The Daily Fix sau Teoria copilariei perpetue

picatura

Marketingul modern a descoperit ca toti adultii sunt niste copii. Tocmai pentru a fi impiedicati sa gandeasca sau, Doamne fereste, sa actioneze, eventual sa se uneasca pentru o cauza care ar zgudui status quo-ul din temelii, trebuie sa li se dea ceva de facut. Jucarele. Spiritul ludic e definitoriu pentru orice fiinta traitoare pe acest pamant. Animalele se joaca, iar copiii invata din joc cum sa devina adulti. Cum sa isi dezvolte inteligenta, sa isi accentueze cunostintele, sa reactioneze in situatii viitoare si cum sa se poarte. O perversa inversiune poate transforma, la loc, adultii in copii. Aceasta ucide capacitatea de a supravietui, creste dependenta, mai rau decat la heroina, fata de joc. Daca totul e joc, nimic nu e serios. Asta omoara orice fel de responsabilitate si scade foarte mult capacitatea de adaptare. O pana de curent de o saptamana in lumea ultratehnologizata, de exemplu, intr-un mare oras, ar face astazi mai multe victime decat un cutremur de magnitudinea 8 pe scara Richter. Audientele uriase la meciuri, vanzarile care doboara record dupa record, cu cifre care depasesc orice imaginatie la jocuri pe computer – din ce in ce mai violente, banalizarea raului si a crimei, transformarea inacceptabilului in fapt divers – decapitari pe banda rulanta, accidente nesfarsite prezentate in detaliu la televizor, happy-end-urile roz din toate filmele, creeaza o imagine distorsionata a realitatii.

Odata, spectatorii de test al unui celebru film hollywoodian, erau cat pe ce sa-i linseze pe producatori si regizor pentru ca personajul principal era ucis la sfarsit dupa ce luptase eroic cu vreo 5000 de soldati. Boala, suferinta, moartea sunt gonite din cetate. Ele devin doar niste concepte abstracte la adulti, intocmai cum sunt la copiii mici. In acest fel se vand scump visuri care nu vor fi niciodata implinite si vieti pe care le traiesc altii pentru noi, prin procura. Empatia e exterminata.

Nu mai esti in stare sa gandesti nimic pentru ca nu mai intelegi nimic. Te retragi ca in Evul Mediu in astrologie, mergi la ghicitoare, crezi in vampiri si varcolaci, in Zona 51 si in tot felul de profeti mincinosi. Folosesti tehnologie de ultima generatie ca sa iti citesti zilnic horoscopul si crezi in existenta mediumurilor si a hipnozei, in superstitii babesti si in elfi. Povestile au fost inventate pentru purificare, cum zicea Aristotel. Pentru ca timp de doua ore, cat citesti o poveste sau vezi un film cu purcelusi vorbitori, sa uiti ca esti muritor si ca ai responsabilitati serioase fata de tine insuti si fata de cei care depind de tine. Sa iei o pauza. Sau o revansa imaginara. Astazi pauza aceasta cuprinde totul si inverseaza duratele. Viata reala devine o pauza de la joc si poveste. Tot mai multa lume confunda realitatea cu nenumaratele tampenii incoerente, inalte cat un munte, care le-au fost sadite in cap. E o metoda de control. Omul devine prada usoara a spectacolului informativ a carui victima sigura este. In plin infotainment tot ce vrei este sa continui sa te joci, sa butonezi non-stop ca o maimuta la un smatphone, sarind mereu de la una la alta, fara sa te opresti un pic, fara sa te poti concentra la nimic. In acest moment, cand putinatatea ta e redusa la nevoi edulcorate, menite sa te tina mereu ocupat, iti delegi toate responsabilitatile. Gandesc si actioneaza altii pentru tine.

Cel mai important efect al acestor doua teorii pe care le-am prezentat e dependenta ucigatoare pe care combinatia pomenita e capabila sa o induca. Nu te mai poti concentra la nimic serios, nici sa-ti elaborezi un gand coerent. Trebuie sa il hranesti pe micul diavol din tine. Iar acesta e OK, atata vreme cat iti primesti doza zilnica – the daily fix.

Igor Bergler – Biblia pierduta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s