Dragoste si trezire II

20190302_172956

Oricand uram pe cineva, uram o parte din noi pe care o vedem in acea persoana. Nu ne enerveaza nimic din ceea ce nu este in noi insine. (Hermann Hesse)

…………..

Poate ca tot ceea ce este teribil e, in esenta, ceva neajutorat care are nevoie de dragostea noastra. (Rainer Maria Rilke)

………

Daca privim relatia ca pe o oglinda, atunci orice ne supara ne poate oferi o informatie utila. Aceasta devine un stegulet rosu care indica un lucru la care trebuie sa ne raportam, care trebuie vindecat, strans sau iubit in interiorul nostru. Astfel, atunci cand partenerul nostru va apasa butoanele noastre, in loc sa spunem: „Ce e cu tine?”, am putea spune „Un buton a fost apasat. Ia sa vad care este”. Asta inseamna „sa fii responsabil pentru experienta ta”.

………….

Nimic pe lume nu se poate schimba dintr-o realitate intr-alta daca nu devine, mai intai, nimic, adica daca nu trece prin realitatea dintre stadii. Si atunci, devine o noua creatura, de la ou, la pui. In momentul in care nu mai exista oul, dar nu exista inca nici puiul, avem momentul de nimic.

Aceasta este o stare primara, pe care nimeni nu o poate percepe pentru ca este o forta ce precede creatia. Se numeste haos. (Din „Tales of the Hasidim” Martin Buber)

…………..

Haosul trebuie privit ca o veste foarte buna. (Chogyam Trungpa)

…….

Daca iubirea este ca un soare a carui caldura ne face sa ne extindem si sa ne dezvoltam in coaja personalitatii noastre conditionate, atunci in momentul in care aceasta carapace protectoare incepe sa se crape, noi vom trece prin momente de incertitudine sau de panica. Caci, chiar daca vechile noastre identitati stau in calea dezvoltarii noastre, ele ne ofera un anumit confort si oarece securitate. Atunci cand una dintre ele incepe sa se dizolve, pare adesea ca lumea noastra ordonata aluneca in haos.

In momentele in care vechea fatada defensiva incepe sa se crape, dar noi nu am gasit inca un alt mod de a fi care sa-i ia locul, trecem prin starea amintita mai sus, aceea intermediara – in care „oul nu mai exista, dar nu exista inca nici puiul”. Cu toate ca aceasta stare intermediara poate parea amenintatoare, ea ofera o ocazie speciala de a uita ceea ce s-a intamplat inainte si de a ne reorienta catre noua situatie care s-a ivit. Deci este important sa invatam cum sa ne miscam in aceste momente de incertitudine si agitatie, pentru ca ele pot conduce catre inceputuri noi – catre o renastere.

…………..

„spaima de a fi nimic”

……………

Niciun prieten, terapeut sau dascal spiritual nu va simti impactul tendintelor mele negativiste la fel de viu ca partenera mea. Nimeni nu poate fi la fel de interesat sa o vada deschizandu-se si scapand de inchistari, la fel ca mine. Deci, daca amandoi vrem sa ne dezvoltam in aceste zone, este intelept sa ne ajutam reciproc. Existenta unei legaturi de suflet inseamna ca fiecare poate cere ajutorul celuilalt sau indrumarea lui in zonele in care el este mai puternic.

Un cuplu care vrea sa faca asta poate incepe prin a se intreba „Vreau sa primesc ajutorul partenerului in legatura cu aceasta parte din mine cu care nu ma descurc? Sunt gata sa-i ofer acelasi ajutor?” Daca exista dorinta, atunci cei doi se pot intreba unul pe celalalt, isi pot cere ajutorul legat de o zona dificila si-si pot impartasi ce este de cel mai mare ajutor.

(…) Atunci cand cei pe care-i iubim ne cer ajutorul in legatura cu punctele lor slabe, asta ne ofera ocazia de a relationa mai constient cu acea parte din ei, in loc sa o acceptam doar. Vom descoperi ca a invata sa fim mai prezenti fata de laturile noastre necizelate este cel mai bun mod de a-i ajuta pe cei dragi. Ceea ce-i va ajuta pe ei cel mai mult nu este diferit de ceea ce ne trebuie noua, atunci cand suntem blocati. In loc sa incercam sa-i „reparam”, le-am putea da spatiu, i-am putea lasa sa traiasca experienta, am putea fi alaturi de ei, am putea pastra un contact prietenos.

