Istoria iubirii II – Iubirea intre ingeri

aripi

CUM DORM INGERII. Nu au un somn profund. Se sucesc si se rasucesc, incercand sa inteleaga misterele pamantenilor. Nu stiu ce inseamna sa-ti iei o noua reteta de ochelari si, dintr-odata, sa vezi iar lumea cu un amestec de dezamagire si recunostinta. Prima oara cand o fata numita Alma iti inconjoara talia cu mainile : ingerii nu pot intelege asemenea senzatie, ei au numai teorii abstracte, nu cunosc ideile materiale. Daca le dai un glob de sticla in care ninge daca il intorci, s-ar putea sa nu stie ca trebuie sa-l scuture.

De asemenea, ingerii nu viseaza. Din aceasta pricina, au un subiect de discutie in minus. Intr-un fel rasturnat, cand se trezesc din somn, simt ca ar fi ceva ce uita sa-si povesteasca unii altora. Exista intre ingeri o divergenta de idei daca acest lucru e rezultatul unui element vestigial, rezidual, sau rezultatul empatiei dintre ei si pamanteni, atat de puternica, incat uneori ii face sa planga. In ceea ce priveste visele, ingerii se impart deci in doua tabere. Chiar si printre ingeri dainuie amaraciunea diviziunii.

CHESTIUNI PARTICULARE. E drept ca ingerii nu au simtul mirosului, dar, in dragostea lor infinita fata de pamanteni, se intrec intre ei sa miroasa totul in jur. Asemenea cainilor, nu se rusineaza sa se adulmece unul pe celalalt. Uneori, cand nu reusesc sa doarma, zac in pat cu nasul ingropat in subtioara, intrebandu-se singuri oare ce miros au.

CONFLICTELE INTRE INGERI. Sunt nesfarsite si nu exista speranta de solutionare. Din pricina ca dezbat ce inseamna sa traiesti printre pamanteni si pentru ca nu sunt constienti ca parerile lor constituie doar simple speculatii, asa cum si pamantenii fac speculatii despre natura lui Dumnezeu (sau absenta acesteia).

A FI SINGUR. Asemenea pamantenilor, ingerii se plictisesc cateodata unii de ceilalti si doresc sa fie singuri. Intrucat casele in care locuiesc sunt foarte aglomerate si nu au nici un loc unde sa se retraga, singurul lucru pe care-l poate face un inger in asemenea momente este sa inchida ochii si sa-si culce capul pe brate. Cand un inger adopta asemenea pozitie, ceilalti inteleg ca se amageste ca ar fi singur, asa ca pasesc tiptil, in varful picioarelor. Pentru a-I intari autoamagirea, e posibil sa discute despre el, ca si cum n-ar fi acolo. Daca, din intamplare, se lovesc de el, soptesc: “N-am fost eu”.

LA BINE SI LA RAU. Ingerii nu se casatoresc. In primul rand, sunt prea ocupati, si in al doilea rand, nu se indragostesc unii de altii. (Daca nu stiti ce simti cand o persoana pe care o iubesti isi luneca mana, pentru prima oara, in jurul taliei tale, atunci nu stiti ce-I iubirea).

Felul in care traiesc laolalta se aseamana intr-o oarecare masura cu o prasila proaspata de catelusi nou-nascuti: orbi si recunoscatori si goi. Asta nu inseamna ca nu simt iubire, pentru ca o simt ; uneori o simt cu atata intensitate, incat isi inchipuie ca trec printr-un atac de panica. In asemenea momente inima lor o ia razna, scapa de sub control, si ei se tem ca o sa debordeze. Dar iubirea lor nu se indreapta asupra celor deopotriva cu ei, ci asupra pamantenilor pe care nu-I pot nici intelege, nici mirosi, nici atinge. E o iubire generala pentru pamanteni (dar faptul ca e generala nu-I scade din intensitate). Doar din cand in cand un inger descopera in el insusi o fisura care-l face sa se indragosteasca, nu in general, ci in particular.

Nicole Krauss – Istoria iubirii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s