Arta esentei II

wabi1

Conceptul de wabi sabi

Wabi sabi este o estetica rafinata, elaborata in jurul a tot ceea ce e uzat, vechi, patinat, tocit. Este dragostea fata de vechi si respingerea a tot ceea ce este sclipicios, ostentativ, din sfera nouveau riche, este respingerea virtuozitatii fabricantilor care fac tot posibilul sa ne indeparteze de tot ceea ce e natural si necesar pentru sufletul nostru – cu alte cuvinte, pentru a ne indeparta pur si simplu, de viata. Maestrii niponi ai ceaiului au fondat aceasta miscare pe la inceputul secolului al XV-lea. Ei vizau revenirea la o practica a artei ceaiului care fusese mult prea influentata de China si de fastul ei.

Conform maestrilor niponi ai ceaiului, cuvintele nu pot exprima totul si, asemenea filozofiei zen, wabi sabi nu este un concept care poate fi inteles la nivel intelectual. Ei doreau sa revina la un stil de viata detasat de bogatia materiala, de banii care aduc deseori necazuri, temeri si angoase. Wabi sabi inseamna sa alegi un tip de saracie care se traduce prin absenta posesiunilor inutile, in avantajul altora, pline de sens. Inseamna sa apreciezi ceea ce e tranzitoriu, sa te multumesti cu lucruri simple. Este opusul obiectelor din plastic produse in serie, fiindca originalul, prin definitie, nu poate fi copiat. Depuneri de rugina, cocleala de pe un vechi obiect de arama, din toate wabi sabi face veritabili artisti, care pun in evidenta caracterul temporal al lucrurilor si permanenta lor transformare. Wabi sabi face din timp un maestru care desavarseste o opera punandu-si asupra sa patina.

 wabi2

Obiectele wabi sabi

In zilele noastre, wabi sabi respinge cultura excesului, abuzul de grafica de pe pachetele cu cereale, cutiile de CD-uri, revistele glossy si decoratiunile ieftine. Wabi sabi poate fi recunoscut in semnele toamnei, in orizontul rural din linii estompate si frante, in ogoarele cultivate, in pasarile cenusii cautand hrana printre frunzele ruginii. Wabi sabi este un fotoliu din lemn lucrat de mana, un fotoliu simplu, adevarat, drept, fara zorzoane, functional si totusi plin de rafinament, un fotoliu cu o patina in acele tonuri calde si bogate pe care lemnul le dobandeste in timp, un fotoliu care ne ofera placere de fiecare data cand il privim, cand il atingem sau cand ne asezam pe el. Este o papiota, un ac, o lingura de lemn, o bucata de sapun, o matura, o pereche de blugi, un creion, toate aceste obiecte atemporale. Si totusi, ele sunt cele care ne daruiesc cel mai mult. Wabi sabi este frumusetea lucrurilor care par sa ignore timpul: un parchet sau niste scari stravechi, piei, ceramica, roci, metale platinate, covoare tocite, pietre acoperite de muschi, foi de hartie ingalbenite, un ceainic elegant, o soba din fonta neagra, plina de funingine din pricina folosirii repetate, o lumanare alba cu picuri scursi pe ea. Wabi sabi este tot ceea ce poarta amprenta timpului, tot ce nu se pierde in uniformitate. Este unicitatea obiectelor, istoria lor.

Mai are oare rost sa precizam ca estetica wabi sabi exclude prea multul? Sa ai in jur prea multe obiecte wabi sabi este o contradictie in termeni.

Unele obiecte, datorita istoriei pe care o poarta in ele (istoria voastra), sunt de-a dreptul fascinante: acestea sunt obiectele pe care puteti alege sa le pastrati. Celelalte pot sa dispara din universul vostru. Bogatia wabi sabi este suficienta.

wabi3

sursa foto

Sursa: Dominique Loreau – Arta esentei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s