Arta esentei III

20180322_130247

Arta KUFU

Kufu este un alt concept zen deseori folosit la nivel cotidian. El defineste arta de a te descurca in orice situatie folosind numai „mijloacele la indemana”. Kufu inseamna sa incropesti o masa doar din resturile gasite in frigider, inseamna sa-ti impachetezi hainele intr-o esarfa ale carei colturi le innozi apoi impreuna, atunci cand nu ai loc unde sa le pui sau o geanta in care sa le transporti, inseamna sa pui pe tine doua pulovere, unul peste altul, in loc sa dai fuga la primul magazin ca sa-ti cumperi unul mai gros imediat ce temperaturile incep sa scada.

Kufu presupune sa-ti folosesti imaginatia pentru a atinge un scop, fara a procura nimic suplimentar, si inseamna sa apreciezi ceea ce ai, folosind totul cat mai bine cu putinta si evitand astfel risipa.

In Japonia, mai mult decat obiectele in sine, gratia si eleganta cu care traiesti se concretizeaza intr-o arta. Cum sa te descurci cu putin si din putin este o chestiune care se invata: ia lucrurile asa cum vin si profita de ce au ele mai bun; transforma un spatiu mic si neatragator, aparent spartan, intr-o locuinta confortabila si calda. Filozofia zen ne indeamna chiar sa ne restrangem cele trei „nevoi vitale”: imbracamintea, hrana si somnul. Aceasta autodisciplina – conform filozofiei zen – ne permite sa facem fata oricarui tip de situatie, utilizand exact nivelul corect de efort (nici mai mult, nici mai putin), si ne invata sa ne controlam astfel incat sa putem rezista oricarui pericol, fie el exterior sau interior (patima, gelozie, plictis de viata).

Filozofia zen insista ca orice scop poate fi atins folosind mijloacele la indemana, cu conditia ca omul sa-si pastreze spiritul treaz.

…….

Nimic nu-mi apartine

Cu exceptia sentimentului de pace din inima

si a seninului din cer.

(Kobayashi Issa, haiku)

………….

Cand daruiti ceva unei persoane, nu uitati sa-i spuneti: „Esti liber sa-l arunci sau sa-l dai mai departe. Pentru mine e suficient ca l-ai primit.”

…………..

Civilizatia este multiplicarea fara limite a necesitatilor inutile.

(Mark Twain)

…………..

Cea mai mare comoara este sa poti fi fericit cu putin.

Pentru ca putinul nu iti va lipsi niciodata!

(Seneca)

…………………

Cred ca nicio civilizatie, oricare ar fi ea, nu poate pretinde ca este „completa” decat dupa ce a progresat de la nivelul sofisticarii la cel al non-sofisticarii, decat dupa ce s-a intors, in mod deliberat, catre simplitate, o simplitate a gandirii si a traiului.

(Lin Yutang, Importanta trairii)

……………

Cineva i se plangea lui Gandhi ca nu poate sa renunte la carti. Inteleptul i-a raspuns: „Atunci, nu renunta la ele. Atat timp cat un lucru iti furnizeaza un sprijin interior si o stare de confort, trebuie sa-l pastrezi. Daca renunti la ceva avand impresia ca faci un sacrificiu, vei regreta gestul pentru totdeauna. Nu te desparti de un obiect decat atunci cand acesta nu te mai atrage sau cand ti se pare ca sta in calea unui alt obiect pe cate il doresti mai mult.”

…………..

Sa ai tot ce iti doresti este semn de bogatie, dar sa te poti descurca fara este o dovada de putere.

(George MacDonald)

Sursa: Dominique Loreau – Arta esentei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s