Calea barbatului superior 4

Leacul pentru lipsa scopului tau in viata si pentru confuzia pe care probabil o traiesti este sa fii provocat sa traiesti la limita ta, deoarece ai pierdut capacitatea de a trai acolo singur.

Cele doua modalitati de a te duce la limita fortei tale masculine sunt austeritatea si provocarea. Austeritatea inseamna sa elimini confortul din viata ta, cu toate tabieturile si comoditatile care ti-au invadat traiul si te-au facut sa-ti pierzi vigilenta si luciditatea in aceasta stare de semi-vegetare. Indeparteaza tot ce iti atenueaza capacitatea de a fi constient si de a trai la limita. Gata. Fara ziare sau reviste. Fara televizor. Fara bomboane, prajituri sau dulciuri. Fara sex. Fara imbratisari. Fara sa citesti nimic in timp ce mananci sau stai pe toaleta. Redu timpul de munca la un minimum necesar. Fara filme. Fara conversatii sterile care nu sunt despre adevar, iubire sau divinitate. Fara petreceri.

Daca urmezi aceasta disciplina cateva saptamani, precum si orice alte discipline care te pot stimula sa traiesti la limita, atunci viata ta va fi curatata de zaturile constiintei tale adormite. Si te vei trezi. Va trebui insa sa infrunti cu hotarare si curaj disconfortul si insatisfactia de baza care este structura ascunsa a vietii. Vei fi insa viu si vei accepta provocarea de a-ti trai adevarul, in loc sa te ascunzi de el. Suferinta pura poate fi adeseori maestrul pentru o evolutie masculina. Inainte, concentrandu-ti toata atentia in munca, televizor, sex si lectura, nu exista nici un stimul care sa aduca la suprafata suferinta, pentru ca sa incepi sa descoperi adevarul celui care sufera. Si astfel sursa adevarului din tine ramanea pentru tine ascunsa.

Viata ta devine structurata in intregime de mijloacele tale tale preferate de evitare a suferintei pe care rareori iti permiti si vrei sa o simti. Si cand atingi suprafata suferintei, poate sub forma plictiselii, iei repede o revista sau telecomanda.

In schimb, cand ajungi la limita de suportabilitate a suferintei, acolo, in acel prezent, simte-ti cu toata fiinta suferinta, odihneste-te in ea, imbratiseaz-o, fa dragoste cu ea. Simte-ti suferinta atat de adanc si de amanuntit incat sa vrei sa o penetrezi pana la identificare pentru a-i intelege baza inspaimantatoare. Daca vei reflecta mai profund, vei descoperi ca aproape tot ce faci, faci pentru ca ti-e frica sa mori. Si totusi tocmai asta faci: incepi sa mori, putin cate putin, evident inconstient, din clipa in care te nasti. Poti sa participi la aceasta sarbatoare perpetua a mortii, fiind cat mai viu, cat mai atent si lucid, ancorat in clipa prezenta care inseamna numai viata constienta sau poti sa fi un mort care crede ca traieste uitandu-se la meci si band bere. Eliminand plasa de siguranta a confortului din viata ta, ai ocazia sa cazi liber in acest moment dintre nastere si moarte, chiar prin spatiul reprezentat de fricile tale de suferinta si moarte, in sursa infinita a darurilor tale care este constiinta trezita a Sinelui tau.

Cealalta metoda pentru redescoperirea esentei tale masculine este provocarea. Formele mai superficiale ale provocarii includ activitati precum alpinismul, sporturi de competitie, sporturi extreme, tabere de instructie. Aceste forme de provocare fizica insufletesc instantaneu simtul masculin al scopului si al directiei, atat la barbati, cat si la femei. Formele mai profunde derprovocare presupun oferirea directa a darului tau in moduri care au fost blocate de frica ta. Daca ti-a fost intotdeauna teama sa vorbesti in public, poti accepta provocarea de a vorbi in public o data pe saptamana timp de trei luni. Daca ratezi si lipsesti de la o intalnire intr-o saptamana, in saptamana urmatoare trebuie sa tii trei discursuri. Daca ai vrut intotdeauna sa scrii un roman, dar n-ai reusit niciodata sa termini unul, le spui prietenilor tai ca vei termina un capitol pe saptamana sau luna in urmatorul an. De fiecare data cand nu iti indeplinesti obiectivul saptamanal, le datorezi prietenilor tai 100 de dolari. Daca nu iti indeplinesti obiectivul anual, le datorezi 1000 de dolari. Ideea este ca trebuie sa existe o consecinta a faptului ca nu te tii de promisune. Foloseste frica si provocarea ca sa transcenzi frica si sa atingi succesul si realizarea. Evident ca poti sa gasesti situatii care genereaza consecinte si mai puternince si stimulatoare care te vor face sa traiesti din nou la limita pentru ca mai apoi sa ti-o poti depasi.

Trebuie sa infiltrezi consecintele prin tot restul vietii tale, daca nu vrei sa te agati de plasa de siguranta a placerilor superficiale. Cele mai puternice forme de realiniere masculina implica atat austeritatea, cat si provocarea. Du-te in mijlocul padurii, singur, numai cu strictul necesar pentru supravietuire. Nimic de citit, nimic de facut. Posteste si nu dormi cat mai mult timp posibil. Provoaca-ti atentia cu ceva practici, cum ar fi incantatiile sau miscarea rituala, pentru ca atentia ta sa nu devieze sau s-o ia razna. Deschide-te si asteapta. Nu iti acoperi suferinta. Nu renunta inainte de a cadea prin deschizatura fricii tale si de a iesi la suprafata cu o viziune noua, despre adevarata ta misiune, forma unica a sacrificiului tau viu. Accepta sa ramai intr-o deplina retragere si izolare si sa meditezi sau sa te rogi continuu. Acest fel de izolare si provocare este o forma extrema si puternica de cautare a unei viziuni masculine, dar exista forme mai obisnuite care sunt si ele utile in viata de zi cu zi. Petrece catva timp in fiecare zi in singuratate, fara distractii. Ramai singur in camera ta 30 minute. Poti sa incepi si cu mai putin. Stai linistit pe scaun sau chiar jos cu picioarele incrucisate sau cum iti este mai bine, fara sa te foiesti, fara sa schimbi canalele de la televizor, fara sa rasfoiesti reviste, fara muzica, fara bere sau alune. Foar fii, exact asa cum esti, fara a incerca sa schimbi ceva. Constientizeaza tot ceea ce simti si esti. Tine pasul cu suferinta ta, pana ce cazi prin ea si intuiesti sursa nesfarsita a adevarului fiintei tale, a vietii tale.

Sursa: David Deida – Calea barbatului superior

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s