Focus

focus

In orice fel de interactiune, persoana care detine mai multa putere are tendinta sa isi atinteasca privirea asupra celeilalte persoane mai putin decat o fac ceilalti si este mai posibil sa intrerupa si sa monopolizeze conversatia – toate acestea insemnand o lipsa de atentie.

Dimpotriva, persoanele cu un statut social mai modest au tendinta sa se descurce mai bine la teste care evalueaza acuratetea empatica, cum ar fi citirea emotiilor altora cand le privesc chipul – chiar din miscarile muschilor din jurul ochilor. Prin fiecare fel de evaluare ele isi concentrreaza atentia asupra celor din jur mai mult decat o fac persoanele cu un statut mai inalt.

(…)Locul in care ne percepem pe scara sociala pare sa determine cat de multa atentie le acordam celor din jur: mai vigilenti cand ne simtim subordonati, mai putin vigilenti cand ne simtim superiori. Corolarul e simplu. Cu cat iti pasa mai mult de cineva, cu atat mai multa atentie ii vei acorda si, cu cat ii vei acorda mai multa atentie, cu atat mai mult iti va pasa de persoana respectiva. Atentia se intrepatrunde cu iubirea.

…………

Nu stim cine suntem pana cand nu ne auzim pe noi insine spunand povestea vietii noastre cuiva in care avem incredere.

Sursa: Daniel Goleman – Focus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s