Osho – Cartea despre nimic

turbulent

Daca mintea ramane netulburata, nimic nu o mai poate ofensa, si cand nimic nu o mai poate tulbura, lumea exterioara inceteaza sa mai existe in vechea ei ipostaza. (Sosan)

Sa spunem ca cineva incearca sa te insulte. Daca iti poti pastra linistea interioara, el nu va reusi. Orice ar spune, nu te simti insultat. Atat timp cat tu nu accepti insulta, incercarea lui de a te jigni va da gres. In final, el va fi cel care se va simti ofensat.

Sa va spun o gluma:

Un psihanalist se plimba intr-o dimineata cu prietenul sau. Un pacient al medicului, cam nebun, a venit alergand si l-a lovit cu putere in spate. Psihanalistul s-a clatinat si a cazut la pamant, in timp ce omul s-a indepartat alergand mai departe. Dupa ce si-a mai revenit, medicul si-a continuat linistit plimbarea. Socat, prietenul sau l-a intrebat:

– Nu ai de gand sa faci nimic? Omul acela e nebun. Trebuie neaparat sa faci ceva!

– Asta-i problema lui, nu a mea, i-a raspuns psihanalistul.

Avea dreptate. E ca si cum ar fi spus: „Faptul ca m-a lovit este problema lui, nu a mea. De ce sa-mi pierd linistea?” Daca altcineva este furios, este problema lui;  daca te insulta, este problema lui, nu a ta. Daca te afli intr-o stare de liniste interioara autentica, nimic din exterior nu te poate tulbura. Voi nu va aflati nicio clipa intr-o astfel de stare; de aceea, va folositi de orice pretext pentru a va iesi din minti. De fapt, fierbeati si inainte in interior, dar nu aveati inca un motiv sa explodati.

Sosan spune: Daca mintea ramane netulburata... Si nu poate ramane netulburata decat daca se racordeaza la sursa… nimic nu o mai poate ofensa, si cand nimic nu o mai poate tulbura, lumea exterioara inceteaza sa mai existe in vechea ipostaza. Odata cu atitudinea interioara, se schimba si calitatea fiintei. Daca altcineva reuseste sa te insulte, inseamna ca esti dispus sa te lasi insultat. Daca nu te simti insultat, niciun gest exterior nu ti se va parea o insulta. Cum ar putea fi gestul o insulta daca tu nu te simti insultat?

Daca cineva este furios, nu ii poti percepe furia decat daca aceasta te tulbura. Daca nu te tulbura, nu o vei percepe ca atare. Calitatea se schimba odata cu interpretarea, caci tu esti diferit. Daca cineva te uraste, nu ii poti percepe ura decat daca aceasta te tulbura. Daca nu te tulbura in niciun fel, cum ai putea numi-o ura? Vei percepe vibratia, dar nu  o vei numi ura, caci vechea minte a disparut, asa ca vechile nume nu se mai potrivesc.

In loc sa te simti afectat, vei simti mai degraba ca iti pare rau de el, ca il compatimesti. Te vei gandi: „Ce s-a intamplat cu acest om? Cat de mult trebuie sa sufere, daca se comporta in acest fel, si cat de inutil mi se pare totul!” Il poti chiar ajuta sa iasa din aceasta stare, stiind ca atunci cand se infurie, omul isi otraveste propriul corp. Intr-un fel, este un om  bolnav. De aceea, vei simti nevoia sa il ajuti sa iasa din aceasta stare. Atunci cand cineva este bilnav de cancer, nu simti nevoia sa te certi cu el. Mai degraba il ajuti, il duci la spital…

In viziunea unui buddha, a unui om ca Sosan, mintea omului furios este bolnava de cancer. De aceea, el simte nevoia sa il ajute; simte o stare de compasiune fata de acesta. Daca aceasta lume ar deveni ceva mai iluminata, nimeni nu s-ar mai putea infuria fara ca familia si prietenii sa il duca imediat la spital. Oamenii furiosi au nevoie de medic. Este inutil sa le ripostezi si sa te infurii la randul tau. Este o prostie, caci acesti oameni sunt deja bolnavi; cum poti sa continui sa ii lovesti, in loc sa ii ajuti?

Noi manifestam compasiune doar in fata bolilor fizice, nu si in fata celor mentale. Atunci cand cineva este bolnav din punct de vedere fizic, noi nu ne simtim ofensati, orice ne-ar zice. Daca omul este insa  bolnav sufleteste, noi punem aceasta boala pe seama noastra. Intreaga umanitate este bolnava; asa se explica aceasta atitudine.

Daca nu te simti tulburat, totul se schimba, caci intreaga ta atitudine este alta. Esti un om diferit, iar acest lucru este suficient pentru ca intreaga lume sa se schimbe. Ea inceteaza sa mai existe in vechea ei ipostaza.

sursa: Osho – Cartea despre nimic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s