Iubiri perfecte, relatii imperfecte III

welwood

JOCUL RELATIILOR

Oricat de minunat este sa primesti iubire de la sursa absoluta, acest aspect nu diminueaza in nici un fel placerea deosebita si semnificatia de a impartasi exprimarea umana, cand stralucerste printr-un zambet, o privire sau prin contactul energetic al inimilor, mintilor si mainilor. Intr-adevar, iubirea intima, personala nu este doar o reflectare pala a iubirii absolute, ci o extensie a ei. Pana la urma, sursa absoluta nu are ochi expresivi in care sa privim, care sa ne umple de caldura si tandrete. Si doar corpurile umane pot simti toate nuantele atingerii. Doar in jocurile sexuale, cei doi poli ai existentei – spirit si trup, masculin si feminin, cer si pamant, frumos si bestie –  se alatura untr-o uniune completa a trupurilor. Doar doua persoane pot pronunta cuvintele sacre „iti vad frumusetea” sau „te iubesc pentru ceea ce esti”. Iubirea plina de suflet, personala – capacitatea de a pretui si a raspunde frumusetii unice a celuilalt, care la randul sau raspunde frumusetii noastre unice – este o bucurie pe care putine placeri lumesti o pot egala.

Multi invatatori spirituali, precum Krishnamurti, vor sa dea numele de iubire doar acelei iubiri pure, neinsufletite, ca si cum iubirea relativa, cu toate pasiunile ei fluctuante, nu ar merita acest nume. Deschiderea neinsufletita, neconditionata este cu siguranta esenta iubirii si cea mai mare posibilitate a ei. Fiind cea mai subtila si rafinata frecventa a iubirii, expresia pura a spiritului, este asemenea capatului ultraviolet al spectrului de lumina – lumina alba pura.

Totusi, iubirea este si o lumina cu spectru larg, cu multe umbre si nuante, pornind de la ultraviolet – deschiderea spiritului pur – pana la infrarosu – caldura contactului corporal si emotional. De vreme ce oamenii nu sunt doar spirit pur, caldura infrarosie a intimitatii personale si sexuale poate ajuta la sincronizarea si insufletirea corpului si sufletului ca intrumente ale unei rezonante mai profunde. Prin iubirea umana intrupata, divinul coboara pe pamant.

…………

„Pentru a-l gasi pe cel iubit trebuie sa devii cel iubit” inseamna sa devii una cu iubirea care ne iubeste mereu.

…………….

Termenul budist pentru iubirea perfecta este inima treaza – prezenta naturala deschisa a naturii noastre adevarate (bodhichitta absoluta in sanscrita). Daca traim in aceasta prezenta deschisa inseamna, in traditia crestina, ca il iubim pe Dumnezeu cu toata inima si mintea noastra. Conexiunea cu iubirea absoluta poate oferi un sentiment „de verticalitate”, pentru ca pare a curge de undeva de sus, ca un rau de binecuvantare – de la Dumnezeu, gurul intelepciunii sau deschiderea vasta de deasupra centrului coroanei. Acest flux patrunde si umple de energie centrul inimii, care radiaza apoi „orizontal” blandete si afectiune pentru toate fiintele. Radiatia infrarosie reprezinta inima relativ treaza (bodhichitta relativa).

Conexiunea verticala, cu deschiderea vasta asemenea cerului de deasupra, ne indreapta, metaforic vorbind, permitandu-ne sa avem o postura verticala, echilibrata in relatiile cu ceilalti. La fel cum s-a exprimat unul din studentii mei, vorbind despre rezultatele obtinute de el prin practicarea iubirii absolute: „M-am simtit drept. Si am observat ca a incerca sa obtii iubire este ca si cum te-ai inclina la un anumit unghi. Cand ma inclin asa, pierd legatura verticala cu propriul meu teren de sustinere si devin si mai disperat sa castig iubirea din exterior.” Daca ne indreptam astfel, putem practica blandetea adevarata, fara a folosi vreun tertip pentru a-i face pe altii sa ne placa.

…………………………

„Cand iubesti iti iubesti propria inima.” Sri Poonja

………………..

Daca stim ca suntem sustinuti de marea iubire, ne eliberam de statutul de cersetori care asteapta cu nerabdare urmatoarea pomana. Si astfel putem actiona mai creativ si mai eficient in lume. Cand nu mai incercam in secret sa castigam iubirea prin munca, devenim artisti, oameni de afaceri, politicienti, parinti, studenti sau profesori mult mai buni. Suntem liberi sa facem ce facem ca o forma de joc creativ, si nu ca o forma de autovalidare. Acelasi principiu este valabil in orice sfera, de la conducerea politica pana la practica spirituala.

…………………

„Trebuie sa te indragostesti de cel din inima ta”, spune invatatorul Poonja. „Atunci vei vedea ca el a fost mereu acolo, dar tu ai vrut altceva. Pentru a gusta din fericire, uita toate celelalte arome si gusta vinul servit in tine insuti.” Caldura si deschiderea din nucleul nostru este cel mai intim iubit, care este mereu prezent si in bratele caruia putem in sfarsit sa ne gasim linistea.

……………

Ai nevoie de oameni pana cand nu mai ai.  🙂

…………………

Sursa: John Welwood – Iubiri perfecte, relatii imperfecte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s