Portile perceptiei

20180905_155007

Intr-o dimineata din primavara anului 1953, Aldous Huxley ia patru zecimi de gram de mescalina si asteapta rabdator sa vada ce se intampla. Dupa un timp, constata ca totul, de la florile din vaza pana la cutele pantalonilor, e complet schimbat: culorile sunt mai intense si mai luminoase, iar timpul si spatiul par sa nu aiba nici o importanta. Huxley noteaza cu lux de amanunte senzatiile traite in Portile perceptiei.

…………………..

„Vorbim prea mult. Ar trebui sa vorbim mai putin si sa desenam mai mult. Eu as vrea sa renunt cu totul la vorbire si, aidoma Naturii organice, sa comunic tot ce am de zis prin desene. Smochinul de colo, micul sarpe, coconul de pe pervazul ferestrei asteptandu-si cuminte viitorul – toate astea sunt semne colosale. Cine ar fi in stare sa le descifreze intelesul cum se cuvine ar putea fi capabil sa se lipseasca total de cuvantul rostit sau scris. Cu cat ma gandesc mai mult, vorbirea mi se pare un lucru zadarnic, mediocru, chiar sclivisit (as fi tentat sa spun). In schimb, cat te poate infiora gravitatea Naturii si tacerea ei cand te trezesti fata in fata cu ea, netulburat, inaintea unei culmi golase sau in pustiul muntilor batrani.” Goethe

…………..

Stim prea putin despre efectele fiziologice ale mescalinei. Probabil (inca nu suntem siguri) interfereaza cu sistemul de enzime care regleaza functionarea cerebrala, scazand randamentul creierului in postura sa de instrument care serveste mintii sa se concentreze asupra problemelor vietii, la suprafata planetei noastre. Scaderea a ceea ce ar putea fi numit randamentul biologic al creierului pare sa permita patrunderea in constiinta a unor categorii de evenimente mentale in mod normal excluse, din cauza ca nu au valoare de supravietuire. Intruziunea unor elemente similare, fara valoare din punct de vedere biologic, dar valoroase estetic si uneori spiritual, poate surveni din cauza bolii sau a oboselii; sau poate fi indusa prin post ori prin perioade de recluziune in spatiu intunecos, in liniste deplina.

Viziunile sub influenta mescalinei sau a acidului lisergic inceteaza daca persoanei i se administreaza o doza considerabila de acid nicotinic. Astfel, ne vine mai usor sa explicam rolul postului in declansarea viziunilor. Prin reducerea cantitatii de zahar aflate la dispozitia organismului, postul scade randamentul biologic al creierului si permite patrunderea in constiinta a unor elemente fara nici o valoare de supravietuire. Mai mult decat atat, provocand avitaminoza, indeparteaza din sange acidul nicotinic care, este stiut, inhiba viziunile. Un alt inhibitor al trairilor vizionare este experienta perceptiva obisnuita, de zi cu zi. Psihologii experimentalisti au descoperit ca, daca un subiect este inchis intr-un „mediu limitat”, fara lumina, fara sunete si fara mirosuri, si asezat intr-o baie calduta in care are contact, aproape imperceptibil, cu un singur obiect, acesta va incepe foarte curand sa „auda” si sa „vada” tot felul de lucruri, sa aiba senzatii stranii in corp.

…………….

Experienta luminii: toate cele vazute de calatorul la antipozii cugetului par sa straluceasca din interior, scaldate intr-o lumina splendida. Tonurile depasesc cu mult in intensitate cele vazute in stare normala si, in acelasi timp, capacitatea de a distinge diferente subtile de culori si nuante creste si ea considerabil.

……………….

La antipozii cugetului ne aflam complet – sau aproape complet – despartiti de limbaj, in afara sistemului gandirii conceptuale. Prin urmare, felul in care percepem obiectele vizionare pastreaza toata prospetimea, toata intensitatea nuda a trairilor care nu au fost niciodata transpuse in cuvinte, niciodata asimilate unor abstractii fara viata. Culoarea lor (acel atribut al datului) are straluciri ce ne par supranaturale, tocmai pentru ca este de fapt absolut naturala – adica absolut nepervertita nici de limbaj, nici de notiunile stiintifice, filozofice si utilitare prin care, in mod obisnuit, recream lumea data mohorat, dupa chipul si asemanarea noastra omeneasca.

Sursa: Aldous Huxley – Portile perceptiei. Raiul si iadul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s