Imortalitate constienta

20190117_121255

I: Ce cale recomandati? Avem nevoie de Gratia dumneavoastra.

R: „Fii tacut, nu gandi si stii ca Eu sunt.”

……………..

Samadhi inseamna a trece dincolo, a transcende, iar nonidentificarea trupului cu Sinele este o concluzie evidenta si inevitabila. Se spune ca exista persoane care au ramas cufundate in nirvikalpa samadhi o mie de ani sau mai mult.

(i)Ancorarea si mentinerea in Realitate este samadhi.

(ii)Ancorarea si mentinerea in Realitate prin efort este savikalpa samadhi.

(iii)Comuniunea cu Realitatea intr-o stare de ne-constienta de lume este nirvikapla samadhi.

(iv)Comuniunea cu Ignoranta [intr-o stare de] ne-constienta de lume este somn (capul se pleaca, nu insa si in samadhi).

(v)Salasluirea fara efort in starea naturala, primordiala si pura este sahaja nirvikalpa samadhi.

………………….

I: Este solitudinea necesara pentru jnani?

R: Un om se poate afla in iuresul multimii, mentinandu-si totusi seninatatea; un asemenea om este cu adevarat in solitudine. Un altul poate trai izolat in paduri indepartate, fiind totusi incapabil sa-si stapaneasca mintea. Un om atasat de dorinta nu poate dobandi solitudinea, oriunde s-ar afla; un om detasat este intotdeauna in solitudine. Atunci cand lucrezi intr-o stare de detasare, de fapt lucrezi in solitudine, iar in acest caz munca nu te afecteaza. In schimb, munca efectuata cu atasament te incatuseaza. Solitudinea nu e de gasit doar in padure. Ea poate fi aflata chiar si in toiul ocupatiilor mundane.

…………….

Nu vorbi tuturor despre aceasta cale. Numai catorva, celor putini cuprinsi de zbuciumul interior de a cunoaste Adevarul, de dorinta arzatoare de a-l descoperi. Doar acestora ar trebui sa li se spuna. Fata de toti ceilalti pastreaza tacerea si tine secretul pentru tine.

…………….

Doua sunt caile deschise unui aspirant: bhakti si jnana. Un bhakta se abandoneaza lui Dumnezeu, sub a carui protectie va trai in [liniste si] siguranta. Un jnani stie ca nu exista nimic in afara Sinelui, si astfel traieste fericit. Trebuie sa aderi ferm la una dintre aceste doua linii de conduita, indiferent care ar fi.

…………….

I: Yoga este o metoda de abordare potrivita?

R: In final, exista o singura abordare a Telului si aceasta se rezuma la realizarea Sinelui; asadar, de ce sa pierzi timpul parcurgand diverse alte carari care, in cel mai bun caz, te vor conduce la aceeasi cale finala? Este de preferat sa pornesti pe calea finala de la bun inceput, decat sa cutreieri poteci laturalnice. Mediteaza asupra a ceea ce este Sinele, acesta este esentialul – totul se reduce la aflarea acestui raspuns. Vezi Sinele in tot; actioneaza in mod spontan, ca sa spunem asa, si lasa-l pe „El” sa fie prezent, iar el va fi disponibil intru eternitate. Nu cauta rezultate; fa ceea ce e just, apoi lasa lucrurile in voia lor.

…………………

I: Intentionez ca de data aceasta sa raman in Orient trei sau patru ani.

R: „Nu te gandi la ziua de maine”, a spus Iisus.

……………….

Moartea constienta constituie scopul evolutiei, impreuna cu imortalitatea constienta – in timp ce ne aflam inca in viata, in corpul fizic.

…………………

Exista o putere superioara care te conduce; lasa-te condus de acea putere. Ea stie ce are de facut si cum sa procedeze. Incredinteaza-te Ei.

……………….

I: Sfintii care traiesc in paduri indepartate sau in muntii Tibetului sunt totusi folositori lumii?

R: Foarte folositori. Realizarea Sinelui este cel mai mare ajutor ce poate fi conferit omenirii, oriunde ar trai sfintii.

I: Nu este necesar ca sfintii sa traiasca in mijlocul oamenilor pentru a-i putea  ajuta?

R: Omul realizat nu vede lumea ca pe ceva diferit de el insusi. Ajutorul conferit de catre o asemenea fiinta este imperceptibil, insa continua sa fie. Un sfant ajuta intreaga umanitate, insa fara ca aceasta sa o stie. Tacerea unui intelept daruieste beneficii si instruire permanente omenirii, in vreme ce prelegerile intretin indivizii pret de cateva ore, fara a-i inalta spiritual. Tacerea este elocventa neintrerupta.

I: Dar nu ar fi fost mai eficient sa se fi amestecat printre oameni?

R: Nu exista altii cu care sa te asociezi sau printre care sa te amesteci; Sinele este singura Realitate.

…………

I: Cum se poate recunoaste un guru competent?

R: Prin pacea mentala resimtita in prezenta acestuia si prin sentimentul de respect pe care ti-l inspira.

……………..

I: Prin educatie si instruire, un intelept poate deveni mai folositor lumii?

R: Pana si omul invatat trebuie sa se incline in fata unui intelept nestiutor de carte. Instruirea este ignoranta invatata.

………………..

I: De ce s-a manifestat Sinele in forma acestei lumi mizerabile?

R: Ca tu sa il cauti. Ochii tai nu se pot vedea pe ei insisi. Pune-le in fata o oglinda. Abia atunci se vor vedea pe ei insisi. Asa este si cu creatia. Cauta sa te vezi mai intai pe tine si dupa aceea vei privi intreaga lume ca fiind Sinele.

………….

Mesajul personal al lui Maharshi catre Paul Brunton, trimis prin posta, in Anglia: „Fii fara teama! Tu esti Sinele! Fii Acela! „Departe” si „aproape” sunt simple plasmuiri mintale. In Sinele adevarat nu exista loc de indoiala, asadar, nu te lasa prada indoielilor, socotind daca o cale este sau nu justa. Teama si indoiala exista doar pe Calea necunoscuta. Calea insasi te va calauzi corect.”

Sursa: Ramana Maharshi – Imortalitate constienta (convorbiri inregistrate de Paul Brunton si Munagala Venkataramiah)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s