Putere versus Forta

20160410_193207

Imaginati-va un ‘vagabond’ la un colt de strada:

Intr-un cartier modern dintr-o metropola se afla un batran imbracat in haine zdrentaroase, singur, care se sprijina de zidul unei cladiri elegante. Sa-l observam din perspectiva diferitelor nivele ale constiintei, punctand diferentele modului in care este perceput.

De la nivelul 20 (punctul cel mai de jos al scalei, nivelul Rusinii), vagabondul este murdar, dezgustator, dizgratios. La nivelul 30 (al Vinovatiei) el va fi invinuit pentru conditia sa. Este ceea ce merita, probabil nu este decat un escroc lenes. La nivelul 50 (definit de lipsa sperantei), conditia lui pare disperata, o marturie zdrobitoare a faptului ca societatea nu poate face nimic pentru cei care nu au un adapost. La nivelul 75 (Durerea) batranul apare tragic, fara prieteni si foarte singur.

La nivelul 100 al constiintei (Frica), il putem vedea ca pe o amenintare sociala. Poate ca ar trebui sa chemam politia inainte sa faca vreo infractiune. La nivelul 125 (Dorinta), el ar putea reprezenta o problema frustranta – de ce nu face nimeni nimic? La nivelul 150 (Mania), batranul poate parea violent sau, pe de alta parte, o persoana poate fi furioasa pentru faptul ca asemenea probleme exista. La nivelul 175 (Mandria), batranul nostru poate fi vazut ca o rusine pentru societate, ca o persoana careia ii lipseste respectul de sine pentru a-si imbunatati propria conditie. La nivelul 200 (nivelul Curajului), vom fi poate motivati sa ne intrebam daca nu exista cumva vreun adapost in apropiere pentru persoanele de tipul acesta; de fapt, el nu are nevoie decat de un serviciu si un loc al sau.

La nivelul 250 (Neutralitatea) vagabondul apare bine, poate chiar interesant. “”Traieste si lasa-I si pe ceilalti sa traiasca”, am putea spune; de fapt, batranul nu face pe nimeni sa sufere. La nivelul 310 (Disponibilitatea) am putea decide sa coboram si sa vedem daca il putem incuraja cumva pe batranul din colt, sau sa ne angajam ca voluntari pentru un timp la un adapost din apropiere. La 350 (nivelul Acceptarii), batranul ne intriga. Probabil ca are de spus o poveste interesanta; se afla aici din motive pe care poate nu le vom intelege niciodata. La nivelul 400 (Ratiunea), batranul reprezinta un simptom al bolii economice si sociale actuale, sau poate doar un bun subiect pentru un studiu psihologic aprofundat.

La nivelele superioare, batranul incepe sa para nu numai interesant, dar si prietenos, chiar placut. Poate ca vom avea curiozitatea sa vedem cine a fost, poate chiar este un om care a depasit barierele sociale si s-a eliberat, un batranel vesel, plin de intelepciunea varstei care apare pe fata lui si de calmul care provine din indiferenta fata de lucrurile materiale. La nivelul 600 (Pacea), el apare ca o expresie temporara a propriului nostru sine.

Atunci cand il vom contacta, vom observa ca raspunsurile batranului vor varia in functie de aceste nivele diferite ale constiintei. Alaturi de unii oameni se va simti in siguranta, in vreme ce alaturi de altii va fi deprimat sau infricosat. Unii il vor infuria, altii il vor bucura. In consecinta, pe unii ii va evita, iar pe altii ii va primi cu bunavointa. (De aceea se spune ca intalnim in viata ceea ce oglindim.)

Una din cartile mele de suflet. Continua sa aiba un ecou profund in mine dupa atatia ani. O recomand cu caldura…

Sursa: Putere-Versus-Forta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s