Invataturile lui Don Juan

20190415_100523

Pentru mine, nu exista decat calatoria pe cai care au inima, pe orice cale ar putea avea o inima. Acolo calatoresc eu, si singura provocare ce merita luata in seama este sa merg pana la capat. Acolo calatoresc eu cautand, cautand, cautand, pana la epuizare. (Don Juan)

……………

-Chiar si dumneata ai spus ca, de fapt, cunoasterea inseamna putere.

-Nu! mi-a raspuns el raspicat. Puterea se afla in felul de cunoastere pe care il detii. Ce rost are sa stii lucruri care nu-ti servesc la nimic?

……………..

Omul se indreapta spre cunoastere asa cum se indreapta spre razboi, treaz, cu teama, cu respect si cu convingere absoluta. A te indrepta spre cunoastere si a pleca la razboi in orice fel este o greseala, si oricine o va face va ajunge sa-si regrete pasul. (…) Atunci cand un om a indeplinit toate cele patru cerinte, nu vor fi greseli pentru care va trebui sa dea socoteala; in asemenea conditii actele sale isi pierd caracterul confuz al actelor nesabuite. Daca un asemnea om inregistreaza un esec sau sufera o infrangere, va pierde doar o batalie si nu va regreta acest lucru.

…………

Nu trebuie sa uiti niciodata ca o cale nu este decat o cale; daca simti ca nu trebuie sa o urmezi, nu mai merge pe ea sub nici un motiv. Ca sa obtii o astfel de claritate, trebuie sa duci o viata disciplinata. Doar atunci vei sti ca o cale nu este decat o cale si ca nu este o insulta, pentru tine sau pentru altii, s-o abandonezi, daca inima ta iti spune sa faci asta. Dar hotararea ta de a continua sa mergi pe acea cale sau de a o parasi trebuie sa fie luata fara ca tu sa fii influentat de teama sau de ambitie. Te avertizez! Priveste fiecare cale cu atentie si cu prudenta. Incearc-o ori de cate ori consideri ca e necesar. (…)Calea aceasta are o inima? Toate caile sunt la fel: ele nu duc nicaieri. (…) Are calea aceasta o inima? Daca are, calea este buna; daca nu are, nu-ti foloseste la nimic. Nici una dintre aceste cai nu duce nicaieri; dar una are o inima, cealalta, nu. Una iti asigura o calatorie placuta; atat timp cat mergi pe ea, te identifici cu ea. Cealalta te va face sa-ti blestemi zilele. Una te face puternic; cealalta te slabeste.

………….

O alta ipostaza a limpezimii mintii era ideea ca un om al cunoasterii, pentru a potenta performanta actiunilor sale obligatorii, trebuia sa asambleze toate resursele pe care invataturile i le pusesera la comanda. Aceasta insemna sa fii fluid. Aceasta idee crea un sens al directiei dandu-i omului senzatia ca este maleabil si plin de resurse. Caracterul obligatoriu al tuturor actelor ar fi imbibat omul cu rigiditate sau sterilitate, daca n-ar fi existat ideea ca omul cunoasterii trebuia sa fie fluid.

………..

Sursa: Carlos Castaneda – Invataturile lui Don Juan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s