Curs de miracole pe intelesul tuturor

20190402_214817

Recunosc, am recurs la scurtatura. N-ar fi prima oara. Si acum rad cand imi aduc aminte cum am vrut sa inteleg pentru un proiect la astrofizica Teoria Stringurilor…intr-o noapte…cu String Theory for Dummies, desigur 🙂 Mno, cam asa si acum, Cursul de Miracole pentru To(n)tii care se cred spirituali.

Cine a dat o geana si s-a apucat de uriesenia aia albastra de Curs in miracole, ma va intelege. Iti trebuie vointa si muschi si numai sa o scoti din biblioteca…d’apai sa citesti consecvent, zilnic, cate o lectie sau din Manual. Asa, pe dupa sura, suna bine si totu-i roz. Ba mai exista o carte de introducere in Curs, portocalie, daca groaza persista. Dar tot nu-mi scapa originalul (chiar si pentru simplul fapt ca raman fara picior). Ii vine lui timpul. Pana atunci, o mers si nenea Alan Cohen. Ba chiar am gasit ponturi faine.

…………………..

CDM ne spune ca orice act este ori o expresie a iubirii, ori un apel pentru iubire. Oricine fura, violeaza sau ucide are un gol adanc in suflet. Se simte pustiu, frant, pierdut, lipsit de putere si singur. Nicio persoana care este conectata la Sinele sau real nu s-ar gandi sa-i faca rau altcuiva. Prin urmare, desi infractiunile sunt, evident, o chestiune ce tine de politie, la nivel mai profund este vorba despre o rana sufleteasca.

……………

Hai sa spunem ca toate acestea sunt adevarate – cel care iti face necazuri este un nemernic, un tradator si un mincinos. Gandeste-te la asta: cum te-a ajutat aceasta persoana sa evoluezi? Ce muschi spirituali ai dezvoltat, muschi pe care nu i-ai fi intarit daca aceasta persoana ar fi fost draguta cu tine? Ai invatat sa-ti pastrezi puterea si stima de sine in prezenta unei incercari de a te insulta? Nu-i asa ca acum iti rostesti adevarul mai repede si mai direct? Nu-i asa ca acum spui ce doresti, in loc sa amani momentul cu pasivitate? Stabilesti limite mai sanatoase? Manifesti mai multa rabdare si compasiune? Faci alegeri care te onoreaza mai mult? Sunt multe beneficii pe care poate le-ai castigat sau ai putea inca sa le castigi de la cineva care te provoaca. Gandeste-te la barbatul din Grecia antica care i-a platit unui tip echivalentul a 100 de dolari din ziua de azi pentru a-l urmari si insulta, astfel incat sa poata trece dincolo de insulta. (Se spune: „O insulta este o binefacere pentru un intelept.”) Asadar, poti fi recunoscator ca o Cruella De Vil personala nu ti-a trimis o factura pentru serviciile prestate! 🙂

Toata lumea te ajuta. Unii ne ajuta fiind buni, iar altii ne ajuta cu un comportament mai putin bun, asa ca noi putem alege bunatatea indiferent de ceea ce fac ei. Ai un contract la nivel de suflet cu adversarul tau pentru a te ajuta sa avansezi din punct de vedere spiritual. El este prietenul tau drag care a fost de acord sa poarte costumul dumanului, pentru a te motiva sa iti revendici puterea. Cei mai geniali actori accepta roluri ale unor personaje cu caractere foarte ciudate. Dupa ce piesa s-a sfarsit si si-au scos costumele, sunt adesea oameni foarte draguti, complet diferiti de personajul pe care l-au interpretat pentru spectacol. Fii mai putin atent la actul lor de pe scena si stai cu ei la cabine dupa spectacol, band un pahar de vin impreuna si razand despre performanta din seara aceea. Recunoaste adevarata lor prietenie si sustinere, exprimate prin talentul lor de a juca un personaj negativ in mod convingator.

Nu vei castiga niciodata acuzandu-i pe ceilalti pentru pierderea ta. Intotdeauna vei castiga prin onorarea celorlalti pentru contributia lor. Aceasta inversare de perspectiva este mutatia cea mai utila de perceptie pe care o vei obtine vreodata.

