Calatoria inimii II

let go

E important sa distingem intre a-l vedea pe celalalt ca sursa a pasiunii noastre  –  ceea ce conduce intotdeauna la distorsiune si dependenta – si a-l lasa sa fie obiectul pasiunii noastre – ceea ce nu e o problema in sine.

………………….

Angajament constient:

“Indiferent ce probleme de compatibilitate au personalitatile noastre, nu le vom lasa sa intervina intre noi. Daca orgoliile noastre sint in razboi, nu vom lasa asta sa ne distruga legatura – ne vom intoarce mereu si ne vom intalni la acest nivel mai profund. Ne vom ajuta unul pe altul sa ne trezim si sa devenim tot ceea ce putem fi. Ne vvom deschide continuu unul catre celalalt si ctare viata insasi in si prin relatie.”

…………………………….

Cand Orage, un discipol al invatatorului rus Gurdjieff, a scris ca o mare iubire poate si sa puna stapanire, si sa elibereze, a exprimat principiul pamantului si al cerului din angajamentul constient. Sa elibereze inseamna sa creeze un spatiu deschis si vast in care ne putem lasa pe noi insine si pe partenerul nostru sa fim asa cum suntem. Sa puna stapanire inseamna sa „lucreze” cu tot ce apare in acel spatiu. Daca lucrul cu relatia devine prea serios si prea ancorat in pamant, va trage cuplul in jos. La fel cum o planta care primeste prea multe ingrasaminte se usuca, o relatie careia i se acorda o atentie exagerata va suferi. Aici, eliberarea sau desprinderea poate oferi echilibrul, adesea prin umor. Putem crea suficient spatiu intr-o relatie ca sa ne pacalim noi insine si pe calalalt si sa radem de prapastia dintre idealurile noastre inalte si felul in care suntem de fapt. Angajamentul constient ne mentine treji, fiindca implica sa ne gasim mereu echilibrul pe muchia dintre a pune stapanire si a elibera.

…………….

Chogyam Trungpa, un invatator tibetan, a fost intrebat cum a reusit sa scape de invazia chineza traversand muntii Himalaya, prin zapada, fara prea multa pregatire, fara provizii sau informatii sigure despre traseu sau rezultat. Raspunsul lui a fost scurt: „Pas cu pas.”

………………..

Oamenii aleg adesea un partener cu un scenariu care e imaginea in oglinda a propriului lor scenariu. Astfel , de exemplu, o persoana ce se teme sa-si piarda libertatea va face pereche cu una care se teme de abandon.

Sursa: John Welwood – Calatoria inimii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s