Doar ramai tacut II

20181211_170223

Trebuie sa avem credinta in ceva? Trebuie sa credem in vorbele unui invatator? Trebuie sa credem ca putem obtine eliberarea?

Da, desigur. Trebuie sa ai credinta. Crede in Sinele tau. Crede „eu sunt liber”. Daca tot vrei sa ai incredere in ceva, atunci aceasta este cea mai buna credinta pe care o poti avea. „Eu sunt deja liber.” In prezent crezi ca suferi si esti incatusat. De ce sa nu schimbi aceasta idee si sa crezi ca esti liber? Ce diferenta este intre acestea?

……………

Papaji, tu spui ca iluminarea este un lucru foarte usor de descoperit, dar totusi te-am auzit spunand de multe ori ca aceia care s-au trezit si si-au descoperit propriul Sine pot fi numarati pe degete. Daca este atat de usor, atunci de ce au reusit atat de putini?

Este cel mai usor lucru, deoarece nu trebuie sa depui nici un efort. Este atat de usor incat nu trebuie sa mergi nicaieri pentru a-l realiza. Tot ce trebuie sa faci este sa ramai tacut. Realizarea eliberarii este cel mai usor lucru dintre toate. Oamenii spun ca este dificil doar pentru ca mintea lor este in permanenta angajata in altceva. Eliberarea in sine nu este dificila. Renuntarea la obiectele exterioare este dificila. Va trebui sa iei o decizie. Te poti decide chiar acum, ori poti amana pentru viata viitoare.

………………

Daca ramai tacut, te vei indragosti de acea tacere si pace interioara. Toti alearga dupa fericire si pace, dar nu le gasesc. Iubirea, pacea, fericirea, frumusetea, toate se afla in tine insuti, in tacerea interioara, aici si acum. Tocmai de aceea le spun tuturor ca nu au de ce sa mediteze. Pentru a medita ai nevoie de o minte, iar ori de cate ori iti folosesti mintea, rezultatul va fi mental. De asemenea, ai nevoie de un corp. Ti se spune sa stai intr-o pozitie anume, tinand mainile si picioarele intr-un anumit fel. Activitatile fizice iti ofera rezultate fizice, activitatile mentale iti ofera rezultate mentale. Insa eu vorbesc despre ceva care se afla dincolo de minte si de corp – ceva ce nu poate fi realizat prin mijloace fizice sau mentale.

Cand esti atras de o idee spirituala si incepi sa o urmezi, rezultatul va fi intelectual. Asadar, renunta la orice idee. Nu incerca sa patrunzi in aceasta tacere prin intermediul mijloacelor intelectuale, mentale sau fizice. Dizolva-ti orice ganduri, notiuni, concepte, idei; scapa de tot ce ai aflat sau citit si vei descoperi ca tu esti Vacuitatea Insasi.

………..

Prin urmare, cand ii privesti pe oameni in satsang, tu vezi doar iluminati care pretind ca nu sunt iluminati?

[O pauza indelungata] Oh, este o intrebare dificila, dar trebuie sa raspund la ea, deoarece raspund la toate intrebarile. In primul rand, ii absorb pe toti si le ofer un loc in Inima mea. Asa cum un iubit ii ofera iubitei sale un loc in inima lui, tot asa le ofer si eu un loc in Inima mea tuturor celor de aici. Atunci o deschid si spun: „Voi si cu mine vom sta de vorba. Da. Voi nu sunteti diferiti sau separati de mine; cu totii va aflati in Inima mea. Voi sunteti in Inima mea. Sa stam de vorba.”

……………………..

Papaji, intreaga viata ai incercat sa-ti exprimi experienta interioara. Vrei, te rog, sa mai incerci o data. Cine esti tu? Ce esti tu? Care este experienta ta? Ce este Sinele tau?

Un raspuns foarte usor este: „Eu sunt propriul tau Sine.” Eu sunt propriul tau Sine – acesta este Adevarul. Cum sa fie cu putinta ca eu sa fiu doar eu insumi? Eu sunt Sinele tau si Sinele tuturor fiintelor care au existat si Sinele fiintelor care vor trebui sa existe.

Sursa: H. W. L. Poonja – Doar ramai tacut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s