Cartea Maestrului Interior I

Cartea-Maestrului-Interior-FaceBook

„Această Carte este o experiență în care intrăm împreună, este o Călătorie interioară și, ca orice adevărată Călătorie, este transformatoare. La capătul unei Călătorii nu mai suntem cei care au început-o. Suntem altcineva. Experiența Călătoriei ne transformă. Identitatea noastră se schimbă cu fiecare respirație, cu fiecare pas, cu fiecare înțelegere, cu fiecare trăire. Fiecare percepție și fiecare gest pe care îl facem într-o Călătorie creează realități noi care devin parte din ceea ce suntem. Viața fiecăruia dintre noi este o Călătorie transformatoare, fie că ne dăm seama de acest lucru, fie că nu. Orice moment, orice relație, orice poveste pe care o trăim este o aventură la capătul căreia identitatea noastră se schimbă, devine mai largă, mai cuprinzătoare, mai profundă și mai vastă…”

……………….

„…Frica se naște din separare. În esență, toate modulările interioare de energie numite emoții, sunt expresii ale fricii. Furia este frică proiectată în exterior. Frustrarea este furie reținută, îngropată. Rușinea este frica în fața judecății celorlalți. Vinovăția este aceeași frică, doar că judecata a fost urmată de o condamnare. Tristețea este frica ajunsă în stadiul ispășirii. Depresia este forma ultimă a tristeții, în care încetează orice luptă și în care nu mai urmează decât moartea. Întreaga energie a ființei a fost investită în zidul de separare. Singurătatea ființei este absolută.

Nimeni nu ți-a spus, atunci când erai copil, hei, știi, vor exista inevitabil momente în care îți va fi frică. Ți s-a spus că trebuie să fii curajos, dar nimeni nu ți-a spus cum să faci asta. În același mod, nimeni nu ți-a vorbit vreodată despre iubire, despre conexiune, despre nevoile fundamentale ale ființei și despre lucrurile esențiale care constituie viața. Părinții și școala, societatea, biserica, științele, morala, toate predau despre cum trebuie să fii, dar ignoră în mod deliberat cele mai mari provocări pe care le întâmpină o ființă umană în experiența vieții sale. Toată învățătura este despre cum să ignorăm, să îngropăm, să ne prefacem că nu există durerea, frica, furia, rușinea, vinovăția. Este despre cum să părem ceva, cum să creăm măștile pe care să le arătăm lumii, dar nimic despre lumea noastră interioară. Toată educația este despre a deveni soldați disciplinați ai unei lumi a măștilor, despre a ascunde și a masca trăirile, emoțiile și sentimentele noastre. Mai mult decât atât, această lume interioară, subiectivă, a ajuns să fie privită ca fiind complet neimportantă în raport cu dimensiunea obiectivă, exterioară a experienței umane. Asta însă nu a anihilat dimensiunea lăuntrică, nu a făcut-o să dispară. Dimpotrivă. Îngroparea ei a creat o tensiune enormă care se poate vedea pretutindeni de jur-împrejurul nostru, în lumea obiectivă, zguduită de conflict și de criză…”

……………..

„…preluăm ca fiind personală o gândire care a fost gândită deja.
Partea cea mai spectaculoasă, dar și cea mai toxică în preluarea locurilor comune ale gândirii colective, nu este investirea energiei sacre a Atenției în moduri gândire comună, ci faptul că preluăm poziționările față de realitate ale mulțimii. Ceea ce este bine sau rău, potrivit sau nepotrivit, ceea știu sau nu știu. Tot ceea ce credem că știm deja despre noi înșine și despre realitate este mental, și este rezultatul unei poziționări anterioare, pe care am făcut-o noi înșine sau alții înaintea noastră. Indiferent dacă am făcut-o noi înșine sau alții, concluziile despre realitate devin un fel de etichetă pusă pe un fapt și reprezintă o sudare a unei realități la un moment dat. În trecut. Cu alte cuvinte, a ști este o raportare permanentă la trecut și la concluziile acestuia. Suntem mândri de tot ceea ce știm, o masă imensă de informații și de concluzii asupra realității, trase cândva, și credem că asta ne oferă o șansă de a administra realitatea pe baza informațiilor vechi…”

Sursa:Horia Francisc-Țurcanu – Cartea Maestrului Interior

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s