Doar ramai tacut I

20181211_170223

„Salasluind in sine, indeplineste-ti datoria fata de familie si societate fara sa fii atasat in nici un fel de ele.” (Ramana Maharshi)

…………….

In primele luni dupa realizare, nu mi-a aparut nici macar un singur gand. Puteam merge la serviciu si puteam munci fara sa gandesc absolut nimic. La fel se intampla si cand mergeam la Tiruvannamalai. Indiferent ca stateam la picioarele Maestrului meu, munceam, ma plimbam sau faceam cumparaturi, totul se desfasura fara nici un fel de activitate mentala. Era un ocean de tacere interioara care nu dadea nastere nici macar unui val mental. Nu mi-a luat mult pana sa realizez ca pentru a functiona in lume nu este necesara o minte si nici un fel de ganduri.

Cand cineva salasluieste in Sine, o putere divina are grija de tot ce se intampla in viata sa. Toate actiunile aveau loc spontan si erau efectuate intr-un mod foarte eficient, fara nici un fel de activitate sau efort mental.

………………………

Dupa ce te-ai realizat vei intelege ca doar Sinele exista si indeplineste toate activitatile, nicidecum ego-ul. Acest Sine insufleteste actiunile tuturor fiintelor. Cand realizezi Sinele vei avea deplina incredere in el si in activitatile care le indeplineste prin tine.

Realizarea-de-Sine este cea mai mareata realizare. Daca vrei sa ajuti lumea, aceasta este cea mai buna modalitate. In starea aceea Sinele iti va revela planurile sale. Dupa iluminare nu tu vei decide: „ Acum, prin actiunile mele, voi ajuta intreaga umanitate.” Daca, dupa realizare, Sinele are nevoie sa te foloseasca, o  va face.

Pentru a lasa Sinele sa te foloseasca in acest mod, va trebui sa i te abandonezi total, sa il asculti si sa i te daruiesti complet. Daca reusesti, atunci vei sti ca tu si Sinele sunteti unul. Cunoscand aceasta, vei fi constient ca indiferent de actiunile corpului, Sinele este Acela care le practica. In starea aceea tu, persoana, nu mai esti responsabil de nimic. Tot ce este realizat in starea aceea este perfect, desavarsit, deoarece Sinele nu poate gresi. El nici macar nu are capacitatea de a judeca daca acele activitati sunt bune sau rele.

Daruieste-te Sinelui si ramai tacut. Asta este tot ceea ce ai nevoie. Imediat ce ai reusit, vei vedea, instantaneu, in interiorul tau, o flacara  de energie care iti va da putere. Iti va patrunde sistemul nervos si iti va oferi o energie de mii de ori mai puternica decat poti obtine prin resursele proprii. In aceasta stare de abandon total, daca ii permiti energiei sa lucreze prin tine, vei vedea ca nu exista nici un „tu” care lucreaza. Corpul va functiona, insa tu vei sti ca nu esti corpul. O alta energie, o forta eterna, iti va pune in miscare membrele si organele.

Chiar si acum, inainte de a se produce abandonul, aceeasi forta lucreaza prin corpul tau, dar ego-ul se apropie si spune: „Eu sunt cel care fac totul.” Dizolva acest sentiment si ideea ca tu faci ceva nu va mai aparea.

………………

„Fii tacut in minte, tacut in simturi, tacut in trup. Apoi, cand toate acestea raman tacute, nu mai face nimic. In starea aceea adevarul ti se va revela de la sine. Va aparea in fata ta si va spune: „Ce doresti?”” Kabir

…………..

„Ceea ce apare si dispare nu este real.” Ramana Maharshi

…………..

Eu nu sfatuiesc niciodata pe nimeni sa renunte la lume. Nu aceasta este modalitatea de a realiza iluminarea. A fost incercata si in Orient si in Occident, dar nicaieri nu a dat rezultate. Sfatul meu este complet opus: „Ramai tacut. Ramai acolo unde esti si nu respinge activitatile lumesti. Doar ramai tacut o clipa si vezi ce se intampla.”

Aceasta este o idee foarte noua. Cred ca pana in prezent nu a mai fost raspandita de nimeni. Inainte, oamenii practicau ascetismul, tapas, timp de zeci de ani pentru a obtine iluminarea. Regii renuntau la avere si plecau in paduri sau pesteri pentru a se devota practicii spirituale. Insa nu au rezolvat nimic. De ce? Pentru ca iluminarea, eliberarea, nu este ceva care poate fi „castigat” sau „obtinut”. Ea deja exista aici si acum, ea se afla in interiorul tau ca propriul tau Sine. Nu trebuie sa o cauti nicaieri in alta parte.

……………………………..

Inseamna ca urmand orice sfat, in afara celui de „ramai tacut”, ne vom indeparta de Sine?

Bineinteles, deoarece orice sfat te va indrepta spre trecut. Repet: orice sfat pe care il poti mentiona ti-a venit de la cineva care l-a auzit sau l-a citit. El apartine trecutului. Nu iti poate arata ce esti aici si acum, in aceasta clipa. De aceea, nu te increde in nici un astfel de mesaj. Nu te increde in informatia pe care ti-o transmit simturile. Ignora orice sfat, transcende simturile si toate informatiile furnizate de ele. Doar asa poti cunoaste cine esti cu adevarat. Timp de milioane de ani te-ai bucurat de placerile senzoriale. Acum, poate pentru prima oara, ai imbracat forma unei fiinte umane. Foloseste-te de ea cat poti de bine.

Nu pleca urechea la nici un sfat. Sfatuitorii nu au oferit niciodata nimanui rezultate bune. Ei te invata doar sa lupti, sa te certi, sa intri in tot felul de conflicte cu vecinii sau cu cei care nu-ti impartasesc aceeasi orientare religioasa. Iar daca le urmezi sfaturile, inevitabil, la  un moment dat vei intalni alti sfatuitori care iti vor spune: „Nu, nu ii asculta pe acestia, urmeaza-ne pe noi.” Astfel, conflictele sunt de neevitat.

Sursa: H. W. L. Poonja – Doar ramai tacut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s