Arta esentei I

20180322_130247

Dispozitiile umane si reactiile la intalnirea cu Nimicul variaza considerabil de la persoana la persoana si de la o cultura la alta.

Taoistii chinezi au considerat Marele Vid ca fiind linistitor, odihnitor si aducator de bucurie. Pentru budistii din India, ideea de Nimic evoca o atmosfera de compasiune universala inerenta aspectelor unei existente care, pana la urma, nu are fundament material.
In cultura japoneza, ideea de Nimic ofera tonalitati incantatoare ale unui sentiment estetic care se regaseste in pictura, arhitectura si chiar si in ritualurile cotidiene.

Occidentalul se afunda insa in posesiuni pana la gat, are bunuri si afaceri de intretinut si se folosete de ele ca sa se apere de posibila intalnire cu Nimicul.

(William Barrett 1913-1992, Studiu despre Nimic)

………………

Simplitatea vietii, chiar si atunci cand nu avem nimic in jur, nu inseamna saracie, ci este baza rafinamentului.

(William Morris, artist, designer si scriitor american 1834-1896)

…………………….

Sa doresti sa duci o viata simpla este mult mai important decat sa incerci sa traiesti mai bine! Dar asta nu se poate intampla decat dupa ce ai uitat de tine insuti. In clipa aceea stii ca viata inseamna ceva mai presus de intelect. Capeti o alta perceptie asupra realitatii. Multi budisti radiaza liniste si transparenta: ei s-au intors catre viata de zi cu zi, o viata pe care o duc in liniste, fara dorinta de a insfaca lucrurile, de a le utiliza cu orice pret, fara sa incerce in permanenta sa devina stapanii acestora, fara sa se arunce asupra lor cu lacomie. Astfel, sunt foarte departe de ideea de a trai mai bine!

…………………

Libertatea costa: are pretul mastilor pe care le purtam. Adevarata libertate presupune absenta totala a interesului fata de sine. Iar cea mai buna metoda pentru a ajunge in acest punct este sa va directionati interesul asupra celorlalti. Va puteti imagina o zi intreaga in care sa nu va ganditi nici macar o data la propria persoana? O zi in care nimic nu va ofenseaza, nimic nu va deranjeaza, nimic nu va infurie? O zi in care nu va intrebati de ce nu sunteti mai bogati, mai bine tratati, mai apreciati? O zi in care nu va comparati cu altii si nu asteptati nimic de la ei? O zi in care va multumiti pur si simplu sa traiti? O zi in care visati fara sa sperati la nimic, in care acceptati sa pierdeti totul, chiar si visul insusi? Daca reusiti sa va suprimati propria importanta, fara sa va pierdeti totusi respectul de sine, inseamna ca alegeti libertatea. Cand nu mai aveti nimic de pierdut, sunteti liberi.

O persoana care aspira la acest „non-eu” si-a construit, in interiorul propriului spirit, o lume „la purtator”, care poate s-o salveze de temeri si anxietati, de groaza sau disperare. O asemenea persoana poate sa se elibereze de controlul exercitat de presa, de demagogi, sau de exploatatorii de orice fel. Ea stie cum sa fuga de haosul societatii.

…………………..

Sa stii sa te bucuri de propria fiinta este perfectiunea absoluta, culmea splendorii.

(Michel de Montaigne, Eseuri)

…………………

Libertatea inseamna sa stii sa recunosti ceea ce este necesar.

(Friedrich Engels, Elogiu femeilor mature)

Sursa: Dominique Loreau – Arta esentei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s