Irezistibil I

20190419_102451

Parea ca cei care faceau produsele tehnologice respectau regula esentiala a traficului de droguri: nu te droga niciodata cu marfa ta.

…………….

Utilizatorii au de castigat de pe urma folosirii acestor aplicatii si site-uri (Instagram, Netflix, Tinder…), dar in acelasi timp se si chinuie sa le foloseasca moderat. Tristan Harris, un „specialist in probleme  de etica a designului”, considera ca problema nu este lipsa de vointa a oamenilor, ci faptul ca „sunt o mie de indivizi de celalalta parte a ecranului a caror preocupare profesionala este sa va distruga autocontrolul”.

…………..

Irezistibil urmareste cresterea incidentei obiceiurilor care provoaca dependenta, analizeaza cum apar, cine le concepe, trucurile psihologice care le fac atat de atractive si cum se pot diminua efectele nocive ale acestor adictii periculoase, precum si reorientarea acelorasi mecanisme in scopuri benefice. Daca programatorii aplicatiilor ii pot convinge pe oameni sa aloce mai mult timp si mai multi bani unui joc pe telefon, poate ca si expertii in legislatie pot sa ii incurajeze pe oameni sa economiseasca mai multi bani pentru pensie sau sa faca donatii mai multor cauze caritabile.

………………..

Epoca dependentei comportamentale este inca la inceput, dar semnale timpurii indica o criza. Obiceiurile care dau dependenta sunt nocive pentru ca se extind atat de tare, incat elimina alte preocupari esentiale, de la munca si joaca pana la igiena de baza si interactiunile sociale. Vestea buna este ca felul in care noi relationam cu aceste comportamente de tip dependent nu este batut in cuie. Se pot face multe pentru a reface echilibrul care exista inainte de era smartphone, a e-mailurilor, a accesoriilor tech, a retelelor sociale si a vizionarilor la cerere. Secretul este sa intelegem de ce sunt atat de agresive aceste dependente la nivel comportamental, cum profita de psihologia umana si cum sa invingem aceste obiceiuri care dau dependenta si care ne dauneaza, respectiv cum sa le cultivam pe cele care ne ajuta.

…………..

Telefoanele influenteaza prin simpla lor existenta, chiar si atunci cand nu sunt folosite in mod activ. Ne distrag pentru ca ne amintesc de lumea din afara conversatiei imediate si singura solutie, conform cercetatorilor, este sa le eliminam complet.

………..

World of Warcraft s-ar putea sa fie una dintre experientele comportamentale cu cea mai mare predispozitie la dependenta de pe planeta.

…………….

Astazi exista dispozitive mult mai mici care pot fi cu usurinta purtate si care inregistreaza fiecare pas. E ceva miraculos, dar in acelasi timp e si reteta pentru obsesie. Obsesia pentru activitatea fizica a devenit o specialitate psihiatrica, pentru ca sportivilor li se aminteste constant de activitatea lor si, chiar mai mult, de inactivitate. Cei care poarta ceasuri speciale pentru antrenamente devin captivi intr-un ciclu al intensificarii. Zece mii de pasi poate ca au fost scopul extrem de dorit saptamana trecuta, dar saptamana aceasta trebuie sa fie unsprezece mii. Saptamana viitoare douasprezece mii si apoi paisprezece mii. Aceasta tendinta nu poate continua la nesfarsit, dar multi oameni se forteaza, in ciuda unor fracturi induse de stres si a altor accidentari semnificative in cautarea aceleiasi euforii de endorfine care, in urma cu doar cateva luni, fusese generata de o cantitate mult mai mica de exercitii fizice.

………….

Calitatea somnului a scazut semnificativ in ultima jumatate de secol, in mod special in ultimele doua decenii, iar unul dintre principalii vinovati este lumina albastruie emanata de multe dintre aceste dispozitive electronice.

Milenii intregi lumina albastra nu a existat decat in timpul zilei. Lumanarile si focul facut cu lemne produc o lumina rosiatic-galbuie si nu exista lumina artificiala pe timpul noptii. Lumina focului nu este o problema, deoarece creierul interpreteaza lumina rosie ca pe un semnal asociat orei de culcare. Cu lumina albastra lucrurile stau altfel, pentru ca semnalizeaza dimineata. Asadar, 95% dintre noi ne inducem un fel de diferenta de fus orar in timpul noptii prin faptul ca le spunem corpurilor noastre ca ziua incepe chiar inainte sa mergem la culcare.