……………

Gandeste-te la atacul persoanei ca la o cerere de iubire.

…………

Oare acest lucru aduce mai multa bucurie in lume sau o diminueaza?

…………

Preferi sa ai dreptate sau sa fii fericit?

…………..

„Te rog, arata-mi” este una din cele mai puternice rugaciuni pe care o poti rosti. Dar trebuie sa fii deschis la indrumarile spiritului.

……………..

Clarvazatorul Dougall Fraser aminteste tuturor: Dar tu stiai deja asta.

Atunci cand te confrunti cu orice decizie, imagineaza-ti ca stii deja. Sarcina ta nu este sa bantui pamantul cautand pe cineva mai destept decat tine ca sa-ti spuna ce sa faci. Sarcina ta este sa te cufunzi in inima ta si sa-ti amintesti ce stii. Gurul suprem locuieste in interiorul tau.

……………

Ce este bine pentru tine vrea sa vina la tine. Ce nu este bine pentru tine vrea sa se indeparteze de tine. Daca trebuie sa te lupti ca sa obtii sau sa pastrezi ceva, nu-ti apartine si, probabil, iti va fi mai bine fara. Ceva mai bun iti apartine. Lucrurile iti apartin nu prin manipularea ta, ci prin dreptul constiintei tale. Mentine-ti constiinta la cel mai inalt nivel posibil si ce este al tau va sti sa vina la tine.

……………….

(…)Uita de obiceiul asta pentru moment si concentraza-ti atentia pe activitati cu o frecventa mai inalta. Apoi obiceiurile mai dense vor disparea de la sine.

…………..

-De ce este atat de multa furie in trafic?

-Pentru ca oamenii vor sa fie furiosi, iar traficul este o scuza convenabila.

Raspunsul a fost o ilustrare perfecta a Lectiei CDM „Nu ma supar niciodata din ce cauza cred eu.” Alegem sa fim suparati pentru ca ni se pare mai atragator decat pacea. Evenimentele nu ne supara. Noi ne suparam si apoi consideram ca evenimentele sunt cauza. Am putea la fel de usor – mult mai usor – sa alegem pacea.

…………………

Increderea ramane temelia intregului sistem de gandire al invatatorului lui Dumnezeu.

…………..

Credem ca, daca ceilalti ai sti adevarul despre noi, ar fugi tipand, desi, daca ar sti adevarul despre noi, ne-ar iubi pentru totdeauna.

………..

Vezi perfectiune acolo unde ceilalti vad limite.

Vezi integritate acolo unde ceilalti vad probleme de sanatate.

Iubeste in timp ce altora le este frica.

……………

Lemn si apa

O maxima Zen ne spune: „Inainte de iluminare, taie lemne si cara apa. Dupa iluminare, taie lemne si cara apa.” Oamenii iluminati fac multe lucruri pe care le fac majoritatea oamenilor. Singura diferenta este ca ei sunt impliniti in interior, in loc sa caute implinirea in exterior.

„Exista un mod de a trai in lume care nu e de aici, desi pare sa fie. Nu iti schimbi infatisarea, desi zambesti mai des. Fruntea iti e senina, ochii iti sunt linistiti. Iar cei care pasesc prin lume ca tine isi recunosc seamanul. Dar te vor recunoaste si cei care nu au perceput inca drumul si vor crede ca esti ca ei, cum ai fost mai inainte.”(CDM)

Unele dintre cele mai luminate suflete de pe planeta sunt oameni simpli, smeriti si modesti, despre care nu ai crede ca sunt maestri spirituali. Ei sunt ospatari, soferi de autobuz si depanatori care au ales bunatatea ca scop in viata. Poate nu au auzit niciodata de Curs de miracole si nici de o alta cale spirituala formala, dar caile lor sunt miraculoase pentru ca sunt ingaduitori. Asa cum a observat teologul evreu Abraham Joshua Heschel: „Cand eram tanar, ii admiram pe oamenii inteligenti. Acum, ca sunt in varsta, ii admir pe oamenii buni.”

Sursa: Alan Cohen-Curs de miracole pe intelesul tuturor

3 thoughts on “Curs de miracole pe intelesul tuturor”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s