Inima deschisa, minte deschisa

20190301_141205

Exista, in prezent, patru filiatii majore, cunoscute si ca scoli ale budismului tibetan: Nyingma, Sakya, Kagyu si Gelug. Fiecare dintre acestea s-a dezvoltat in perioade diferite si in regiuni diverse ale Tibetului. Ele impartasesc aceleasi principii, practici si convingeri esentiale; deosebirile dintre ele constau, in principal, in modul de abordare a invatarii si a practicii.

………………

In urma cu cativa ani, un calugar varstnic pornise in calatorie din Tibet in India pentru a se intalni cu un mare invatator. In timp ce stateau de vorba, calugarul a mentionat ca fusese intemnitat timp de mai multi ani dupa Revolutia Culturala.

„Imi era atat de frica!”, spunea calugarul cel varstnic.

„Sa nu mori?”, l-a intrebat invatatorul. „Sa nu fii batut? Torturat?”

Batranul clatina in semn de dezaprobare din cap.

„Nu, nu”, sopti el. „Imi era teama sa nu-mi pierd iubirea pentru oamenii care pazeau inchisoarea. Acestia aveau arme si bate. Ne amenintau cu ele in permanenta. Dar multi dintre ei nu faceau decat sa se supuna ordinelor. Aveau sotii si copii si parinti pe care trebuiau sa ii protejeze. Ideea este ca ne bateau si ne ucideau pentru a-si proteja familiile.

Imi era teama ca as fi putut sa uit ca acesti oameni se purtau rau cu noi deoarece doreau sa isi protejeze propriile familii. Le era teama pentru viata celor pe care ii iubeau.

Si imi este teama deoarece nu mai simt atat de multa intelegere pentru ei. Simt uneori ca mi-as dori sa le fac rau la fel de mult cat mi-au facut ei si cat le-au facut celor pe care eu ii iubeam.”

Teama, dupa cum sublinia invatatorul, era unitatea de masura a iubirii lui.

………..

A traversa poduri, a descoperi tipare, a te reconecta la iubirea pura si a extinde aceasta iubire spre ceilalti inseamna sa pornesti intr-o calatorie despre care eu cred in adancul inimii mele ca suntem capabili sa o ducem la bun sfarsit.

Tot ceea ce iti trebuie pentru a face primul pas se gaseste ascuns adanc in tine insuti. S-ar putea sa para acum doar o licarire plapanda, dar odata cu fiecare pas pe care-l faci, ea va creste, devenind tot mai puternica, mai stralucitoare. Va deveni contagioasa si se va extinde. Pe masura ce vei traversa poduri, te vei reconecta la iubirea pura si vei incepe sa descoperi caldura, deschiderea si claritatea din tine insuti, ii vei inspira pe ceilalti sa vada stralucirea iubirii din sufletul lor.

Nu trebuie sa rostesti niciun cuvant. Nu trebuie sa-i inveti pe altii nimic. Tot ce trebuie sa faci este sa fii tu asa cum esti: o valvataie stralucitoare, luminand in intunericul deznadejdii, un exemplu de persoana capabila sa traverseze poduri prin deschiderea inimii si a mintii tale.

Sursa: Tsoknyi Rinpoche, Eric Swanson – Inima deschisa, minte deschisa

One thought on “Inima deschisa, minte deschisa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s