In mod normal, glanda pineala ingropata adanc in creierul nostru produce in timpul noptii un hormon numit melatonina. Melatonina provoaca somnolenta, motiv pentru care oamenii care sufera din cauza diferentelor de fus orar iau suplimente de melatonina inainte de culcare. Atunci cand lumina albastra ajunge la receptorii din ochi, glanda pineala sisteaza productia de melatonina si corpul incepe sa se pregateasca pentru zi.

………………

Substanta sau comportamentul in sine nu genereaza dependenta pana cand nu invatam sa p/il folosim ca remediu la problemele noastre psihologice. Daca esti anxios sau deprimat, de exemplu, s-ar putea sa descoperi ca heroina, mancarea sau pariurile iti diminueaza durerea. Daca te simti singur, s-ar putea sa te lasi prins intr-un joc video in care sa iti construiesti noi retele sociale.

…………….

Pana cand creierul nu invata ca drogul este esential pentru stabilitatea voastra emotionala, nu putem vorbi despre o dependenta.

………

Dependenta e un fel de dragoste prost directionata. Este dragostea pentru o obsesie, dar fara sprijin emotional.

…………..

Stanton Peele a scris ca dependenta nu era o boala. Mai degraba era o asociere dintre o nevoie psihologica nesatisfacuta si o serie de actiuni care ameliorau pe termen scurt acea nevoie, dar care in cele din urma era nociva pe termen lung. El a facut pentru prima data legatura dintre dragoste si dependente.

……………….

Exista o mare diferenta intre a-ti placea un drog si  a-ti dori un drog. Dependenta era mai mult decat doar sa-ti placa ceva. Dependentii nu erau oameni carora se intampla sa le placa drogurile pe care le consumau – acestia erau indivizi care isi doreau acele droguri foarte mult, chiar si pe masura ce incepusera sa nu le mai placa, pentru ca le distrugeau vietile. Ceea ce face ca dependenta sa fie atat de dificil de tratat este ca dorinta este mult mai dificil de invins decat placerea. „Atunci cand iau decizii, oamenii pun mai mult pret pe dorinta decat pe placere”, spune Berridge. „Sa-ti doresti ceva e mult mai robust, mai mare, mai vast si mai puternic. Sa-ti placa e ceva micut si fragil din punct de vedere anatomic – este usor de intrerupt si ocupa o parte foarte mica din creier. In schimb, nu este usor sa intrerupi activarea dorintei intense. Odata ce oamenii ajung sa isi doreasca un drog e ceva aproape permanent – dureaza cel putin un an la cei mai multi oameni si uneori s-ar putea sa dureze aproape toata viata.”Ideile lui Berridge explica de ce recidiva este atat de frecventa. Chiar si dupa ce ajungi sa urasti Facebook sau Instagram pentru ca iti consuma prea mult timp, continui sa iti doresti sa afli noutatile la fel de mult pe cat ti le doreai cand te faceau fericit.  Un studiu recent sugereaza ca jocul de-a inaccesibilul are acelasi efect: un partener romantic care nu poate fi cucerit este mai putin placut, dar mult mai dezirabil, ceea ce explica de ce unii oameni sunt atrasi de parteneri indisponibili din punct de vedere emotional.

……………

Stanton Peele a comparat dependenta cu dragostea prost orientata, iar sa te indragostesti de persoana nepotrivita este un caz clasic de dorinta fara placere. Sa iubesti persoana nepotrivita este ceva atat de obisnuit incat avem stereotipuri pentru „tipul care nu e bun de nimic” si „femeia fatala”. Stim ca nu ne fac bine, dar nu ne putem abtine sa nu ni-i dorim.

…………….

Adevarul despre dependenta pune sub semnul intrebarii multe dintre intuitiile noastre pe subiect. Nu e vorba ca trupul nostru se indragosteste iremediabil de un drog periculos, ci mai degraba ca mintea invata sa asocieze orice substanta sau comportament cu alinarea durerii psihologice. De fapt, dependenta nu are legatura cu indragostitul; asa cum a demonstrat Ken Berridge, toti dependentii isi doresc obiectul dependentei lor, dar multi dintre ei nu il plac deloc.

………………….

Sursa: Adam Alter – Irezistibil, dependenta de tehnologie si afacerile din spatele ei (aparuta in 2015 in lb. engleza)

Voi lasa aici si clipul lui Simon Sinek despre folosirea telefoanelor:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s