Quiet – puterea introvertitilor intr-o lume asurzitoare

20180616_213035

Te-ai putea intreba cum un individ atat de introvertit precum profesorul Little reuseste sa vorbeasca in public atat de eficient. Raspunsul, spune el, e simplu si are legatura cu noul domeniu din psihologie pe care l-a creat aproape de unul singur, numit Teoria trasaturilor libere. Little este de parere ca trasaturile stabile si cele libere pot coexista. Conform teoriei mentionate, ne nastem si suntem inzestrati cultural cu anumite trasaturi de personalitate – introversiunea, de exemplu -, dar putem actiiona si altfel decat suntem, de fapt, in beneficiul „proiectelor personale esentiale”.

Altfel spus, introvertitii sunt capabili sa se comporte ca extravertitii de dragul activitatii pe care o considera importanta, al oamenilor la care tin sau al altor lucruri pe care le considera importante. Teoria trasaturilor libere explica de ce un introvertit ii poate organiza sotiei lui extravertite o petrecere-surpriza sau de ce se poate alatura asociatiei parintilor de la scoala fiicei sale. Ea explica de ce e posibil ca un om de stiinta extravertit sa se poarte rezervat in laboratorul sau, ca o persoana agreabila sa faca pe incapatanata in cadrul unei negocieri de afaceri sau ca un unchi artagos sa se comporte iubitor cu nepoata sa cand o scoate la o inghetata. Asa cum sugereaza aceste exemple, Teoria trasaturilor libere se aplica in contexte diferite, dar este mai ales relevanta pentru introvertitii care traiesc sub umbrela Idealului de Extravertire.

Conform lui Little, vietile noastre se imbunatatesc spectaculos cand suntem implicati in proiecte personale esentiale pe care le consideram semnificative, usor de gestionat si mai putin stresante, pentru care avem si sustinerea celorlalti. Cand cineva ne intreaba „Ce mai faci?”, putem da un raspuns evaziv dar adevaratul nostru raspuns este in functie de cat de bine ne merg proiectele personale esentiale.

De aceea profesorul Little, care este introvertitul perfect, tine discursuri cu atata pasiune. Asemenea unui Socrate modern, el isi iubeste mult studentii; sa le deschida mintea si sa contribuie la binele lor sunt doua dintre proiectele sale personale esentiale. Cand Little primea in audienta la Harvard, studentii faceau coada pe coridor, de parca le-ar fi dat bilete gratuite la un concert rock. Timp de mai bine de 20 de ani, studentii sai il rugau sa le scrie sute de scrisori de recomandare pe an. „Brian Little este cel mai implicat, mai amuzant si mai afectuos profesor pe care l-am cunoscut vreodata”, scria despre el un student. „Nici nu stiu de unde sa incep cu nenumaratele feluri  in care mi-a influentat in mod pozitiv viata.” Prin urmare, pentru Brian Little, efortul suplimentar pe care il cere extinderea limitelor sale naturale este justificat prin fructificarea proiectului sau personal: trezirea tuturor acelor minti.

La prima vedere, Teoria trasaturilor libere pare sa se opuna unei parti din mostenirea noastra culturala, parte draga inimii noastre. Sfatul des citat al lui Shakespeare, „Lupta sa fii tu insuti”, tinteste pana departe, in ADN-ul nostru filosofic. Multora dintre noi nu ne place ideea de a deveni un personaj fals, indiferent pentru cat de mult sau de putin timp. Si daca actionam altfel decat suntem, convingandu-ne ca pseudoeul nostru este real, se poate in cele din urma sa ne epuizam, fara ca macar sa stim de ce. Geniul teoriei lui Little consta in felul curat in care rezolva acest disconfort. Da, doar pretindem ca suntem extravertiti si, da, o asemenea lipsa de autenticitate poate fi ambigua din punct de vedere moral (ca sa nu mai spunem obositoare), dar daca este in serviciul iubirii sau al vocatiei profesionale, atunci facem exact asa cum ne sfatuia Shakespeare.

………….

Dar, chiar daca iti atingi limitele pentru un proiect persoal esential, nu vei vrea sa fii prea mult sau pentru prea mult timp altfel decat esti. Iti amintesti de acele drumuri la toaleta pe care le facea profesorul Little intre discursuri? Aceste momente de retragere ne spun ca, in mod paradoxal, cea mai buna modalitate de a intra in pielea personajului este de a ramane tu insuti pe cat posibil – incepand prin a-ti crea in viata cotidiana cat de multe „nise de refacere” poti.

„Nise de refacere” este termenul profesorului Little pentru spatiul unde te duci pentru a redeveni tu insuti.

……………..

Tuturor ne-ar fi mai bine daca, inainte de a accepta un job nou, am evalua prezenta sau absenta niselor de refacere cu aceeasi grija cu care discutam despre politica de concedii sau asigurarile de sanatate. Introvertitii ar trebui sa-si puna intrebarea: acest job mi-ar permite sa acord timp unor activitati specifice mie, cum ar fi: cititul, conceperea de noi strategii, scrierea si documentarea? Voi avea un spatiu personal sau voi fi supus solicitarilor constante ale unui birou de tip open space? Daca jobul nu-mi ofera suficiente nise de refacere, voi avea destul timp liber seara si in weekenduri pentru a mi le acorda?

…………….

Poti ajunge acolo unde sa-ti transformi zilele de munca intr-o imensa nisa de refacere.

…………………..

Profesorul Little sustine, cu mare ardoare, ca fiecare dintre noi sa incheie un „Acord al trasaturilor libere”. Aceasta este ultima parte a Teoriei trasaturilor libere. Acordul recunoaste ca fiecare dintre noi va actiona altfel decat este in anumite momente – fiind asa cum este in restul timpului.

Sursa: Susan Cain – Quiet, puterea introvertitilor intr-o lume asurzitoare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s