Calatoria in timp

20181029_184408

Povestea incepe la sfarsitul secolului trecut, cand tanarul H.G. Wells scria si rescria povestirea fantastica din care avea sa se nasca prima lui carte si o senzatie internationala: Masina Timpului. Era o epoca in care o multime de forte se uneau pentru a remodela perspectiva umana asupra timpului. Unele erau filosofice, altele tehnologice: telegraful electric, locomotiva cu aburi, descoperirea civilizatiilor ingropate si perfectionarea ceasurilor. James Gleick urmareste evolutia calatoriei in timp ca idee care devine parte din cultura contemporana – de la Marcel Proust la Doctor Who, de la Jorge Luis Borges la Woody Allen. Autorul cerceteaza inevitabilele paradoxuri in bucla si analizeaza granita flexibila dintre fictiune „pulp” si fizica moderna. In final, se apleaca asupra unei transfigurari temporale care zguduie chiar prezentul nostru: lumea conectata instantaneu, cu prezentul ei atotcuprinzator si viitorul tot mai scurt.

Oamenii ca noi, care cred in fizica, stiu ca distinctia dintre trecut, prezent si viitor nu este decat o iluzie care persista cu incapatanare. (Einstein)

Timpul si spatiul sunt moduri in care gandim, nu conditii in care traim. (Einstein)

Am raspunsuri aproximative si convingeri posibile si grade diferite de certitudine despre diverse lucruri, dar nu sunt absolut sigur de nimic. (Feynman)

Sursa: James Gleick – Calatoria in timp-o istorie

One thought on “Calatoria in timp”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s