In cautarea fericirii III

20180819_182006

Cei cei infrunta viata cu un sentiment de securitate sunt mult mai fericiti decat cei ce o infrunta cu unul de insecuritate, cel putin cata vreme sentimentul de securitate nu-i duce la dezastru. Iar in marea majoritate a cazurilor, desi nu in toate, sentimentul de securitate va contribui el insusi la a-l feri pe cel in cauza de primejdii in fata carora altii ar sucomba. Daca pasesti pe o scandura ingusta deasupra unui abis, e mult mai probabil sa cazi daca simti frica decat daca nu simti. Acelasi lucru se aplica si la conduita omului in viata. E posibil fireste, ca si un om neinfricat sa fie lovit de o nenorocire neasteptata, dar este probabil ca el va trece teafar prin numeroase situatii dificile in care un om timid ar sfarsi prost. Aceasta forma utila de incredere in sine imbraca, fireste, nenumarate forme. Unul o simte la munte, altul pe mare, iar un al treilea in aer. Dar increderea in sine generala in fata vietii izvoraste, mai mult decat din orice altceva, din obisnuinta insului de a primi atata afectiune de felul potrivit, de cata are nevoie.

Afectiunea primita, nu cea oferita, este cea care genereaza acest sentiment de securitate, desi el izvoraste in cea mai mare masura dintr-o afectiune reciproca.

…………..

Omul intelept nu observa praful pe care servitoarea a omis sa-l stearga, cartoful pe care bucatarul nu l-a fiert indeajuns si funinginea pe care cosarul nu a curatat-o ca lumea. Nu vreau sa spun ca el nu intreprinde nimic spre a remedia aceste lucruri, daca are timp sa o faca; vreau sa spun doar ca le trateaza fara emotie. Framantarea, agitatia si iritarea sunt emotii care nu servesc la nimic.

(…) Omului care s-a emancipat de imperiul ingrijorarii viata i se va parea mult mai vesela decat i se parea atunci cand era vesnic iritat. Idiosincraziile fata de anumite persoane, care altadata il aduceau la disperare, acum i se vor parea doar amuzante. Cand domnul A. se va apuca pentru a suta si nu mai stiu cata oara sa povesteasca intamplarea episcopului din Tierra del Fuego, el se va amuza tinand scorul si nu va simti inclinarea de a incerca zadarnic o diversiune printr-o intamplare proprie.  Daca i se intampla sa i se rupa siretul de la pantof taman cand se grabea sa prinda un tren de dimineata devreme, se va gandi, dupa ce va fi proferat injuraturile de rigoare, ca respectivul eveniment n-are cine stie ce importanta in istoria cosmosului. Daca i se intampla ca, tocmai cand de pregatea sa formuleze o cerere in casatorie, sa-i vina in vizita un vecin plicticos, se va gandi ca oricui i se putea intampla un asemenea dezastru, cu exceptia stramosului nostru Adam, care, de altfel, a avut si el oarece neplaceri in materie. Exista nenumarate moduri de a te consola de necazuri marunte, facand analogii bizare si paralele originale. Imi inchipui ca orice barbat sau femeie civilizata are o imagine despre sine si ca nu-i place cand se intampla ceva ce pare sa strice aceasta imagine. Remediul cel mai bun este sa nu ai o singura astfel de imagine, ci o galerie intreaga, de unde sa alegi pe cea potrivita cu incidentul de care ai parte. Daca vreunul din aceste portrete e un pic ridicol, cu atat mai bine; nu-i inteligent sa te vezi cat e ziua de lunga ca un erou de mare tragedie. Nu vreau sa sugerez ca e bine ca omul sa se priveasca intotdeauna pe sine ca pe un clovn intr-o comedie, pentru ca cei ce fac asa sunt si mai enervanti; in alegerea rolului potrivit cu o anumita situatie e nevoie de un pic de tact. Fireste ca daca poti sa uiti de tine si sa nu adopti nici un fel de rol, e perfect. In schimb, daca jucarea unui rol ti-a devenit a doua natura, gandeste-te in ce fel de piesa joci si astfel vei evita monotonia.

Sursa: Bertrand Russell – In cautarea fericirii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s