Barca goala

boats

Cand un om traverseaza un rau

Si de barca lui se loveste o barca goala,

Chiar daca este iute la manie,

Nu se va supara foarte tare.

Dar de va vedea pe cineva in barca,

Ii va striga sa se dea la o parte.

Si daca strigatul lui nu va fi auzit, el va striga din nou,

Si apoi din nou si din nou si va incepe sa-l blesteme.

Totul pentru ca in barca se afla cineva.

Daca barca ar fi goala, omul nu ar striga, nu s-ar mania.

 

Daca simtiti ca intrati tot timpul in coliziune cu alti oameni si aceia se supara pe voi, retineti, nu este vina lor. Inseamna ca barca voastra nu este goala. Se supara pe voi fiindca egoul vostru se aflam in barca. Daca barca ar fi goala, ar fi o prostie din partea lor sa se supere; si-ar da seama ca ar fi o prostie si nu s-ar mai supara.

Uneori apropiatii mei se mai supara pe mine, dar isi dau seama imediat ca sunt caraghiosi. Daca barca este goala, puteti chiar sa va amuzati de mania altora, fiindca din moment ce in barca nu se afla nimeni, nu pe voi s-au suparat. Sa retineti acest lucru: daca oamenii se tot lovesc de voi, inseamna ca opuneti rezistenta ca un perete fara usi. Faceti undeva o usa, deveniti goi in acel punct, dati-le voie sa treaca.

Dar chiar si asa uneori oamenii se vor supara. Se pot supara chiar si pe un buddha, fiindca oamenii se comporta prosteste. Se poate intampla ca barca lor sa se loveasca de o barca goala si ei sa nu se uite daca acolo se afla cineva. Si sa inceapa sa tipe. Sunt atat de suparati in sinea lor, incat nu mai vad daca au la cine sa tipe sau nu.

Dar o barca goala poate savura chiar si un asemenea moment; daca nu va aflati acolo, cum ar putea sa va loveasca mania lor?

Simbolul barcii goale este foarte frumos. Oamenii se supara fiindca sunt prea mult prezenti in barcile lor, sunt prea grei in barca. Constituie piedici solide, de care nu se poate trece. Iar viata este o suma de interconexiuni. Daca sunteti prea mult ego, veti intra in coliziune cu toata lumea. Veti fi intr-un conflict continuu. Viata voastra va fi manie, depresie, agresivitate si violenta continua.

Ori de cate ori vedeti ca cineva este manios pe voi sau simtiti ca va tot ciocniti de el, aveti tendinta sa dati vina pe acea persoana. Acesta este modul in care interpreteaza ignoranta asemenea situatii. Ignoranta trage mereu concluzia ca celalalt este de vina. Intelepciunea insa spune: „Daca cineva trebuie sa poarte raspunderea pentru aceasta situatie, atunci eu sunt singurul raspunzator. Ca sa nu intru in coliziune cu alti oameni, ar trebui sa nu mai fiu prezent in barca. ”

„Eu sunt responsabil” nu inseamna ca „eu am facut ceva rau si de aceea s-a suparat cutare pe mine.” Nu asa se pune problema. Poate ca nu ati facut nimic, dar simplul fapt ca va aflati in barca este suficient ca sa atrageti mania celuilalt. Nu se pune problema de a fi facut ceva rau sau nu. Problema este ca sunteti.

Aceasta este diferenta dintre Tao si alte religii. Alte religii spun: „Fiti buni, purtati-va astfel  incat sa nu suparati pe nimeni.” Tao insa spune: „Nu fiti.”

Nu se pune problema sa va purtati bine sau rau. Nu asa se pune problema. Chiar si cel mai bun dintre oameni, un sfant chiar, poate sa atraga mania altcuiva pentru simplul fapt ca se afla acolo. Omul rau se simte vinovat – barca lui nu este plina pana la refuz, totusi el se simte vinovat. Nu este cine stie ce prezenta in barca, dar vina il face sa bata in retragere. Omul bun, in schimb, se simte atat de bun, incat umple barca pana da pe dinafara.

De aceea ori de cate ori va aflati in prezenta unui om bun va simtiti de-a dreptul torturati – nu fiindca el v-ar tortura, ci fiindca prezenta lui este apasatoare. In preajma asa-zisilor oameni buni va simtiti tristi si parca ati dori sa-i evitati. Asa-zisii oameni buni sunt intotdeauna foarte apasatori. Cum intrati in contact cu ei, cum va simtiti tristi si va doriti sa plecati cat mai repede posibil.

Moralistii, puritanii, virtuosii sunt atat de apasatori, arunca poveri atat de mari in jurul lor – umbre groase – incat nimeni nu-i agreeaza. Nu sunt o companie placuta, nu pot fi prieteni buni. Este imposibila prietenia cu un om bun, sau aproape imposibila, din cauza ca privirea lui tot timpul condamna. Imediat ce ajungi in preajma lui, el e bun si tu esti rau. Nu trebuie sa faca nimic ca sa va simtiti asa, fiinta lui creeaza aceasta situatie care va enerveaza instantaneu.

Tao este total diferit. Tao are o calitate diferita, iar in ce ma priveste, Tao este cea mai profunda religie ce a existat vreodata pe pamant. Nimic nu se compara cu Tao. Sunt asemanari, strafulgerari ale adevarului lui Tao, in zicerile lui Iisus, Buddha sau Krishna, dar doar atat, strafulgerari.

Lao Tzu si Chuang Tzu au transmis cel mai pur mesaj cu putinta, de o puritate absoluta – nimic nu-l intineaza. Iar mesajul este urmatorul: totul se intampla fiindca in barca se afla cineva. Iadul exista fiindca in barca se afla cineva.

……………

Omul perfect, omul cu adevarat intelept, omul Tao, isi urmeaza calea fara sa se raporteze la altii. Voi suferiti pentru ca inca va raportati la ceilalti si sunteti, din cauza aceasta, limitati. Atunci cand va bizuiti pe altii, deveniti slabi si dependenti.  Dar nu este un castig nici daca va mandriti cu faptul ca mergeti singuri. Mergeti singuri, dar nu va mandriti. In felul acesta, va veti  putea misca liberi prin lume, fara sa fiti o parte a ei. Puteti convietui cu familia fara sa fiti un membru al ei. Puteti fi soti fara sa va insotiti. Puteti poseda fara a fi stapaniti de ceea ce posedati. Lumea va ramane afara, nu va patrunde inauntru. Atunci puteti fi in lume, dar nu veti fi corupti de ea.

Aceasta este singuratatea autentica – sa fii in lume, fara sa fii atins de ea. Daca incepeti sa va mandriti cu retragerea voastra din lume, ati pierdut. Daca incepeti sa va ganditi: „Sunt cineva”, inseamna ca barca nu este goala si ati cazut victima egoului.

Sursa: Osho – Barca goala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s