Pe masura ce doi parteneri invata sa fie mai mult alaturi unul de celalalt, legatura lor de suflet se aprofundeaza si slabiciunile lor devin puncte forte.

………….

Atunci cand ne dezvaluim partenerului nostru si constatam ca asta duce la vindecare, nu ne face rau, facem o decoperire importanta – relatia intima poate oferi un sanctuar dincolo de lumea fatadelor; un spatiu sacru in care noi putem fi noi insine, asa cum suntem. Cele mai multe religii recunosc importanta revelatiei de sine si au creat un spatiu aparte pentru aceasta in ritualul confesiunii. Nu propun ca o relatie sa devina un confesional in niciun fel formal sau religios. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca acest gen de demascare – spunerea adevarului, impartasirea luptelor noastre interioare, dezvaluirea laturilor noastre brute – este o activitate sacra care permite ca doua suflete sa se intalneasca si sa se atinga mult mai profund.

Daca refuzam sa dezvaluim ceea ce este adevarat pentru noi, relatia noastra cu celalalt va ramane blocata la nivelul personalitatii, iar izvoarele profunde de energie vitala vor seca.

…….

Doua laturi ale puterii reale

Puterea reala si creativitatea se nasc din unirea dintre masculin si feminin, care sunt ca doi curenti care se unesc pentru a crea un flux mai mare de energie. Accesul nostru la aceasta putere vine din deschiderea si receptivitatea yin, asa cum spune D.H. Lawrence:

Daca un barbat sau o femeie, sau o rasa, sau o natiune este sa fie ceva, atunci trebuie sa aiba generozitatea de a admite ca forta ii vine de sus. Nu este a sa, nu este generata de sine. Vine, asa cum vine si electricitatea, din neant… Pentru trait, trebuie sa ni se dea viata… si noi nu trebuie sa incercam sa o dominam. De sus ne vine puterea vietii, puterea de a trai, iar noi trebuie sa ne pastram inimile deschise.

Descriind felul in care puterea reala vine la noi de dincolo de personalitate si cum noi trebuie sa ne deschidem inimile, daca vrem sa primim aceasta putere, Lawrence vorbeste despre latura feminina a naturii noastre. Apoi vorbeste despre masculin: „Dar viata nu va veni, daca nu traim”. Noi primi o viata noua numai daca radiem si dam mai departe ceea ce am primit.

„Asta lamureste doua aspecte”, continua Lawrence, oferind cea mai frumoasa definitie a puterii pe care am intalnit-o eu: „Puterea este viata care se scurge prin noi, in primul rand”. Aici el accentueaza intaietatea aspectului feminin al puterii, cel receptiv. „In al doilea rand, exercitiul puterii este ceea ce pune viata in miscare. Puterea este pouvoir – a putea sa. Forta: abilitatea de a face, de a crea ceea ce poate exista”. Dupa ce am primit viata, trebuie sa dam viata, sa punem viata in miscare, sa ne actualizam potentialul semintiei. Acesta este aspectul masculin al vietii.

Lawrence continua: „Dar intr-o vreme care, asa cum e cazul vremii noastre, si-a pierdut misterul puterii si reverenta fata de ea, o falsa putere se substituie”. Misterul puterii – ce ciudat suna aceasta exprimare intr-o cultura in care autoritatea apartine celor care folosesc banii, tehnologia sau armele pentru a domina si a exploata. Adevarata putere este un mister, pentru ca „ne este data de deasupra”. Din pacate, cultura noastra are foarte mica intelegere in ceea ce priveste jumatatea yin a puterii – felul in care adevarata autoritate poate izvori din deschiderea si supunerea fata de viata.

Falsa putere – dominatia – este o facatura pentru ca ea nu accentueaza viata. Ea izvoraste din mentalitatea egocentrista a lui „Eu sunt stapanul sortii mele, capitanul sufletului meu” – ceea ce sufoca viata, incercand s-o controleze. Atunci cand puterea yang se manifesta in acest fel, ea devine toxica, imprastiind poluare si devastare.

Lawrence sugereaza un mod simplu pentru a face distinctia intre cele doua tipuri de putere: „Adevarata putere, care este diferita de falsa putere, niciodata nu ne apartine”. Recunoscand sacralitatea acestei forte mai mari, Lawrence concluzioneaza cu o binecuvantare: „Binecuvantati sunt cei puternici, caci lor le apartine regatul pamantesc”.

