespondenta in vacanta trimite automat un mesaj la expeditor pentru a-i explica faptul ca e-mailul nu a fost primit si ii sugereaza un alt angajat Daimler care poate raspunde, daca mesajul este urgent. Angajatii se intorc din concediu la o casuta postala electronica aflata exact in aceeasi forma ca in momentul plecarii, cu saptamani in urma.

In momentul in care iti configurezi e-mailurile sa se stearga automat sau sa-ti dispara biroul, recunosti ca esti o alta persoana atunci cand nu esti tentat sa iti verifici e-mailul sau sa lucrezi pana tarziu. Poate ca esti adult acum, dar aceasta versiune viitoare a ta seamana mai mult cu un copil. Cea mai buna modalitate de a prelua controlul de la versiunea ta copilaroasa din viitor este sa iei masuri cata vreme esti inca adult – sa creezi o lume care il convinge, amageste sau chiar obliga pe sinele tau viitor sa faca ceea ce trebuie . Un ceas cu alarma numit SnuzNLuz ilustreaza superb aceasta idee. SnuzNLuz este conectat wireless la contul tau bancar. De fiecare data cand apesi pe butonul de amanare al alarmei, aceasta iti ia din cont in mod automat o suma prestabilita si o doneaza unei opere de binefacere pe care o detesti. Sustii Partidul Democrat? Apasa pe amanare si vei face o donatie de zece dolari catre Partidul Republican. Aceste donatii sunt modalitatea prin care versiunea ta din prezent incearca sa tina sub control versiunea ta din viitor.

(n.nemuritoareaderand: ganditi-va ca daca apasati snooze donati bani la PSD. Eficient, nu? 🙂 )

……….

Maneesh Sethi este  antreprenorul care a proiectat un produs numit Pavlok, produs care se foloseste de puterea feedback-ului negativ pentru a descuraja naravurile care se pot transforma in dependente. Pavlok este o mica bratara inteligenta care ofera feedback in momentul in care utilizatorul revine la naravul interzis. Aceasta metoda este cunoscuta sub numele de terapie aversiva: asocierea unei actiuni pe care ati vrea sa o schimbati cu o senzatie neplacuta sau fata de care aveti aversiune. La nivel subtil, Pavlok vibreaza sau scoate sunete discrete in momentul in acre faceti ceva ce ati promis sa nu faceti, iar la celalalt capat al spectrului, cel invaziv, administreaza un soc electric de intensitate medie.

……………..

La fel cum prima generatie care s-a nascut cu iPad nu a ajuns inca la varsta majoratului, nici remediile menite sa tempereze dependentele comportamentale nu sunt inca mature. Toate aceste solutii propuse sunt, intr-o anumita masura, inca exploratorii.

…………….

Chiar si fara Pavlok, va puteti proiecta mediul in asa fel incat sa va administrati mici pedepse imediat dupa manifestarea obiceiurilor proaste – pedepse ca sarcini pe care ati prefera sa le evitati sau experiente pe care le considerati neplacute.

……..

Arhitectura comportamentala admite faptul ca tentatia nu poate fi complet evitata. In locul abstinentei si al evitarii, multe solutii au legatura cu instrumente menite sa atenueze caracterul psihologic nemijlocit al experientelor dependente. Programatorul Benjamin Grosser a conceput unul dintre acele instrumente iscusite. Grosser explica pe site-ul lui:

Interfata Facebook este plina de numere. Aceste numere, sau statistici, masoara si prezinta valoarea si activitatea noastra sociala prin faptul ca ne numara prietenii, aprecierile, comentariile etc. Facebook Demetricator este un add-on pentru browser care ascunde aceste statistici. Accentul nu mai cade pe cat de multi prieteni aveti sau pe cat de mult va apreciaza postarea, ci pe cine sunt si ce au spus. Contorul de prieteni dispare. „16 persoane apreciaza asta” devine „oamenilor le place asta”. Prin astfel de schimbari, Demetricator ii invita pe utilizatorii Facebook sa incerce sistemul fara numere, pentru a vedea cum li se modifica experienta in absenta lor. Prin acest demers imi propun sa distrug obligatiile sociale predefinite pe care le formeaza aceste statistici, incurajand o societate in retea care sa nu fie dependenta de cuantificare.

(…) Afli ca oamenilor le place postarea ta, ca a fost distribuita si ca exista comentarii, dar nu poti pune accentul pe cifre, pentru ca au disparut. (…) Demetricatorul lui Gosser este relativ subtil. Mai degraba atenueaza semnalele de feedback care fac din Facebook un generator al dependentei decat va impiedica sa folositi reteaua cu totul. Daca eliminarea statisticilor nu este un stimul suficient de puternic, programul WasteNoTime este o alternativa severa. WasteNoTime monitorizeaza cat timp petreceti pe site-uri pe care le adaugati intr-o lista neagra. De exemplu, ati putea sa adaugati la propria lista neagra site-uri ca Facebook, Twitter si YouTube. Puteti sa va impiedicati cu totul browserul sa acceseze unele dintre aceste platforme, iar pentru altele puteti impune o limita de timp pentru utilizare. (…)In cazul unei urgente, exista metode pentru a trece peste WasteNoTime, dar sa te descotorosesti de program este indeajuns de frustrant incat procedura sa fie  ca o descurajare serioasa.

………………..

Problema pe care o avem cei mai multi dintre noi in majoritatea timpului este ca aceste experiente sunt atat de noi pentru noi, incat nu stim de unde sa le apucam. Dar odata ce intelegem cum functioneaza elementele de suspans – sau orice alt dispozitiv care da dependenta – putem sa gasim metode ocolitoare. Uneori, cel mai bine e sa vezi ce fac expertii.

………………

Nu toate experientele dependente sunt rele. Teoretic, aceleasi ancore care sustin dependenta pot fi canalizate si pentru a sustine alimentatia mai sanatoasa, activitatea fizica practicata in mod regulat, economisirea pentru perioada pensiei, donatiile caritabile si studiul dedicat. Uneori, problema nu este ca suntem dependenti de categoriile gresite de comportamente, ci mai degraba ca le abandonam pe cele bune. Arhitectura comportamentala nu este doar un instrument pentru a face mai putin din ce e gresit; este si o unealta pentru a face mai mult din ce e bine.

……………….

Sursa: Adam Alter – Irezistibil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s