Spirala vietii

20180216_120944

Dar daca un om are impresia Chemarii – sentimentul ca-l asteapta o aventura  -, iar el nu-l urmeaza, ci ramane in societate, fiindca acolo se afla in siguranta, atunci fluxul vietii seaca. Iar apoi, spre sfarsitul varstei de mijloc, descopera ca a ajuns pana-n varful scarii, dar scara e sprijinita de alt perete, nu de cel care trebuia.

Daca ai insa indrazneala de a risca, viata se deschide, se deschide, se deschide pe toata lungimea ei. Nu sunt superstitios, dar s-ar putea spune ca cred in magia spiritului. Simt ca daca omul da ascultare la ceea ce eu numesc „fericirea” sa – acel lucru care te atinge in miezul fiintei si despre care simti ca este insasi viata ta –  , usile se vor deschide. Chiar asa! S-au deschis in viata mea si in viata multor altor oameni pe care-i cunosc.

Schopenhauer are un eseu minunat, intitulat „O aparenta intentie a sortii individului”, in care arata ca atunci cand ajungi la o anumita varsta – cea pe care o am eu acum – si-ti privesti viata, ea pare aproape la fel de ordonata ca un roman. Si, asa cum in romanele lui Dickens micile intalniri accidentale si alte lucruri similare se dovedesc a fi elemente principale ale firului narativ, la fel si in viata ta. Iar lucrurile care, la momentul respectiv, pareau a fi greseli se dovedesc a fi crize directoare. In final, el se intreaba: „Cine a scris romanul acesta?” Joseph Campbell

Sursa: Christopher M. Bache – Spirala vietii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s