Acest „regat pamantesc”, nascut din casatoria dintre masculin si feminin, este o forta a carei sursa este abilitatea noastra de a primi viata si a carei expresie este capacitatea noastra de a da viata. Cele doua jumatati ale naturii noastre se intalnesc si se unesc in inima, acea poarta deschisa prin care suntem cel mai usor penetrati si prin care si daruim cel mai mult.

………….

„vreau sa ma pot relaxa in relatie fara a fi distrusa”

………………

F: Ceea ce vreau de la relaria mea este sa fie reala. Toate fiintele umane au sentimente, fie ca sunt barbati, fie ca sunt femei. Atunci cand nu vad sentimentele tale, imi pierd increderea in mine. Incep sa cred ca nu esti real. Si incep sa ma indoiesc si de mine. Pe mine ma sperie prefacatoria. Vreau sa stiu ca tu vezi valoarea relatiei intime si ca vrei sa inveti mai multe despre cum sa fii real in relatia cu o femeie.

……………

Cauta mereu natura ta profunda la cei cu care esti. (Rumi)

……….

A ramane asemenea unui copil inseamna a-l vedea pe Celalalt – partenerul, lumea, banii, functia, succesul – drept furnizorul acelei hrane de care are nevoie sinele pentru a supravietui. A te maturiza inseamna a face o tranzitie cruciala – de la viata axata pe a extrage cat mai mult de la Celalalt la viata traita prin creativitate si iubire, care vin in mod natural din fiinta noastra. Pentru aceasta e nevoie de o schimbare a propriei noastre abordari fata de cine suntem – de la sinele fals, a carui identitate se bazeaza pe stari vechi, din trecut, la adevaratul sine, a carui natura este in permanenta deschisa in fata realitatii.

…………….

Spre a-l gasi pe cel Iubit trebuie sa devii cel Iubit. (Rumi)

………

Pe masura ce doi iubiti isi deschid inimile si cultiva o mai mare profunzime a sufletului prin legatura lor, vor simti cu mai multa ardoare neinsufletirea lumii moderne. Si aici vor avea cu adevarat ceva de daruit: straduindu-se sa redea acestei lumi inima si sufletul. Pot incepe prin a-si transforma casa intr-un mediu sacru, hranind in copiii lor o umanitate mai profunda sau cultivand o comunitate de prieteni grijulii. Apoi pot merge mai departe, venind cu o mai mare deschidere si umanitate in interactiunile lor zilnice cu oamenii, ajutandu-i pe altii sa se trezeasca din amortirea si neinsufletirea ce au pus stapanire pe lume, ingrijind petecul de pamant pe care locuiesc, indepartandu-se de influentele ce golesc sufletul, precum televiziunea, si dedicand mai mult timp conversatiilor reale, meditatiei, practicilor spirituale sau creativitatii, sau dedicandu-si viata spre a sluji fortele trezirii la realitate si ale renasterii in intreaga noastra societate. Acestea sunt doar cateva din nenumaratele modalitati prin care iubitii pot incepe sa isi extinda viziunea si iubirea. Daca pot lasa relatia lor sa devina un vas ce hraneste sufletul si pot impartasi si altora descoperirile pe care le fac, pe masura ce-si vindeca propriile diviziuni interioare, acesta ar putea fi unul dintre cele mai de pret daruri pe care le vor oferi acestei lumi aspre.

Astfel, relatia intima devine un microcosmos in care putem invata sa ne deschidem inimile de dragul tuturor fiintelor. Invatand sa ne acceptam durerea, sa ne deschidem in fata temerilor, sa celebram frumusetea vietii in ciuda tuturor suferintelor ei, iesim din temnita conditionarii noastre. Pornim pe un drum ce ne surprinde in permanenta – invatand sa fim noi insine si, in acelasi timp, mai mult decat noi insine. Asa cum evidentia maestrul Zen Shunryu Suzuki, „cand esti tu insuti, doar tu insuti, de la un capat la celalalt, esti intreg Universul. Nu mai esti aceasta persoana conditionata”. Atunci, desi poate ne dedicam intrajutorarii lumii, bunastarea noastra nu va depinde de rezultat. Caci devenim una cu acea forta din Univers care se reinventeaza in permanenta.

Sursa: John Welwood – Dragoste si trezire, psihologia sacra a cuplului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s